BenQ EX3501R review: monitor ultrawide bun la toate

16.04.2018
BenQ EX3501R review: monitor ultrawide bun la toate
Design, construcţie şi specificaţii

BenQ produce sub brandul Zowie unele dintre cele mai performante monitoare de gaming de pe piaţă, acestea fiind optimizate în special pentru un timp de răspuns cât mai mic. Acestea sunt însă realizate într-un format standard, cu raport de aspect 16:9 şi diagonale cuprinse între 24 şi 27”, aceste dimensiuni fiind ideale pentru cei care le folosesc în jocuri competitive. Desigur, BenQ oferă produse şi pentru cei care preferă gaming-ul pe PC ca pe o activitate relaxantă, care folosesc monitorul şi pentru alte activităţi precum vizionarea de filme sau joaca pe console, unde timpul de răspuns este mai puţin important, iar calitatea imaginii primează. Pentru aceştia, compania taiwaneză propune EX3501R, un model ultrawide curbat foarte mare, care se doreşte să fie soluţia „bună la toate”.

Design, construcţie

La prima vedere, n-am zice că modelul EX3501R de la BenQ este un monitor pentru gaming. Acesta pare să fie mai degrabă un model multimedia, cu un spate elegant de culoare gri şi un picior cromat din metal. Spre diferenţă de alte modele similare de pe piaţă, acesta nu necesită niciun fel de asamblare, monitorul fiind montat din fabrică pe suport. Din acest motiv, nu avem nici un suport VESA, însă BenQ vinde separat un adaptor pentru cei care doresc să pună EX3501R pe un stativ reglabil sau pe perete.

La o diagonală de 35” şi cu un panou VA, curbura de 1800R este ideală, întrucât oferă o imagine uniformă pe întreaga suprafaţă atunci când este privit din centru. În general, panourile VA pierd din intensitatea culorilor atunci când sunt privite de la un unghi, iar în lipsa curburii, monitorul ar fi afişat culori şterse pe laterale. Din păcate, tehnologia nu este perfectă, iar pe un fundal complet alb, la margini se pot observa tente de roz, ceva în mare parte inevitabil în cazul unor astfel de monitoare. În general însă, nu pot fi observate alte probleme de afişare, chiar şi tenta de culoare roz fiind greu de observat pentru cineva cu un ochi neantrenat.

Suportul monitorului beneficiază de ajustare pe verticală generoasă, asemeni modelelor de gaming produse de BenQ, însă nu există posibilitatea de a orienta monitorul în mod „portret”. Acesta poate fi de asemenea înclinat câteva grade în sus sau în jos (-5 – +20 grade), însă probabil că mulţi utilizatori vor dori să îl păstreze drept şi să ajusteze înâlţimea scaunului.

La capitolul conectică, EX3501R beneficiază de două port-uri HDMI 2.0, un DisplayPort 1.4, un HUB USB 3.0 cu două port-uri pentru conectarea de accesorii, căşti sau unităţi de stocare pentru PC şi chiar şi de o mufă USB Type-C care poate fi folosită pentru transmiterea semnalului video. Cei care beneficiază de un laptop ultrasubţire cu mufe Type-C precum un MacBook vor aprecia cu siguranţă această capabilitate.

Ajustarea setărilor este realizată folosind cele şapte butoane din partea de jos. Primele două sunt Power şi Input, care au funcţii prestabilite şi nu pot fi configurate, în timp ce următoarele cinci asigură navigarea prin meniuri, iar primele trei pot fi setate ca scurtături pentru câteva dintre funcţiile speciale (moduri de afişare, etc.).

Senzaţia pe care EX3501R o lasă în urma montării pe un birou este cea de produs premium, design-ul elegant şi dimensiunile impunătoare atrăgând imediat privirile oricui intră în camera în care este montat.

Specificaţii

 • Nume: BenQ EX3501R
 • Diagonală: 35” (88,9 cm)
 • Rezoluţie: 3440 x 1440 pixeli @ 100 Hz
 • Suprafaţă de afişare: 819,41 x 345,89 ‎ mm
 • Tip panou: VA, 8-bit
 • Luminozitate: 300 cd/mp
 • Contrast nativ: 2.500:1
 • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
 • Timp de răspuns: 4 ms GtG
 • Conectori video: 2x HDMI, Display Port 1.2, USB Type-C, USB-B 3.0
 • Alţi conectori: hub 2 x USB 3.0, jack 3,5 mm
 • Consum: 65,7 W
 • Accesorii: cablu de alimentare, cablu DisplayPort, cablu HDMI, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC
 • Dimensiuni: 504,02 x 833,95 x 224,08 mm (high) / 444,02 x 833,95 x 224,08 ‎ mm (low)
 • Greutate: 10,4 kg

 

Părţi pozitive

Design premium
Panou VA foarte bun
Compatibilitate cu conţinut HDR
Multe port-uri de conectivitate
Recomandat pentru gamerii care au PC şi console

Părţi negative

Jocurile de consolă sunt afişate cu bare negre pe laterale (format 16:9)
Setarea AMA funcţionează bine doar pe profilul „High”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video