Philips P-Line 241P4LRYES – monitorul care are grijă de sănătatea ta

30.11.2012
Philips P-Line 241P4LRYES - monitorul care are grijă de sănătatea ta

Philips 241P4LRYES este un monitor Full HD de 24 inch, prevăzut cu funcţie ErgoSensor ce ajută la îmbunătăţirea poziţiei de lucru în faţa PC-ului, prevenind astfel apariţia problemelor de sănătate.

Philips P-Line 241P4LRYES

Prezentare

Philips P-Line 241P4LRYES se prezintă într-o carcasă argintie cu ramă îngustă, ataşată unui picior de susţinere ajustabil pe înălţime şi înclinaţie. Ecranul cu rată de aspect 16:9 poate utilizat în poziţie orizontală pentru jocuri şi filme, sau rotit pe verticală pentru vizibilitate maximă la navigare web şi lucrul cu documente text.

Rezoluţia de 1920×1080 pixeli este redată folosind o matrice cu tehnologie TN, ce se recomandă cu timp de răspuns 5 ms şi rată de contrast nativ 1000:1. Iluminarea este asigurată cu sursă de lumină W-LED, ce poate atinge o strălucire maximă de 250 cd/m².

Pentru sunet avem ieşire pentru căşti şi un set de difuzoare stereo poziţionate sub ecran, ce pot reda semnal audio preluat prin conexiune HDMI sau intrare Line-In.

Philips P-Line 241P4LRYES - HUB USB 2.0 cu 4 porturi

Accesul la sistemul de meniuri este permis cu ajutorul a 5 butoane sensibile la atingere, reprezentate cu pictograme în partea dreaptă, la baza ecranului. Starea de activitate a monitorului este semnalată de un LED alb, a cărui lumină poate fi ajustată incremental, sau dezactivată complet pentru a nu incomoda la folosirea monitorului pe timp de noapte.

Carcasa încorporează adaptorul AC pentru alimentare şi un hub USB 2.0 cu patru porturi. În spate găsim câte un conector DisplayPort, VGA şi DVI-D (compatibil HDCP).

Philips P-Line 241P4LRYES – specificaţii detaliate

  • Diagonala – 24 inch
  • Rezoluţie – 1920×1080 pixeli
  • Timp de răspuns – 5 ms
  • Contrast tipic – 1.000:1
  • Iluminare – 250 cd/m²
  • Unghi de vizualizare – 170 / 160 grade
  • Conectivitate – DisplayPort, DVI-D, VGA, 4 x USB 2.0, jack de 3.5 mm
  • Greutate – 6.35 kg
  • Dimensiuni – 565 x 518 x 220 mm
  • Tehnologii oferite – ErgoSensor, W-LED, SmartImage, SmartErgoBase

Philips ErgoSensor – la ce foloseşte

Vizibil deasupra ecranului în locul rezervat de obicei pentru webcam, ErgoSensor are rolul de a determina poziţia utilizatorului în faţa ecranului, atenţionând-ul atunci când adoptă o postură nepotrivită, ce îi poate afecta negativ sănătatea după un timp de utilizare îndelungat.

Odată activat, ErgoSensor emite avertismente vizuale şi ne atenţionează atunci când privim ecranul prea de aproape, sau dintr-o poziţie nepotrivită, recomandând ajustarea înălţimii ecranului sau scaunul pe care stăm, depărtarea sau apropierea faţă de ecran şi ţinerea capului în poziţie cât mai dreaptă.

Atunci când nu ne aflăm în faţa monitorului, ErgoSensor poate reduce luminozitatea ecranului, scăzând consumul de energie al monitorului cu până la 80% . Trebuie spus că pentru un monitor cu diagonală 24 inch, consumul de 21.5W specificat la utilizare normală şi 12.3W cu activarea modului ECO sunt oricum rezultate remarcabile.

Philips 241P4LRYES - vedere spate

Performanţe şi impresii

Odată instalat, Philips 241P4LRYES oferă flexibilitate bună în privinţa posibilităţilor de ajustare şi este bine ancorat pe masa de birou. Ecranul nu oscilează prea mult la mişcarea mesei pe care este aşezat, iar piciorul de susţinere este prevăzut cu bază suficient de lată pentru a nu pune probleme la inclinarea sau rotirea ecranului în mod portret.

Echipat doar cu un ecran bazat pe tehnologie TN, Philips P-Line 241P4LRYES nu se poate ridica la nivelul alternativelor cu ecran IPS când vine vorba de calitatea imaginii şi unghiuri de vizibilitate. Totuşi, performanţele sale nu dezamăgesc. Ecranul prezintă unghiuri de vizibilitate rezonabile atât pe orizontală dar şi verticală, iar luminozitatea maximă şi contrastul sunt mulţumitoare.

Acurateţea nuanţelor de culoare redate nu este perfectă, dar suficient de bună pentru lucrul cu programe de editare imagine, mai ales după activarea profilului de culoare sRGB. Pentru activităţi cum este vizionarea albumelor cu poze din vacanţă sau filme de cinema, Philips 241P4LRYES este o alegere mult mai potrivită. Alături de contrast bun, monitorul se poate lăuda şi cu un nivel de negru pe măsură, ce permite vizionarea în bune condiţii a scenelor întunecoase din filme.

În funcţie de tipul de conţinut redat pe ecran, comutarea între cele 5 profiluri SmartImage cu setări de afişare optimizate poate îmbunătăţi considerabil experienţa la vizionare, evitând astfel timpul pierdut cu reglaje de fineţe aplicate din sistemul de meniuri. Totuşi, utilizatorii avansaţi vor aprecia posibilitatea ajustării individuale a celor trei canale de culoare RGB, activarea/dezactivarea suportului pentru contrast dinamic, precum şi reglajele pentru Gamma şi temperatură de culoare, respectiv rata de aspect.

Timpul de răspuns atins cu ecranul bazat pe o matrice TN este puţin sub aşteptări, aspect resimţit mai ales în jocuri cu multe scene dinamice, unde efectul de ghosting îşi face apariţia cu destulă uşurinţă. Activarea profilului Game ameliorează considerabil experienţa la vizionare, ridicând contrastul şi luminozitatea percepută, dar fără a îndepărta efectul de înceţoşare a imaginii resimţit la mişcările rapide.

Philips 241P4LRYES - ecranul poate fi rotit în poziţie verticală

Activarea funcţiei Ergo are ca efect imediat afişarea de indicaţii vizuale menite să ajute la obţinerea unei posturi optime pentru lucrul la calculator. Deşi la o primă impresie indicaţiile primite sunt binevenite şi chiar folositoare, afişarea acestora în mod constant, de fiecare dată când adoptăm o poziţie de vizionare mai relaxată sau ne aplecăm după câte un document lăsat pe birou, le transformă repede într-o sursă de frustrare, împingând în cele din urmă la dezactivarea acestora.

Sunetul redat prin cele două difuzoare încorporate poate concura prin calitatea oferită difuzoarele unui laptop mai puţin pretenţios, redând un sunet clar şi cu volum rezonabil, dar sărac în gama frecvenţelor joase.

Concluzie

Philips P-Line 241P4LRYES este un bun monitor pentru acasă şi la birou, potrivit atât pentru navigare web şi lucrul cu documente text, dar şi vizionarea de filme sau jocuri PC cu ritm mai puţin alert de desfăşurare a acţiunii.

Alături de rezoluţia Full HD şi opţiunile excelente pentru ajustarea poziţiei de vizionare, monitorul mai are ca atuuri consumul de energie modest şi funcţiile avansate pentru optimizarea acestuia. Prezenta tehnologiei ErgoSensor este o dotare interesantă, care poate fi de folos pentru unii dintre noi, însă cei mai puţin răbdători cu indicaţiile sâcâitoare o vor dezactiva repede şi vor uita de prezenţa ei.

Philips 241P4LRYES poate fi achiziţionat şi din magazinele din ţara noastră la un preţ mediu de 1150 Lei.

Părţi pozitive

Tehnologie ErgoSensor
Consum de energie redus
Picior de susţinere cu multiple opţiuni de ajustare, inclusiv rotire în mod portret
Sursă de alimentare încorporată în carcasa monitorului
Difuzoare încorporate

Părţi negative

Indicaţiile date de funcţia Ergo sunt cam sâcâitoare
Ecran cu tehnologie TN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult