Philips S231C – monitor şi tabletă All-in-One cu Android (REVIEW)

16.11.2014
Philips S231C - monitor şi tabletă All-in-One cu Android (REVIEW)
Prezentare, specificaţii

Philips ne propune un montor Full HD cu ecran touch de 23”, gândit pentru folosire atât în poziţie verticală cât şi orizontală, punând suprafaţa touch în locul rezervat de obicei tastaturii. Avem de ales între folosirea ca monitor clasic, monitor touch pentru PC-uri cu Windows 8, respectiv Smart Monitor cu Android pentru vizionarea de filme, navigare pe internet şi jocuri, perfect utilizabil fără nevoia unui PC.

Philips S231C4AFD

Cu nume complet Philips Smart All-in-One S231C4AFD, monitorul cu forma unei tablete gigant sprijinită pe un picior ajustabil poate fi aplecat la unghi de 57.5°, aducând interfaţa touch la nivelul palmelor. Profitând de suprafaţa generoasă disponibilă pentru afişare, interacţiunea cu aplicaţiile pentru PC este surprinzător de comodă, interfaţa touch oferind o modalitate distractivă pentru derularea paginilor web şi selectarea elementelor de interfaţă. Comutând în modul tabletă, suntem întâmpinaţi de sistemul Android 4.2.2 Jelly Bean, oferind întreaga funcţionalitate aşteptată de la o tabletă Android şi acces în magazinul de aplicaţii Google Play.

Philips S231C – configuraţie Android:

 • Sistem de operare: Android 4.2
 • Chipset: Nvidia Tegra T33 (CPU quad-core la 1.6GHz)
 • Memorie RAM: 2GB
 • Spaţiu de stocare: 8GB intern + slot microSDHC, suportă dispozitive USB Flash
 • Acces reţea: WiFi N, LAN Ethernet
 • Aplicaţii incluse: Camera, Email, Gallery, Google Play, Music Player, YouTube, WebBrowser
 • Formate video şi imagine: MPEG4, H.264, MPEG2, JPEG
 • Formate audio: MP2, MP3, AAC, Vorbis, AMR-NB
 • Alte dotări: webcam frontal (1MP), microfon

Ca şi monitor, Philips S231C oferă un ecran bazat pe tehnologie IPS care atrage prin paleta de culori foarte plăcută, contrast excelent şi unghiuri de vizibilitate generoase. Interfaţa touch capabilă să interpreteze comenzi folosind unul sau două degete simultan este aplicată pe suprafaţa ecranul LCD fără a apela un scut suplimentar din sticlă, prezervând astfel unghiurile de vizibilitate şi calitatea nativă a imaginii. Din păcate finisajul lucios nu prea ajută la mascarea reflexiilor cauzate de obiectele din jur, folosirea în încăperi bine iluminate putând pune probleme.

Sunetul este redat cu o pereche de difuzoare stereo orientate în spate, plasate astfel încât sunetul este reflectat înapoi către utilizator folosind suprafaţa mesei de birou sau peretele aflat în spate, efectul stereo rezultat fiind destul de plăcut. Fidelitatea audio este bună, difuzoarele integrate putând înlocui cu destul succes un set de boxe puţin costisitor.

Philips S231C

Lista dotărilor este completată cu webcam şi microfon, utile pentru sesiuni de videoconferinţă. Din păcate obiectivul fix nu permite folosirea decât cu ecranul ridicat în poziţie verticală. Un alt inconvenient este lipsa unui mecanism pentru acoperirea lentilei, care ar fi dat un plus de siguranţă oprind orice încercări pentru spionarea utilizatorilor activând camera web de la distanţă. Avem totuşi un LED alb, a cărui aprindere semnalează pornirea camerei web.

Philips S231C- specificaţii:

 • Nume model: Philips S231C4AFD
 • Diagonală ecran: 23”
 • Sursă iluminare: W-LED
 • Rată de aspect: 16:9
 • Timp de răspuns: 14ms (5ms GtG)
 • Rezoluţie nativă: 1920×1080
 • Rată de contrast: 1000:1 (nativ), 20.000.000:1 (contrast dinamic)
 • Luminozitate maximă: 250cd/m²
 • Unghiuri vizibilitate: 178°/178°
 • Interfaţă touch: capacitivă, 2 puncte
 • Difuzoare: stereo
 • Conectori: VGA, HDMI (MHL), 2x USB 2.0, Line In (jack 3.5mm), căşti (jack 3.5mm), microfon, LAN
 • Alte dotări: webcam 1MP, card reader SDHC
 • Consum: 28.9W (
 • Sistem montare VESA: 75×75 mm
 • Dimensiuni: 563 x 393 x 77  mm
 • Greutate: 5Kg

 

Opţiunile pentru semnal video includ un conector HDMI cu suport MHL şi unul VGA. Sunetul este preluat prin intrare Line-In, respectiv Mic-In, cu ajutorul unor conectori jack 3.5 mm.

Philips S231C - opţiuni pentru conectivitate

Monitorul este alimentat de un adaptor AC extern, cu putere de 65W.

 

Experienţa în utilizare

Experienţa în utilizare

Remarcat prin contrastul generos şi paleta de culori, ecranul IPS este numai bun pentru vizionarea şi retuşarea colecţiei de poze folosind aplicaţii de editare imagine, calibrarea culorilor din fabrică fiind bine realizată. Nivelul de negru foarte bun raportat la luminozitatea ecranului va fi cu siguranţă pe placul amatorilor de filme, însă experienţa vizionării scenelor cu acţiune rapidă ar putea fi afectată de timpul de răspuns al panoului IPS, care favorizează apariţia efectului de ghosting. Apărut sporadic şi nu foarte deranjant, efectul poate fi diminuat până la un nivel aproape imperceptibil activând funcţia SmartResponse din meniul de configurare folosind opţiunea Fast.

Philips S231C

Revenind în modul tabletă cu Android, ecranul touch este surprinzător de precis şi plăcut de folosit. La fel ca la o tabletă veritabilă, suprafaţa touch se murdăreşte în cele din urmă, diferenţa fiind că acum trebuie să curăţăm un ecran cu diagonală de aproape 60cm, efortul depus fiind considerabil. Animat cu ajutorul unui chipset Tegra 3 din anul 2012, sistemul Android 4.2 răspunde destul de prompt la comenzile primite şi nu impune timpi de aşteptare deranjanţi la pornirea aplicaţiilor sau în condiţii de folosire normală. Totuşi, ecranul cu rezoluţie Full HD forţează un pic limitele chipsetului Tegra 3, derularea paginilor web şi listele de meniuri nefiind perfect cursivă.

La fel ca navigarea pe internet folosind web browser-ul Chrome, experienţa vizionării de filmuleţe cu aplicaţia YouTube este satisfăcătoare. Totuşi, trebuie menţionată limitarea rezoluţie pentru redare la valoarea 720p, insuficientă pentru a pune în valoare ecranul IPS cu rezoluţie 1080p.

Un alt inconvenient este lipsa unei optimizări serioase a distribuţiei Android pentru folosirea cu ecranul de 23”. Spre exemplu, tastatura Android întinsă pe jumătate din suprafaţa ecranului este incomod de utilizat, iar paginile deschise în versiune Mobile de browser-ul web arată cel puţin ciudat pe un ecran atât de mare. Din fericire aceste mici impedimente pot fi corectate rapid ajustând setările implicite şi folosind o aplicaţie third-party pentru tastatură (ex. SwiftKey).

Philips S231C

Concluzie

Nu la fel de practic ca o tabletă cu Android, Philips S231C oferă totuşi o alternativă comodă pentru verificarea conturilor email şi a actualizărilor din reţele de socializare, navigare web, vizionarea de clipuri YouTube sau filme redate de pe stick-uri USB flash. Cu puţin efort, instalarea de aplicaţii office şi folosirea împreună cu un set de tastatură şi mouse ne poate scuti de achiziţionarea unui PC. Problema este că la preţul de aproape 1800Lei, Philips S231C4AFD nu este tocmai ieftin, bugetul cerut fiind suficient pentru achiziţionarea unui sistem PC complet echipat, tabletă Android performantă sau chiar un laptop.

Ca şi monitor pentru PC, Philips S231C4AFD este un produs elegant şi cu performanţe solide, pentru care funcţia de Smart Monitor cu Android este o adiţie cel puţin interesantă. 

Părţi pozitive

Ecran IPS de bună calitate
Funcţie tabletă Android
Hub USB şi Card Reader
Difuzoare stereo cu performanţe rezonabile

Părţi negative

Lipsa opţiunilor pentru ajustare pe înălţime, sau rotirea ecranului în mod portret
Ecran Glossy

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult