Samsung şi AMD colaborează pentru dezvoltarea unui monitor UHD FreeSync

27.11.2014
Samsung şi AMD colaborează pentru dezvoltarea unui monitor UHD FreeSync

Samsung şi AMD au anunţat un parteneriat pentru includerea tehnologiei AMD FreeSync pe toate monitoarele Samsung UHD (Ultra High-Definition) lansate începând de anul viitor. Alternativă mai puţin costisitoare la tehnologia G-Sync dezvoltată de Nvidia exclusiv pentru utilizatorii de soluţii grafice GeForce, tehnologia AMD FreeSync promite utilizatorilor o experienţă cursivă de joc chiar şi atunci când PC-ul folosit nu poate susţine un framerate foarte ridicat.

Gândit ca alternative mai flexibile pentru clasicul V-Sync, tehnologiile Nvidia G-Sync şi AMD FreeSync asigură sincronizarea ratei de actualizare a imaginii pe ecran cu cea internă a plăcii video. Renunţând la o rată fixă de actualizare a imaginii (ex. 60Hz pentru monitoare LCD obişnuite), fiecare cadru generat de placa video poate fi afişat pe ecran imediat ce este disponibil şi menţinut doar până când următorul cadru este gata de afişare. Folosind vechiul sistem V-Sync, sincronizarea fluxului video poate fi menţinută doar atât timp cât placa video poate genera un număr de cadre identic (ex. 60 fps pentru monitoare cu rată de refresh 60Hz), sau folosind fracţiuni ale ratei de refresh (30 fps pentru monitoare cu rată de refresh 60Hz). Altfel, dacă niciuna din aceste condiţii nu este îndeplinită imaginile generate de placa video sunt afişate pe ecran în mod desincronizat, rezultatul fiind aşa numitul screen-tearing. Vizibil mai ales în scenele rapide, efectul deloc plăcut este rezultatul compunerii imaginii folosind două cadre consecutive, afişate pe ecran unul în continuarea celuilalt.

Tehnologia AMD FreeSync promite să rezolve aceste probleme asigurând sincronizarea dinamică a imaginii cu rata de actualizare internă a plăcii video, îmbunătăţind dramatic cursivitatea mişcărilor şi experienţa de joc în ansamblu.

Samsung şi AMD colaborează pentru dezvoltarea unui monitor UHD FreeSync

Monitoarele Samsung UHD cu tehnologia FreeSync vor fi disponibile începând cu luna martie 2015, prin modelele UH590 (de 23,6” şi 28” ) şi UE850 (de 23,6” şi 31,5”). Această tehnologie va fi disponibilă pe întreaga serie de monitoare Samsung UHD. Parteneriatul a fost anunţat oficial la evenimentul AMD Future of Compute din Singapore, unde reprezentanţii Samsung au vorbit despre industria monitoarelor şi despre beneficiile pe care le va aduce acest parteneriat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult