BenQ BL3201PT Review

26.04.2015
BenQ BL3201PT Review
Prezentare

Aflate în plin proces de ieftinire, monitoarele UHD/ 4K sunt tot mai numeroase în ofertele magazinelor, cumpărătorii având de ales între modele accesibile, potrivite pentru divertisment şi jocuri PC, respectiv monitoare high-end care pe lângă claritatea specifică rezoluţiei înalte au de oferit şi o calitate a imaginii de invidiat. Adresat profesioniştilor care lucrează intensiv cu aplicaţii CAD/CAM, animaţie, editare video şi imagine, BenQ BL3201PT este un monitor UHD cu diagonală 32˝, echipat cu un panou LCD de ultimă generaţie bazat pe tehnologie IPS şi sursă de lumină W-LED cu gamut de culoare ridicat.

BenQ BL3201PT

Prezentare

Având în vedere faptul că această categorie de ecrane este relativ nou apărută în peisaj, vom discuta mai întâi despre terminologia corectă a rezoluţiilor. Din motive de marketing, mulţi producători aleg să promoveze în specificaţii „rezoluţie 4K” sau „filmare 4K”. Trebuie să recunoaştem că e mai simplu să spui 4K în loc de Ultra HD, UHD sau UHDTV. Rezoluţia de 3840×2160 este însă asociată indicativului Ultra HD (UHD). Ea înseamnă dublarea numărului de pixeli pe verticală şi orizontală al rezoluţiei Full HD (1920×1080). Termenul 4K, dacă nu este pus alături de UHD sau UHDTV, indică o rezoluţie de 4096×2160 pixeli, dublul rezoluţiei 2K (2048×1080). În cazul de faţă, producătorul referă BenQ BL3201PT ca fiind un monitor 4K2K (UHD), suportând rezoluţia 3840×2160 pixeli.

Pentru a vă face o idee despre dimensiunile acestui monitor nu trebuie decât să aruncaţi o privire la un televizor LCD cu diagonala de 32˝. În cazul de faţă, ecranul AHVA (variaţie a tehnologiei IPS) produs de AUO Optronics oferă de 4x rezoluţia unui ecran Full HD, claritatea imaginii fiind chiar şi la diagonala de 81.5 cm net superioară unui monitor obişnuit pentru PC. În fapt, densitatea de afişare este atât de mare (140ppi) încât pentru a putea citi în condiţii optime paginile web este necesar să activăm funcţia zoom, până la valoarea de 125-150%. Procedeul trebuie repetat şi pentru interfaţa Windows, alegând opţiunea pentru scalare la 125%. Ca şi beneficiu, scrisul şi elementele grafice sunt redate pe ecran mult mai fin, avantajând în mod special graficienii şi profesioniştii care lucrează cu aplicaţii CAD/CAM. Dezavantajul este că nu toate aplicaţiile Windows PC funcţionează corect dacă este activată funcţia de scalare interfeţei, rezultatul fiind redarea incorectă sau disproporţionată a anumitor elemente de interfaţă.

Construcţie şi specificaţii

Construcţie

Cântărind nu mai puţind de 12.5 kg, BenQ BL3201PT se numără printre cele mai solide şi bine construite monitoare PC trecute prin redacţia Go4it. Ecranul cu finisaj mat, foarte eficient în filtrarea reflexiilor cauzate de sursele de lumină ambiantă, este fixat pe un picior metalic detaşabil şi complet ajustabil. Rigidizat cu un şasiu metalic, piciorul permite rotirea ecranului în mod portret, înclinarea faţă spate, ajustarea pe înălţime şi rotire stânga-dreapta. Cei care vor să folosească propriul sistem de susţinere au la dispoziţie standardul VESA 100 mm. Cum suprafeţele lucioase nu au ce căuta pe carcasa unui monitor profesional, BenQ a optat pentru plastic negru-mat de bună calitate, ce contrastează în mod plăcut cu piciorul integral metalic.

BenQ BL3201PT

Singurul buton fizic este cel pentru funcţia Power, iluminat cu un LED alb atunci când monitorul este pornit. Iluminate la aproprierea palmei, cele 5 butoane touch pentru accesarea sistemului de meniuri dau o notă de eleganţă, fără deranja cu nimic atunci când nu sunt efectiv folosite. Oricum, avem la dispoziţie o alternativă mult mai comodă şi practică, sub forma unei telecomenzi cu fir ce poate fi aşezată la baza piciorului de susţinere.

BenQ BL3201PT – specificaţii

 • Diagonală: 32”
 • Rezoluţie: 3840×2160 @60Hz
 • Suprafaţă de afişare: 708.5x398x5 mm
 • Matrice: AHVA (tip IPS), filtru antiglare
 • Dot pitch: 0,1845 mm
 • Luminozitate: 350 cd/mp
 • Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 20.000.000:1
 • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
 • Iluminare: LED
 • Timp de răspuns: 4 ms GtG
 • Culori: 1,074 miliarde (10 biţi)
 • Conectori video: 2x HDMI, Display Port 1.2, mini DP, DVI-DL
 • Alţi conectori: hub USB 3.0 (patru porturi), card reader
 • Difuzoare: stereo, 2x5W
 • Consum: 79 W maxim, 0.5 W stand-by
 • Accesorii: cablu de alimentare, cablu mini DisplayPort 1.2, cablu DVI-DL, cablu HDMI 1.4, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC şi cablu audio
 • Dimensiuni: 490x740x213 mm (cu picior)
 • Greutate: aprox. 13 kg

Pentru conectarea sursei de semnal video avem la dispoziţie intrări DisplayPort, mini DisplayPort, HDMI şi DVI-D, uşor accesibile în latura dreapta spate a ecranului. Tot aici găsim un slot pentru card de memorie SD, respectiv doi conectori USB 3.0 pentru periferice (alţi doi conectori USB 3.0 sunt accesibili în spatele ecranului). Trebuie ştiut că doar conexiunea DisplayPort permite folosirea monitorului la rezoluţie UHD şi 60 Hz, conectorii HDMI şi cel DVI acceptând doar rezoluţie UHD şi 30 Hz pentru rata de actualizare a imaginii.

BenQ BL3201PT - butoanele touch iluminate la atingere

Echipat cu o sursă de lumină LED care promite o intensitate de până la 350 cd/m2, ecranul este suficient de luminos pentru a ne permite să lucrăm confortabil chiar şi în încăperi bine iluminate. Cu toate acestea, consumul de energie este mai mult decât rezonabil, wattmertul măsurând doar 59W cu luminozitatea setată la valoarea maximă, respectiv 42W pentru 60% luminozitate şi numai 22W dacă optăm pentru luminozitate minimă. Per total, consumul de energie este excelent pentru un ecran de asemenea calibru, iar căldura degajată nu pune probleme.

BenQ BL3201PT - accesorii incluse

În pachetul cu accesorii găsim un cablu de alimentare, cablu mini DisplayPort 1.2, cablu DVI-DL, cablu HDMI 1.4, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC şi cablu audio.

Calitatea imaginii

Calitatea imaginii

Ajutat cu un panou LCD produs de AUO Optronics, cu matrice AHVA, BenQ BL3201PT oferă acoperire de 100% a spectrului Adobe sRGB, respectiv procesare a culorilor cu acurateţe de 10 biţi pentru fiecare canal RGB, limita teoretică privind nuanţele de culoare care pot fi diferenţiate fiind de 1.07 miliarde. Practic, asta înseamnă că monitorul poate reda gradienţi de culoare cu o precizie remarcabilă, efectul de curcubeu (banding) întâlnit la multe din monitoarele cu tehnologie TN fiind practic exclus în cazul de faţă.

BenQ BL3201PT - telecomanda cu fir este foarte utilă pentru ajustarea rapidă a setărilor monitorului

Din fabrică BenQ BL3201PT vine cu o precalibrare bună, superioară vastei majorităţi a monitoarelor pentru acasă. În timp ce setările predefinite sunt probabil suficiente pentru utilizatorii de rând, pentru o reproducere şi mai bună a culorilor putem încerca ajustarea manuală a canalelor de culoare RGB, respectiv a valorilor pentru Gama şi Contrast.

Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, în utilizarea normală ecranul neprezentând variaţii perceptibile de gamut şi contrast, iar nuanţele de culoare rămân stabile indiferent dacă privim imaginea de deasupra sau din lateral. Totuşi, anumite neajunsuri specifice ecranelor cu tehnologie IPS îşi fac simţită prezenţa, cum ar fi efectul cunoscut sub denumirea de IPS glow. Manifestat exclusiv pe fundal negru, efectul constă în luminarea nejustificată a imaginii atunci când nu privim ecranul direct din faţă. În cazul de faţă, din cauza diagonalei de afişare foarte generoasă fenomenul IPS glow poate fi observat la marginile ecranului şi atunci când privim monitorul direct din faţă, dacă ne aflăm la distanţă de vizionare sub 1 metru. În general, calitatea imaginii nu este afectată de acest efect, greu de sesizat la utilizare normală.

Foarte eficient în blocarea reflexiilor nedorite, filtrul anti-glare aplicat pe suprafaţa ecranului dă imaginii un aspect uşor granulat, sesizabil dacă mişcăm capul în timp ce privim ecranul de la mică distanţă.

Chiar şi folosind precalibrarea din fabrică, BenQ BL3201PT redă o paletă de culori extrem de plăcută privirii, la acest capitol performanţele sale fiind greu de egalat. Nivelul de negru este mulţumitor, chiar dacă tenta de gri căpătată după ajustarea luminozităţii la valori peste 70% aminteşte de monitoare IPS mai puţin pretenţioase.

BenQ BL3201PT - meniul OSD

Relevant strict pentru exemplarul primit pentru testare, ecranul compus din aproape 8.3 milioane pixeli a venit cu un singur pixel blocat în poziţia aprins, poziţionat aproape de centrul ecranului. Din fericire la o dimensiune de numai 0,1845 mm, un sigur pixel blocat este abia observabil, iar asta doar pe fundal negru, problema fiind mai degrabă una de orgoliu pentru cumpărătorii foarte pretenţioşi. Tot la capitolul defecte posibile, dar tolerate de producător, efectul cunoscut sub denumirea de backlight bleed este din fericire absent la exemplarul testat, iar iluminarea ecranului este aproape perfect uniformă.

Filme şi jocuri

Filme şi jocuri

Chiar dacă este recomandat în primul rând pentru graficieni şi utilizatori din mediul business, BenQ BL3201PT demonstrează calităţi remarcabile şi în rolul de monitor pentru gaming.

Conectat folosind interfaţa DisplayPort 1.2 şi setat la rezoluţia optimă 3840×2160 pixeli, folosind rată de refresh 60 Hz, BenQ BL3201PT a demonstrat o latenţă la afişare (input Lag) practic insesizabilă, sesiunile de jocuri FPS nefiind incomodate în nici un fel. Un alt detaliu important, mai ales în jocurile cu maşini, timpul de răspuns al ecranului estimat la 4 ms (GtG) se reflectă in imagini surprinzător de clare. Fără a putea fi comparat unui ecran TN special adaptat pentru jocuri, efectul de blur este uşor tolerabil după o scurtă perioadă de acomodare.

BenQ BL3201PT

Având în vedere rezoluţia uriaşă folosită pentru afişare, de departe cea mai mare piedică în calea unei experienţe optime în jocuri rămâne puterea PC-ului folosit. Pentru rezultate optime, recomand folosirea unui PC de ultimă generaţie echipat în configuraţie dual-GPU (Radeon R9 295x, GeForce 980 SLI), sau cu o placă video next-gen (Titan X, etc.).

Ajungând la filme şi divertisment, în lipsă de conţinut UHD nativ chiar şi filmele Full HD pot părea mai detaliate, cu condiţia să aveţi o sursă bună. Unele titluri de pe discuri Blu-ray au fost optimizate pentru a fi vizionate pe televizoarele UHD. Dacă aveţi unul din smartphone-urile de ultimă generaţie ce filmează cu rezoluţie 4K, puteţi viziona clipurile realizate pe acest monitor. Altfel, dacă sursa video este de slabă calitate (ex. clipuri YouTube), experienţa la vizionare nu este cu nimic superioară unui monitor Full HD obişnuit.

Sunet

Chiar dacă experienţa audio nu este pe primul plan, în cazul de faţă BenQ BL3201PT ne oferă un adevărat răsfăţ. Cu putere 2x 5W, difuzoarele stereo încorporate profită pe deplin de carcasa spaţioasă şi solidă a monitorului, oferind sunet clar, armonios şi surprinzător de puternic. Astfel, dacă pretenţiile audio nu sunt forte ridicate, BenQ BL3201PT poate înlocui cu succes un set de boxe pentru birou.

Concluzie

Concluzie

Monitor de mărimea unui televizor, BenQ BL3201PT poate fi de-a dreptul copleşitor pentru utilizatorii de rând. Dată fiind rezoluţia nativă foarte ridicată, distanţa de vizionare de aproximativ 1.5 – 2 metri pe care trebuie să o păstrăm pentru a cuprinde uşor cu privirea întreaga suprafaţă a ecranului este practic imposibil de respectat fără activarea funcţiei de scalare a interfeţei Windows, fapt ce reduce din spaţiul de lucru efectiv disponibil. Chiar şi aşa, am simţit nevoia de a rula majoritatea aplicaţiilor în ferestre individuale uşor de organizat, concentrându-mă doar pe o porţiune restrânsă de ecran. Exceptând aplicaţiile cu interfaţă foarte încărcată, folosirea modului maximizat este ineficientă pe un ecran cu rezoluţie si diagonală de afişare atât de mare.

Construit pentru cei ce lucrează în medii de proiectare şi pentru cei care prelucrează imaginile sau clipurile video, BenQ BL3201PT nu este un monitor de care să ai neapărată nevoie pentru folosire de zi cu zi, acasă. Un ecran WQHD (2560×1440 pixeli) poate oferi un spaţiu de lucru mai puţin intimidant prin dimensiunile sale extravagante şi totodată mai uşor de gestionat şi practic.

BenQ BL3201PT

Impresionant prin claritatea sa, ecranul UHD de 32˝ poate face şi jocurile mai vechi să arate mai bine decât eram obişnuiţi până acum. Cât despre jocurile de ultimă generaţie, abundenţa foarte mare a detaliilor poate fi percepută pe deplin numai dacă privim ecranul de foarte aproape, la distanţa normală de vizionare pentru un ecran de 32˝ (1.5 – 2 metri) avantajele rezoluţiei UHD fiind mult mai puţin sesizabile. În schimb, numărul de cadre pe secundă aproape înjumătăţit faţă de un ecran WQHD, respectiv de patru ori mai mic decât la acelaşi joc rulat pe un monitor Full HD, va fi cu siguranţă sesizat imediat.

Ca şi monitor pentru vizionarea de filme 4K, BenQ BL3201PT poate oferi o experienţă impresionantă, însă dacă spaţiul disponibil în încăpere vă permite, poate ar fi mai bine să alegeţi în schimb un televizor 4K cu diagonală mare, capabil să pună mai bine în valoare avantajele rezoluţiei înalte.

Venind cu o tehnologie de ultimă generaţie, monitorul BenQ BL3201PT are nevoie o placă video cu ieşire Display Port 1.2 pentru a funcţiona la rezoluţia 3840×2160 pixeli cu 60 Hz. Preferabil, dar nu obligatoriu, PC-ul să fie echipat cu sistemul de operare Windows 8.1, sau altă versiune Windows mai bine adaptată pentru ecrane cu rezoluţie înaltă.

Preţ şi disponibilitate

Monitorul BenQ BL3201PT este disponibil în ţara noastră la preţul de aproximativ 4.500 lei, o sumă destul de mare, dar nu exagerată, ţinând cont de calităţile oferite.

Părţi pozitive

matrice AHVA (IPS) cu o calitate excelentă a imaginii
picior ajustabil
hub USB 3.0 şi card reader
ecran precalibrat din fabrică
foarte multe setări pentru profesionişti
telecomandă cu fir
difuzoare de calitate
consum de energie redus

Părţi negative

preţ inaccesibil pentru utilizatori obişnuiţi

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult