BenQ Zowie XL2540 – un monitor de gaming greu de egalat [REVIEW]

19.09.2017
BenQ Zowie XL2540 - un monitor de gaming greu de egalat [REVIEW]
Design,construcţie şi specificaţii

Mulţi spun că performanţa în gaming-ul competitiv este strâns legată de abilităţile fiecărui jucător în parte, însă la fel de important este acum hardware-ul pe care jocurile sunt rulate. De aceea, în  utlimii câţiva ani, companiile producătoare de monitoare şi periferice încearcă să realizeze produse cât mai performante, care să ofere celor care au atins deja un prag al abilităţilor. Zowie XL2540 promite performanţă de top şi imagini de calitate, fiind unul dintre cele mai scumpe monitoare de gaming Full HD. Având în vedere dotările de care beneficiază, este greu să găseşti ceva comparabil în acest moment.

Design şi construcţie

XL2540 este un monitor BenQ, lansat sub brandul de gaming Zowie, acesta moştenind multe dintre elementele de design pe care le-am văzut în trecut pe modelele companiei. Avem de a face cu un monitor de dimensiuni medii, cu panou cu diagonală de 25”, un picior foarte stabil cu rotaţie pe orizontală, multe opţiuni de conectivitate şi chiar două panouri din plastic detaşabile, pentru a evita reflexiile nedorite din laterale.

Monitorul se montează pe un pivot care este legat de piciorul de susţinere, XL2540 oferind posibiltiatea de a fi ridicat sau coborât la un nivel confortabil pentru fiecare utilizator în parte, dar şi întors la 90 de grade pe verticală. Atât suprafaţa rotativă a piciorului, cât şi pivotul vertical beneficiază de gradaţii pentru a putea seta oricând monitorul în poziţia preferată fără a pierde timpul inutil cu teste şi mici ajustări, atunci când acesta este mutat în altă cameră sau este folosit de alt utilizator.

Pe lateralele monitorului pot fi ataşate cu şuruburi cele două panouri din plastic, iar pe partea din stânga există o serie de conectori utili pentru majoritatea gamerilor. Vorbim despre două mufe USB 3.0, utilă pentru conectarea de căşti pe USB, două mufe jack pentru microfon (care beneficiază de un port pass-through din placa audio) şi căşti (care folosesc componenta audio a plăcii video pentru redare), cât şi un suport pentru a agăţa căştile atunci când acestea nu sunt folosite.

La capitolul conectivitate pentru componenta de afişare, BenQ a integrat un conector DisplayPort 1.2, două HDMI 2.0, un port DVI-D şi un USB-B 3.0 pentru activarea USB-urilor laterale. De asemenea, monitorul vine cu o telecomandă externă pe fir, care poate fi amplasată pe piciorul de susţinere, care include un scroll şi cinci butoane. Acesta se conectează cu o mufă mini-USB şi oferă acces rapid la trei profile, la setarea sursei şi un buton „back” pentru navigarea meniurilor, util atunci când este folosit alături de scroll. Altfel, controlul setărilor se face folosind cele cinci butoane de pe faţa monitorului, de asemenea uşor de folosit în navigare.

Din punct de vedere al construcţiei, avem de a face cu un monitor care nu iese în evidenţă. Plasticul folosit este mat, piciorul beneficiază de un mâner, util atunci când monitorul este transportat fără a fi dezasamblat, iar panoul este acoperit cu o suprafaţă anti-glare, pentru a evita majoritatea reflexiilor.

Specificaţii

 • Nume: BenQ Zowie XL2540
 • Diagonală: 24,5” (62,2 cm)
 • Rezoluţie: 1920 x 1080 pixeli @ 240 Hz
 • Suprafaţă de afişare: 543,744 x 302.616‎ mm
 • Tip panou: TN, filtru glare
 • Dot pitch: 0,28 mm
 • Luminozitate: 400 cd/mp
 • Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 12.000.000:1
 • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
 • Timp de răspuns: 1 ms GtG
 • Conectori video: 2x HDMI, Display Port 1.2, DVI-D, USB-B 3.0, mini-USB
 • Alţi conectori: hub 2xUSB 3.0 + 2 x jack 3.5 mm
 • Consum: 55 W
 • Accesorii: cablu de alimentare, cablu DisplayPort, cablu DVI-D, cablu HDMI, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC
 • Dimensiuni: 515.43 x 569.94 x 226.04 mm (high) / 445.75 x 569.94 x 226.04‎ mm (low)
 • Greutate: 11,3 kg

Părţi pozitive

Refresh rate excelent
Panou TN de calitate
Panourile de plastic sunt detaşabile
Port-uri USB şi audio pe laterale
Suport pentru căşti

Părţi negative

Doar port-ul pentru microfon are pass-through din placa audio
Port-ul DVI-D este inutil
Preţ foarte mare pentru un monitor Full HD

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult