HP Pavilion 23xi, un monitor IPS Full HD accesibil şi performant

08.05.2013
HP Pavilion 23xi, un monitor IPS Full HD accesibil şi performant

Anunţat la CES 2013, împreună cu alte modele mai puternice, HP Pavilion 23xi este un monitor Full HD cu ecran de 23” şi panou IPS care încearcă să aducă o imagine de bună calitate la un preţ rezonabil.  La fel ca multe alte produse din aceasta gamă, Pavilion 23xi este destinat celor care doresc să renunţe la ieftinele panouri TN în favoarea unui IPS cu culori şi unghiuri mai bune, fără a oferi însă nimic în plus.

Construcţie şi dotări

Folosind doar negru şi gri, carcasa monitorului HP Pavilion 23xi foloseşte un design plăcut şi discret, care aminteşte de sistemele iMac. Datorită utilizării unui sistem de iluminare LED, HP a reuşit să construiască o carcasă ale cărei margini laterale au o grosime de numai 13 milimetri, aceasta îngroşându-se discret în partea inferioară, unde sunt amplasaţi conectorii şi sistemul de susţinere, la 32 de milimetri.

Un alt detaliu plăcut al carcasei este rama foarte îngustă a ecranului, rama de plastic având doar doi milimetri şi prelungindu-se direct cu suprafaţa rigidă protectoare a acestuia. Partea inferioară a ramei ecranului este mai lată, aici ascunzându-se LED-ul pentru semnalizarea funcţionării şi butoanele pentru control. Acestea sunt amplasate pe muchia inferioară a ramei şi, chiar dacă par perimate într-o lume în care suprafeţele tactile sunt la mare cinste, măcar oferă suprafeţe mari care le fac uşor de găsit chiar şi pe întuneric.

Posibilităţile de orientare ale monitorului sunt modeste, acesta oferind doar rotirea ecranului în plan vertical cu -5/+25 grade. Sistemul de prindere este însă bun, fiind suficient de ferm pentru a nu permite mişcarea din greşeală a ecranului şi suficient de moale pentru a permite orientarea cu o singură mână.

Aşa cum era de aşteptat în acest segment de piaţă, materialele folosite nu impresionează. Părţile de culoare gri mată imită foarte bine aluminiul, însă acestea sunt fabricate dintr-un plastic banal, la fel ca restul întregii carcase. Un avantaj al lipsei oricărui element metalic este greutatea mică a monitorului, acesta având doar 3,5 kg. Un dezavantaj al acestei greutăţi scăzute este însă aderenţa scăzută, picioruşele din material plastic dur nereuşind să-l stabilizeze prea bine.

Specificaţii

  • Diagonală: 23”
  • Rezoluţie: 1920 x 1080 pixeli
  • Matrice: AH-IPS
  • Dot pitch: 0,265 mm
  • Luminozitate: 250 cd/m2
  • Contrast real: 1000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
  • Timp de răspuns: 7 ms GtG
  • Culori: 16,7 mil, 8 bit
  • Conectori video: VGA, DVI-D, HDMI
  • Difuzoare: nu
  • Consum: 30W
  • Dimensiuni: 53.2 x 17.1 x 40.4 cm
  • Greutate: 3,5 kg

Imagine şi performanţe

Deşi este un monitor din gama inferioară de preţ, HP Pavilion 23xi oferă un panou AH-IPS de bună calitate care oferă un balans de alb corect şi culori naturale fără a necesita reglaje suplimentare, o veste bună pentru cumpărătorii care nu au un bagaj de cunoştinţe mare, un colorimetru şi o vedere antrenată. Nivelul maxim al strălucirii este de 261 cd/m2, depăşind uşor specificaţiile oficiale, în timp ce nivelul de negru a fost neaşteptat de bun. Având o valoare măsurată de 0,25 cd/m2, acesta a oferit nuanţe de negru profunde, ajutând totodată şi contrastul să ajungă la o valoare de 1044:1, şi ea uşor superioară specificaţiilor oficiale.

Unghiurile de vizualizare sunt bune, la acest lucru contribuind şi stratul protector mat din material plastic. Este de apreciat că HP a optat pentru un filtru antiglare, mai costisitor, în detrimentul panourilor lucioase, care măresc artificial contrastul dar nu oferă nimic altceva bun în plus.

Ca în cazul oricărui produs cu preţ mic, trebuia să existe însă si o deficienţă, iar în cazul de faţă este vorba de timpul de răspuns. Deja mare încă din specificaţii, ghosting-ul este suficient de discret în timpul vizionării filmelor, însă devine vizibil şi deranjant în timpul jocurilor ceva mai dinamice. Procesarea este însă minimală, input lag-ul nefiind sesizabil, iar artefactele cauzate de obicei de opţiunile de Overdrive nu se fac văzute.

Concluzie

Oferit la un preţ de circa 850 de lei, HP Pavilion 23xi este unul dintre cele mai ieftine monitoare IPS Full HD cu diagonală de 23” de pe piaţă. Chiar dacă materialele constructive nu sunt impresionante iar latenţele panoului sunt cam mari, acesta oferă o carcasă frumoasă, un număr suficient de conectori video şi o imagine cu culori, contrast şi luminozitate bune, care-l fac o opţiune excelentă pentru utilizare Web sau filme.

Părţi pozitive

Ecran AH-IPS bun
Filtru mat
Design plăcut cu ramă îngustă
Meniuri şi butoane pentru control

Părţi negative

Latenţe cam mari
Material plastic omniprezent

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News