Sony lansează Spatial Reality Display, un ecran holografic de 5000 dolari pe care poți urmări conținut VR

17.10.2020
Sony lansează Spatial Reality Display, un ecran holografic de 5000 dolari pe care poți urmări conținut VR

Adresat în primul rând dezvoltatorilor de jocuri și aplicații VR, Spatial Reality Display le permite acestora să-și vizualizeze creațiile fără casca VR.

Atunci când este folosită pentru distracție, casca VR poate fi un gadget foarte distractiv, care te transpune direct în acțiunea din jocul sau clipul video filmat în mod 360°. Însă dacă ești obligat de job-ul tău să folosești casca VR timp de multe ore pe zi, experiența poate deveni foarte obositoare și chiar dăunătoare pentru sănătatea ta. Aici întră în ecuație Spatial Reality Display, un ecran special proiectat pentru a permite vizionarea de conținut VR fără ajutorul unor ochelari speciali.

Departe de a reprezenta o noutate absolută, noul produs Sony reînvie doar conceptul ecranelor 3D auto-stereoscopice, folosit acum aproape 10 ani pe consola de jocuri Nintendo 3DS și unele produse din gama smartphone. Însă dezavantaje precum lipsa de claritate și unghiurile de vizibilitate restrictive au împiedicat adoptarea acestei tehnologii la scară largă.

Sony Spatial Reality Display, un ecran 3D stereoscopic reimaginat folosind tehnologii moderne

Reimaginat folosind inovații disponibile în prezent, Spatial Reality Display rezolvă mai toate neajunsurile implementărilor anterioare. Spre exemplu, problema unghiurilor de vizibilitate restrictive este rezolvată cu ajutorul unui senzor care urmărește poziția ochilor, ajustând instantaneu efectul 3D astfel încât fiecare ochi să observe exact perspectiva care îl este adresată, evitând apariția efectului de tăiere/dublare a imaginii.

Gândit pentru a fi folosit de un singur utilizator, noul produs Sony are la bază un ecran 4K de 15.6 inch, cuplat cu un filtru variabil care maschează în mod alternant rândurile de pixeli ai ecranului. Efectul holografic este obținut afișând pentru fiecare ochi o perspectivă ușor diferită a scenei VR. Însă din punct de vedere tehnic, pe ecran sunt afișate două imagini distincte, fiecare având doar jumătate din rezoluția panoului LCD măsurată pe verticală. Din fericire, pierderea de claritate este dificil de sesizat pe ecranul cu diagonală redusă.

Cu nume complet ELF-SR1 Spatial Reality Display, monitorul intenționat pentru masa de birou vine cu un suport de susținere fixat la unghi de 45°, fapt ce obligă vizionarea de la o distanță destul de mică.

Folosit în mediu profesional, cum ar fi pentru vizualizarea machetelor 3D și alte simulări 3D care nu au neapărată legătură cu jocurile, noul produs Sony ar putea să-și merite banii. Însă cei care speră să obțină o perspectivă nouă asupra jocurilor preferate pentru PC ar putea să fie dezamăgiți de diagonala mică de afișare și lipsa suportului în majoritatea titlurilor de generație recentă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult