Dell S2817Q – claritate Ultra HD la un preţ rezonabil (REVIEW)

23.05.2017
Dell S2817Q - claritate Ultra HD la un preţ rezonabil (REVIEW)
Prezentare

După un început timid, oferta de monitoare 4K s-a diversificat considerabil în ultimii doi ani, preţurile competitive şi performanţele tot mai bune oferite de acceleratoarele grafice moderne deschizând noi posibilităţi pentru amatorii de jocuri şi filme la rezoluţie Ultra HD. Ţintind gama inferioară de preţuri, Dell S2817Q este un monitor 4K mai puţin pretenţios decât unele modele de top, care încearcă să convingă însă printr-un bun raport performanţă/preţ.

Prezentare

Dell S2817Q pune la dispoziţie un ecran cu diagonala 28” suportând rezoluţia 3840×2160 pixeli. Nu chiar la nivelul unui monitor dedicat pentru jocuri, panoul LCD cu timp de răspuns 2 ms GTG şi rată de actualizare a imaginii de 60Hz este însă suficient de rapid pentru gaming cazual, cu condiţia ca şi PC-ul folosit să poată ţine pasul cu cerinţele unui monitor 4K. Unghiurile de vizibilitate specifice ecranelor cu tehnologie TN sunt destul de restrictive pe verticală, însă compromisul este unul acceptabil, dat fiind nivelul de preţ.

Monitorul se prezintă într-o carcasă din plastic negru lucios, încadrând ecranul de 28˝ cu o ramă îngustă şi discretă. Solid construit, monitorul este livrat cu un picior demontabil realizat pe un şasiu metalic, permiţând doar reglarea înclinaţiei ecranului. Din păcate designul simplificat al carcasei nu prevede puncte de prindere VESA, astfel că montarea ecranului pe perete sau într-un suport multi-monitor nu este posibilă.

Fără artificii inutile de design, Dell a prevăzut pe carcasă butoane fizice pentru accesarea sistemului de meniuri, dispuse în colţul dreapta-jos pe rama ecranului. Dell S2817Q oferă conectori HDMI, mini DisplayPort şi DisplayPort 1.2, dispuşi pe spatele ecranului şi orientaţi în jos pentru a facilita organizarea eficientă a cablurilor. Monitorul include şi o pereche de difuzoare stereo, oferind o experienţă audio la calitate destul de bună.

 

Dell S2817Q – principalele specificaţii:

  • Ecran: 28˝, UHD (3840×2160 pixeli), tehnologie TN, finisaj anti-glare
  • Timp de răspuns: 2 ms (G2G)
  • Rată de actualizare a imaginii: 60 Hz
  • Unghiuri vizibilitate: 170°/160°
  • Luminozitate: 300cd/m2
  • Difuzoare: stereo 2x 9W
  • Conectori: 2x HDMI (suportă HDMI 2.0), DIsplayPort, mini-DisplayPort
  • Consum: 30.5W
  • Alte funcţii: Hub cu 2 porturi USB + 1 port USB upstream, funcţie PiP (picture-in-picture) şi PbP (picture-by-picture) pentru redarea simultană a două surse de semnal video

Pachetul cu accesorii include cablu USB, DisplayPort şi miniDisplay Port, alături de cablu pentru alimentare şi manualul de utilizare.

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Pentru a beneficia de avantajele rezoluţiei UHD folosind rată de actualizare a imaginii la 60Hz este necesară folosirea cablului DisplayPort sau HDMI, conectat la o placă video care suportă standardul HDMI 2.0. Cu aceste condiţii îndeplinite, monitorul este detectat şi configurat automat la rezoluţia optimă, singura ajustare de făcut în sistemul de meniuri fiind reducerea luminozităţii la un nivel confortabil pentru ochi.

Trecând de perioada iniţială de acomodare cu butoanele fizice plasate sub rama ecranului, sistemul de meniuri este uşor de parcurs şi pune la dispoziţie suficiente opţiuni pentru reglarea imaginii. Utilizatorii mai puţin experimentaţi au la dispoziţie şi un set de profile pentru imagine cu setări adaptate pentru diverse scenarii de utilizate – Multimedia, Filme, Jocuri, Documante text, respectiv modurile Warm şi Cool. Acestea sunt accesibile folosind un buton dedicat pe carcasă.

Ecranul este bine calibrat din fabrică şi în afară de reducerea uşoară a luminozităţii nu impune corecţii majore asupra nivelului de contrast sau a canalelor de culoare. Totuşi, fiind vorba de un ecran TN, nu ar trebui să ne aşteptăm la o reproducere perfect fidelă a culorilor. În cazul de faţă, Dell S2817Q dă nuanţelor de gri o tentă foarte discret spre verde, în timp ce albul este uşor deviat spre o nuanţă de violet. Ambele aspecte pot fi corectate ajustând manual setările pentru cele trei canale de culoare RGB. Un neajuns specific ecranelor cu tehnologie TN, unghiul de vizibilitate pe verticală este restrictiv, dând imaginii un aspect ceva mai întunecat în partea de sus şi mai luminos în cea de jos. Exceptând activităţile de prelucrare foto/video, limitările prezentate nu ar trebui să afecteze experienţa în jocuri şi filme, Dell S2817Q fiind un bun monitor pentru acasă. Chiar dacă foloseşte un ecran cu tehnologie TN, Dell S2817Q cu siguranţă nu dezamăgeşte în ce priveşte calitatea imaginii. Având specificată o luminozitate maximă de 300 cd/m2, monitorul poate fi utilizat fără probleme şi în încăperi cu lumină solară din belşug, dar pentru utilizare normală putem reduce luminozitatea la 30-50%, în funcţie de preferinţe.

Recomandat în primul rând pentru aplicaţii de productivitate, Dell S2817Q nu suportă tehnologii avansate pentru gaming, cum ar fi NVIDIA G-SYNC sau AMD FreeSynk. Asta înseamnă că pentru o experienţă confortabilă în jocuri este nevoie de un PC capabil să susţină un framerate egal sau mai mare 60 FPS, necesar pentru folosirea funcţiei V-Sync. În caz contrar, experienţa în jocuri poate induce sacadări ale imaginii şi nedoritul efect de tearing, ambele afectând negativ experienţa de joc. Pentru o experienţă optimă la vizionare recomand setarea funcţiei Motion Compensation la valoarea medie, reducând astfel efectul de blur fără a induce artefacte vizuale nedorite.

Preţ si disponibilitate

Monitorul Dell S2817Q poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la preţul de aproximativ 2000 Lei.

Concluzie

Cu design elegant şi un ecran capabil să ofere o calitate rezonabilă a imaginii, Dell S2817Q este o opţiune de luat în seamă pentru cei care vor să beneficieze de avantajele unui ecran cu rezoluţie înaltă fără a duce costurile la un nivel prohibitiv. Cu siguranţă, S2817Q nu este cel mai bun monitor pentru jocuri, dar în compania unui PC echipat corespunzător pentru gaming 4K nu vom avea prea multe de reproşat. În schimb, ecranul cu o claritate de patru ori mai mare decât a unui monitor Full HD cu suprafaţă similară poate îmbunătăţi productivitatea la birou, permiţând acomodarea unui număr impresionant de documente şi aplicaţii simultan.

Părţi pozitive

Ecran UHD cu timp de răspuns 2ms şi refresh la 60Hz
Funcţie Picture-in-Picture
Calitate rezonabilă a imaginii
Hub USB şi difuzoare încorporate

Părţi negative

Nu include suport G-SYNK sau FreeSynk
Făsă sistem de prindere VESA şi reglaj pentru înălţimea ecranului

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult