Philips 436M6VBPA Momentum review: HDR şi 4K pentru gaming pe console

23.11.2018
Philips 436M6VBPA Momentum review: HDR şi 4K pentru gaming pe console
Construcţie, design şi accesorii

Monitoarele de gaming sunt de obicei modele între 24 şi 32”, realizate pentru a fi folosite la un birou, alături de un PC competent, cu rată de împrospătare mare şi un accent pus pe timp de răspuns, nu obligatoriu pe calitatea imaginii afişate. Consolele sunt însă dispozitive realizate pentru a fi conectate la televizoare, cu ecrane mari, care de multe ori au timp de răspuns mare, dar o calitate a imaginii mai bună. Philips consideră că nu trebuie să existe un compromis atunci când vrei să te joci pe console şi a lansat modelul Momentum 436M6VBPA, un hibrid între un televizor şi un monitor de gaming, cu rezoluţie 4K, panou VA de calitate şi compatibilitate cu formatul HDR.

Construcţie, design şi accesorii

Philips Momentum vine într-o cutie imensă, chiar mai mare decât cea a unui televizor cu diagonala de 43”. Motivul pentru acest lucru este faptul că suportul de jos vine deja ataşat de display, lucru care adaugă puncte în plus la capitolul experienţă de utilizare, întrucât nu necesită asamblare. Îl scoţi din cutie, îl bagi în priză, conectezi consola sau PC-ul şi poţi începe să îl foloseşti.

Suportul necesită însă un spaţiu cam la fel de lat precum întregul monitor, deci pentru cei care sperau să îl monteze pe o masă mai îngustă, avem veşti proaste. Din fericire, acesta are pe spate montură VESA, deci poate fi montat pe orice suport pentru perete standard.

La capitolul design şi construcţie nu sunt multe de spus, sincer. Avem de a face cu un monitor de dimensiuni mari realizat predominant din plastic. Pe spate avem în centru plastic mat, în timp ce restul monitorului pe spate şi pe rama din jurul ecranului este acoperită cu plastic lucios. Suportul de la bază este însă metalic şi permite înclinare pe verticală. Această capabilitate este însă utilă probabil atunci când monitorul este folosit la un birou. În ciuda faptului că acesta este numit peste tot „monitor”, avem practic de a face cu un „televizor” fără tuner digital sau analogic, care să îi permită să afişeze programe de televiziune.

Acesta include până şi cu o telecomandă în pachet, care este utilă pentru modificarea setărilor, pentru ajustarea volumului difuzoarelor (foarte bune, de altfel) şi pentru comutarea surselor. Avem butoane pentru modificarea luminozităţii direct pe telecomandă, un buton de navigaţie direcţional, buton pentru sursă, pentru meniu, un buton „back” şi butonul „SmartImage”, pentru modificarea rapidă a profilurilor de culoare.

Momentum de la Philips este unul dintre cele mai bine dotate monitoare pe care le-am întâlnit până acum la capitolul port-uri. Avem de a face cu un HDMI 2.0, un DisplayPort 1.4, un mini-DisplayPort şi un USB Type-C pentru conectarea de dispozitive, cât şi un hub USB 3.0 cu două port-uri Type-A şi două jack audio-uri audio (in şi out). Ce lipseşte faţă de un televizor modern este o mufă HDMI ARC pentru conectarea de soluţii audio precum soundbar-uri direct pe HDMI şi poate un port S/PDIF, deşi acesta din urmă începe să fie un standard învechit.

O problemă cu port-urile de conectivitate ar fi orientarea lor în jos, la baza monitorului, lucru care face complicat accesul şi conectarea de noi dispozitive odată ce acesta este pus pe poziţia de utilizare. Probabil că poziţionarea acestor port-uri pe una dintre laterale ar fi fost mai inspirată. Şi că tot suntem la probleme de design, Philips nu oferă o soluţie elegantă pentru mascarea cablurilor.

În partea de jos a monitorului Momentum există şi o bandă luminoasă cu LED-uri, care însă nu oferă iluminare similară cu Ambilight-ul de pe televizoare, în ciuda faptului că este prezentat într-un mod similar şi chiar cu nume similar: Ambiglow. Practic, avem o funcţionalitate similară cu cea a altor dispozitive RGB, cu o setare care schimbă mereu culorile, una care oferă o iluminare statică şi alta dinamică, dar care nu se potriveşte foarte bine cu ceea ce vedem pe ecran. Dezavantajul Ambiglow este faptul că acesta bate doar în masă, nu în peretele din spate, iar intensitatea luminii LED-urilor este mică, chiar şi pe cel mai înalt nivel.

În cutie se regăsesc şi toate cablurile necesare (HDMI, DisplayPort, USB-C şi alimentare), cât şi o pagină A4 printată cu rezultatele calibrării monitorului, acesta fiind unul dintre puţinele produse dedicate gamerilor care includ aşa ceva. Practic, odată setat pe modul sRGB, monitorul este calibrat pentru a afişa culori cât mai naturale. Nu este clar dacă aceste setări sunt valabile şi pentru modurile HDR, întrucât setările sunt blocate atunci când acest mod este activ. De asemenea, panoul VA folosit de Philips nu este tocmai la nivelul unui IPS, deci probabil că nu este o idee bună să vă bazaţi pe el pentru editări foto sau video.

Galerie foto

 

Specificaţii, configurare şi productivitate

Specificaţii

Diagonală 43″
Rezoluţie 3.840 x 2.160 pixeli (4K UHD) @ 60 Hz
Tip Panou VA, 10-bit
Luminozitate 720 cd/m2 (nominal) / 1.000 cd/m2 (maximum)
Contrast nativ 4000:1
Unghiuri de vizibilitate 178 grade (vertical), 178 grade (orizontal)
Timp de răspuns 4ms (GTG)
Conectori video HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, mini-DisplayPort, USB-C
Alţi conectori 2 x jack 3,5 mm (in & out), 2 x USB Type-A
Consum 63 W
Accesorii cablu HDMI, cablu DisplayPort, cablu USB-C, cablu alimentare, telecomandă
Dimensiuni
97,6 x 66,1 x 26,4  cm
Greutate 14,71 kg

Meniuri şi configurare

Meniul de configurare pentru Philips Momentum este destul de simplu de navigat şi oferă acces doar la opţiunile de care ai nevoie. Primul meniu la rând este dedicat Ambiglow cu setările pe care le-am amintit deja: mod RGB „color cycle” (auto), un mod standard numit Ambiglow şi posibilitatea de a stabili o culoare dintr-o listă predefinită.

Fiind vorba despre un monitor care poate fi folosit şi la birou (dacă spaţiul permite asta, evident), Philips a integrat şi funcţia Low Blue Light, care scade intensitatea luminii albastre şi aplică o tentă gălbuie peste imagine. Aceasta are patru niveluri de intensitate şi pe parcursul testării am ales să o folosim pentru momentele în care foloseam PC-ul pentru scris sau citit, întrucât apropierea la mai puţin de un metru de un monitor foarte luminos în cazuri de utilizare în care culoarea albă este predominantă este foarte obositoare. Următorul Meniu, „Input”, este cel pentru selectarea sursei de afişare, meniu care are deja buton dedicat pe telecomandă.

Acesta este urmat însă de meniul pentru culori, care este probabil cel mai important. Aici pot fi setate opţiuni referitoare la funcţia HDR, ceva ce nu am mai văzut până acum. Există posibilitatea de a alege între trei profiluri HDR: Normal, VESA HDR1000 şi UHD, fiecare interpretând altfel semnalul HDR. VESA este modul pentru utilizare alături de un PC, în timp ce UHD este pentru console şi discuri Blu-Ray HDR.

Tot de aici pot fi modificate luminozitatea, contrastul şi setarea de sharpness, cât şi activarea modului Overdrive, numit de către Philips SmartResponse. Monitorul este oricum destul de rapid, însă cei care vor timp de răspuns mai rapid vor trebui să apeleze la această funcţie, care în consecinţă adaugă un efect de „ghosting” în urma elementelor în mişcare. Setarea medie este un compromis bun între timp de răspuns şi un minimum de artefacte pe ecran.

Restul setărilor sunt pentru configurarea componentei audio (monitorul este compatibil cu standardul DTS), pentru activarea şi dezactivarea modului Picture-in-Picture, pentru setarea limbii şi temperaturii de culoare (setarea sRGB este în principal cea mai bună din punct de vedere al culorilor) şi pentru setări general precum modul de funcţionare al mufelor USB şi un alt mod low input, care nu ne-am dat seama ce face exact, întrucât atât imaginea cât şi modul în care funcţionează păreau identice şi cu si fără această setare.

Productivitate

În ciuda faptului că vorbim despre un monitor imens realizat pentru gaming pe console, am decis să încerc să folosesc Philips Momentum şi în viaţa de zi cu zi, nu de alta, dar nu mai aveam loc pentru cele două monitoare pe care le foloseam de obicei. Astfel, acesta a devenit monitorul „bun la toate”, care, uimitor, nu a dezamăgit la niciun capitol.

Pentru mulţi, trecerea de la monitoare mici la unul singur de dimensiuni foarte mari poate fi greoaie, însă am reuşit să mă adaptez la utilizarea lui, în special în mod „split-screen”, cu un browser într-o parte şi un document Word în cealaltă. De altfel, faţă de alte monitoare 4K mai mici, care încurajează utilizarea unei setări de scalare în Windows de 200%, în cazul de faţă 150% a fost de ajuns, deci am beneficiat de spaţiu în plus pe desktop.

Spuneam la începutul articolului că nu recomandăm utilizarea acestui monitor pentru profesionişti care lucrează cu fotografii şi clipuri video, însă cei care fac asta în regim amator vor avea cu siguranţă parte de culori mult mai „corecte” decât ceea ce afişează monitoarele ieftine şi chiar şi cele mai scumpe, dar dedicate gaming-ului. Probabil că acesta este cel mai bun monitor de gaming de pe piaţă, atunci când vine vorba despre acurateţea culorilor.

Totuşi, utilizarea lui pe un nivel de luminozitate înaltă şi fără filtrul pentru lumină albastră activat a reuşit să ne obosească ochii mai mult decât oricare alt monitor pe care l-am folosit în ultima vreme, faptul că este limitat la 60 Hz fiind de asemenea un factor care a dus la oboseală în plus.

 

 

Gaming şi concluzii

Gaming

Când vine vorba despre gaming, acesta este un monitor realizat în special pentru console, aşa că un PlayStation 4 Pro şi Xbox One X sunt consolele recomandate pentru acesta. Din păcate, Momentum vine doar cu o singură mufă HDMI, deci vei putea avea o singură consolă conectată, alături de… alte trei PC-uri. Din păcate, Philips nu s-a gândit că un gamer ar putea avea mai mult de o consolă şi nu s-a obosit să înlocuiască măcar port-ul mini-DisplayPort, care oricum nu este folosit decât de laptop-uri MacBook mai vechi, cu un alt HDMI.

Cine are nevoie de două port-uri DisplayPort pe un monitor pentru console şi de un singur HDMI? De asemenea, port-ul USB Type-C este probabil realizat pentru computerele high-end sau cele din viitor, întrucât doar câteva laptop-uri şi doar plăcile video RTX de la NVIDIA oferă astfel de conectivitate.

Utilizarea consolelor PS4, Xbox One/S şi Nintendo Switch este posibilă, însă nu este recomandată, întrucât acestea sunt limitate la rezoluţie Full HD, care este afişată prin upscaling pe acest monitor. Experienţa nu este oribilă, însă indicat ar fi ca acest monitor să fie folosit pentru gaming 4K, fie de la o consolă high-end, fie de la un PC de gaming echipat cu o placă video de top.

Atunci când este folosit la console, monitorul se comportă foarte bine, însă este recomandată utilizarea tehnologiei SmartResponse pentru o experienţă cât mai plăcută, fără blur şi care să ofere un timp de răspuns mai mic decât în cazul majorităţii televizoarelor care nu dau mare atenţie funcţiilor dedicate pentru gaming. Avantajul pe console este că monitorul pur şi simplu funcţionează, fiind detectat automat şi setat de către dispozitiv.

În cazul utilizării pe PC, procesul de configurare pentru utilizarea în mod HDR este mai complicat. Mai întâi, trebuie setat manual din driverul video (NVIDIA sau AMD) un profil de culori pe 10 biţi, care să permită afişarea unui gamut de culoare extins. Apoi, din meniul de setare a rezoluţiei din Windows, trebuie activată funcţia HDR. În cele din urmă, din meniul monitorului trebuie setată funcţia VESA HDR1000, care este compatibilă cu jocurile de PC. Odată activate toate acestea, monitorul va afişa atât conţinut HDR de pe YouTube sau Netflix şi alte platforme compatibile, cât şi jocurile HDR precum Assassin’s Creed Odyssey într-un mod „corect”.

Pe PC, cei care beneficiază de plăci video AMD şi utilizatorii de console Xbox One mai au parte de o surpriză: compatibilitate cu standardul FreeSync. Nu am putut testa această funcţionalitate, însă este un bonus binevenit, în special pentru jocurile de PC în rezoluţie 4K, unde plăcile video AMD încă se „chinuie” să ţină un framerate ridicat constant. Ajustarea frecvenţei monitorului la framerate va asigura un timp de răspuns mai mic şi o experienţă de joc mai consistentă.

Monitorul Momentum este unul dintre puţinele care pot atinge o luminozitate maximă de 1000 de niţi, astfel, putând afişa conţinutul HDR la adevărata lui valoare… cu mici steluţe. Acesta nu este compatibil cu tehnologia Dolby Vision, care foloseşte culori pe 12 biţi şi nici cu HDR10+, care la fel ca în cazul Dobly Vision, poate ajusta profilul HDR automat, pentru fiecare scenă în parte. Practic, odată pornit modul HDR, acesta rămâne neschimbat pe toată durata de redare a conţinutului. Din fericire, nu există foarte mult conţinut HDR10+ sau Dolby Vision şi nici foarte multe dispozitive compatibile momentan, deci Philips Momentum va beneficia de o calitate de redare comparabilă cu cea a altor televizoare şi monitoare compatibile cu HDR10.

Ba chiar există posibilitatea ca Momentum să ofere o experienţă îmbunătăţită faţă de multe dintre televizoarele de pe piaţă, întrucât beneficiază de o iluminare pe 32 de zone, care pot fi controlate de către procesorul de imagine pentru a ilumina diferit ecranul pentru fiecare cadru în parte. Astfel, zonele foarte luminoase vor ieşi mai mult în evidenţă, în timp ce zonele întunecate vor păstra mai multe detalii, în timp ce oferă nuanţe de culoare mai convingătoare atunci când lumina nu bate direct într-o zonă a ecranului.

HDR Off HDR On

Experienţa de vizionare va fi mai bună decât pe un televizor cu „edge backlight”, care rămâne tot timpul aprins, însă mai slabă decât în cazul unui televizor cu iluminare „full array”, care beneficiază de posibilitatea de a controla individual lumina de fundal pentru câteva sute de zone mai mici. Desigur, toate acestea nici nu se compară cu un OLED atunci când vine vorba despre contrast şi controlul intensităţii luminii, însă şi preţul în acel caz este pe măsură.

Calitatea imaginii atât în modul SDR cât şi în cel HDR este excelentă, însă cei care vor folosi acest monitor pe PC vor sesiza uneori că acesta este mai lent decât unul pentru gaming. Philips declară timpul de răspuns grey-to-grey la 4 milisecunde, cam de patru ori mai mult decât un monitor de gaming. De fapt acesta nu ar fi problema, ci faptul că este limitat la 60 Hz, lucru care va fi deranjant în special pentru cei care au folosit în trecut monitoare cu peste 100 Hz. Să nu uităm totuşi că vorbim însă de un monitor 4K, iar gamingul în 4K la peste 60 Hz nu este momentan accesibil decât celor cu buzunare foarte adânci, dispuşi să plătească în jur de 1.000 de euro doar pe o placă video care să permită acest lucru.

Astfel, alternativa de a cheltui între 350 şi 500 euro pe o consolă 4K pare mai atractivă, în special pentru titlurile exclusive acestor platforme (PS4 în special).

Concluzii

Momentum de la Philips este într-adevăr un monitor de gaming mai bine potrivit pentru utilizarea pe console, însă care la nevoie poate fi folosit şi pe PC cu puţină configurare şi cu o investiţie serioasă în hardware care să poată ducă rezoluţii înalte. Calitatea imaginii ne-a impresionat, iar modul de afişare HDR este printre cele mai bune disponibile pentru PC-uri în acest moment, însă departe de ceea ce pot oferi televizoarele high-end de la Samsung, LG şi Sony.

Totuşi, Philips a poziţionat acest monitor undeva la graniţa între preţul unor monitoare de gaming performante (dar cu rezoluţie mai mică şi fără HDR) şi televizoarele de medie spre gama superioară. Astfel, la un preţ apropiat (aproximativ 700-800 euro), nu prea găseşti alternative pentru o mai bună calitate a imaginii.

Da, pentru un ecran cu diagonală de 43”, preţul poate părea cam mare, însă cu siguranţă va mai scădea în timp. Este totodată interesant să vedem un nou pas în realizarea unui monitor dedicat consolelor, eforturile din trecut de la producători precum BenQ mergând mai degrabă într-o direcţie orientată spre eSports pe console, nu o calitate a imaginii mai bună. Ca un prim test al acestui concept, Momentum reuşeşte să depăşească aşteptările pe care le aveam, însă nu este nici pe departe perfect. Cu unul sau două port-uri HDMI în plus şi o funcţie de genul Ambilight, am fi putut recomanda acest model fără probleme, chiar şi la preţ întreg.

Aşa cum este acum însă, îl putem recomanda doar celor care se joacă pe o singură consolă şi pe un PC şi care consideră că rezoluţia 4K este mai importantă decât timpul de răspuns sau rata de împrospătare a imaginii.

              

Părţi pozitive

Calitate foarte bună a imaginii şi calibrare din fabrică
Timp de răspuns mic pentru un monitor dedicat consolelor
Compatibil cu mai multe standarde HDR
Are telecomandă şi toate cablurile necesare în pachet

Părţi negative

Are doar un port HDMI
Preţul este încă destul de mare
Funcţia Ambiglow e dezamăgitoare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult