Primul monitor de gaming OLED de la Alienware este mare, performant şi extrem de scump

20.08.2019
Primul monitor de gaming OLED de la Alienware este mare, performant şi extrem de scump

Display-urile OLED abia au început de câţiva ani să apară în formate mari pe televizoare, iar în ultima perioadă au început să apară şi variante mai mici pe laptop-uri, cât şi câteva monitoare pentru desktop. Ce nu am văzut până acum este un display pentru gameri bazat pe această tehnologie, însă DELL doreşte să fie prima companie cu un astfel de produs pe piaţă. Astfel, Alienware 55 OLED Gaming Monitor are această onoare, însă judecând după dimensiuni, avem mai degrabă de a face cu un „televizor” de gaming fără tuner, decât cu un monitor de pus pe birou pentru utilizarea de zi cu zi.

După cum sugerează şi numele, monitorul Alienware beneficiază de o diagonală de 55”, deci cam cât un televizor de dimensiuni generaoase, pe care mulţi l-ar pune în sufragerie. Panoul OLED este capabil să afişeze rezoluţie 4K la 120 Hz (timp de răspuns 0,5 ms) şi este compatibil cu AMD FreeSync, tehnologia de frecvenţă variabilă a ratei de împrospătare. Acest lucru înseamnă că cei care vor conecta console Xbox sau PC-uri cu plăci video AMD vor putea activa această funcţie, în timp ce PC-urile cu NVIDIA vor beneficia de suport limitat. Întrucât nu este clar dacă monitorul Alienware este sau nu unul dintre cele FreeSync cu compatibilitate G-SYNC.

Se pare că DELL speră ca acesta să fie în centrul de entertainment al gamerilor, oferind un DisplayPort 1.2 pentru PC (singurul port capabil să ofere rezoluţie 4K la 120 Hz), alături de trei alte port-uri HDMI 2.0, pentru conectarea altor console sau dispozitive (un Chromecast ar fi perfect pentru adăugarea de funcţii de redare video de pe serviciile de streaming). De asemenea, monitorul include patru mufe USB, un jack pentru căşti şi o ieşire optică SPDIF.

Alienware 55 OLED Gaming Monitor poate fi folosit atât pe standul lui din cutie, cât şi pe un suport standard VESA, pentru cei care doresc să îl monteze pe un braţ mobil sau pe un suport de perete. Pentru configurare mai uşoară, Dell oferă şi o telecomandă pentru navigarea meniurilor.

Totuşi, pentru un monitor de gaming dedicat celor mai exigenţi dintre utilizatori, este foarte ciudată lipsa suportului pentru conţinut HDR. Majoritatea televizoarelor OLED beneficiază de astfel de capabilităţi, iar având în vedere preţul, lipsa acestei funcţii este foarte dezamăgitoare, mai ales acum, când multe dintre jocurile video de console şi PC încep să ofere astfel de capabilităţi.

Monitorul Alienware 55 OLED va fi disponibil începând cu data de 30 septembrie la 4.000 de dolari americani. Acesta rivalizează modelele NVIDIA Big Format Gaming Display, realizate de parteneri precum ASUS, Acer sau HP, atât în dimensiuni şi capabilităţi, cât şi la capitolul preţ. Acelea sunt însă bazate pe panouri VA sau IPS, nu pe OLED, deci secvenţele video întunecate vor fi mai bine definite pe modelul Dell, datorită contrastului infinit, iar timpul de răspuns de 0,5 milisecunde ar trebui să ofere un mic avantaj gamerilor exigenţi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult