ViewSonic ELITE XG270QC review – un monitor curbat frumos și performant, dar nu prietenos cu orice birou

21.10.2020
ViewSonic ELITE XG270QC review - un monitor curbat frumos și performant, dar nu prietenos cu orice birou

Printre produsele din portofoliul de gaming al mărcii americane ViewSonic se numără ELITE XG270QC, un monitor curbat cu diagonala de 27” (69 cm), cu rezoluție QHD și rată de îmrpospătare maximă de 165 Hz.

Monitorul poate fi folosit atât pentru console, cât și pentru PC-uri. Dispozitivul are un design frumos, care impresionează, în care plasticul lucios alternează cu cel mat, dar nu a fost gândit ca să fie ergonomic. Cei care își doresc acest monitor au nevoie de un birou de mari dimensiuni, solid, pentru el, dacă îl folosesc împreună cu suportul din cutie. Picioarele acestuia ocupă o suprafață mare, iar monitorul propriuzis nu poate fi apropiat mai mult de suportul vertical metalic care îl susține. O soluție ar fi, pentru cei cu spațiu mai puțin, achiziția unui suport VESA, cu care dispozitivul este compatibil.

Atrage atenția ușurința cu care monitorul este asamblat. Nu este nevoie să umbli la trusa cu unelte. „Steaua” formată din cele trei picioare se prinde de brațul vertical cu un singur șurub, care poate fi înfiletat cu mâna goală, iar monitorul se prinde de ansamblul rezultat printr-un sistem automat, securizat cu un slider din plastic.

Pe suportul lui, monitorul poate fi ridicat mai sus sau mai jos și orientat spre o parte sau alta. Cred că suportul este atât de mare tocmai pentru a permite așezarea monitorului, care cântărește aproximativ 6,5 kg, într-o mulțime de poziții fără a exista riscul să cadă.

ViewSonic ELITE XG270QC are un aspect modern, cu ramă îngustă în jurul display-ului, pe trei laturi. Cea de jos, care include logo-ul „ELITE”, este mai groasă și are 2,5 cm. Cei care au două astfel de monitoare vor aprecia marginile înguste, deoarece dacă vor fi lipite, acestea vor da senzația unui singur display ultrawide.

Monitorul este gros (peste 10 cm), dar oferă multe opțiuni de conectivitate și difuzoare încorporate. Ca orice produs de gaming, dispozitivul vine cu luminițe RGB, dar, din fericire, acestea sunt discrete, fiind poziționate pe marginea de jos și în spate. Pentru cine nu este, ca mine, un fan al acestor accesorii, vestea bună este că pot fi oprite din setări, toate sau acolo unde dorește utilizatorul.

Citește și: Panasonic RZ-S300W review – căști true wireless echilibrate ascunse într-un design discret

Pe partea din spate, XG270QC are multe porturi: 2 x HDMI, 1 x DisplayPort 1.4, 1 x audio de 3,5 mm, 3 x USB 3.0, 1 x USB 3.0 (Type-B) și 1 x micro-USB. Accesul la acestea nu este, însă, ușor și le va da bătăi de cap celor care își schimbă des setup-ul. În cutie este oferit un cablu DisplayPort.

Atrag atenția două elemente gândite special pentru gameri. Este vorba despre o „ancoră” pentru cablul mouse-ului în partea de jos a display-ului, care va fi apreciată de amatorii de titluri FPS, și despre un suport de căști în lateral.

ELITE XG270QC este un monitor pregătit pentru viitor

Combinația de rezoluție 1.440p, suport HDR și rată de împrospătare 165Hz face din acest monitor o unealtă utilă în multe scenarii, nu doar pentru gaming. ELITE XG270QC poate fi folosit pentru consum de conținut multimedia, editare foto/video, dar și pentru productivitate. Există chiar și un mod dedicat pentru lucrul cu text.

Gamerii vor aprecia faptul că monitorul are un timp de răspuns de 3 ms (1 ms MPRT) și tehnologie proprietară PureXP, ce reduce blurul care apare în timpul mișcării. Culorile sunt reproduse cu fidelitate de panoul VA/LED, iar negrul este real. Am apreciat funcția PureXP în jocul World of Tanks, unde mișcările rapide ale mouse-ului pe orizontală pot crea blur. XG270QC a eliminat această problemă.

Monitorul este prietenos cu plăcile video AMD și oferă suport pentru tehnologia AMD FreeSync. Aceasta permite sincronizarea cu placa video pentru a oferi cea mai bună imagine posibilă. Compania ViewSonic oferă și un model echivalent care oferă suport pentru tehnologia echivalentă Nvidia Gsync. Nu am putut testa această caracteristică deoarece am placă video GeForce GTX 1050 Ti.

Nu am mai avut un monitor curbat până acum, deoarece nu le-am văzut necesitatea. ELITE XG270QC este disponibil și în versiune plată. Ușoara curbură de pe modelul testat te face să te simți cufundat mai mult în jocurile pe care la rulezi, dar nu este o caracteristică la care nu aș putea renunța sau pe care aș lua-o în calcul la achiziția unui astfel de produs. Alt beneficiu clar nu am observat. Cred că apreciază mai mult această caracteristică cei care folosesc două astfel de monitoare în paralel, deoarece imaginea rămâne, pe ecranul ultrawide rezultate, chiar și în laterale apropiată de ei.

Trebuie precizat și suportul pentru tehnologia HDR, în forma de bază HDR400. Veți aprecia această caracteristică mai mult când urmăriți conținut pe Netflix și YouTube decât în jocuri, dar chiar și în acestea funcția își face treaba. Am observat o îmbunătățire în CS:GO.

Meniul monitorului, prietenos cu utilizatorul, este simplu și intuitiv și poate fi accesat și modificat prin intermediul unui mic joystick poziționat pe marginea de jos a monitorului. Pentru jocuri, există două moduri prestabilite pentru FPS și MOBA. Rata de împrospătare poate fi și ea limitată din setări.

Deși majoritatea gamerilor au dispozitive audio dedicate, XG270QC oferă o pereche de difuzoare stereo care oferă un sunet de calitate bună.

Punctez și faptul că display-ul are o suprafață mată, care împiedică reflexiile.

Un produs solid cu preț bun

Per total, ViewSonic ELITE XG270QC este un monitor frumos, echilibrat, care oferă caracteristici ce îl fac o investiție pregătită pentru viitor. Modelul vine și cu un preț accesibil, de aproximativ 2.500 de lei.

Din păcate, dimensiunile mari nu sunt prietenoase cu multe birouri, așa că cei care îl doresc ar face mai bine să meargă într-un showroom pentru a-l vedea în realitate. În imagini, monitorul pare mai mic decât este în realitate.

Părţi pozitive

+ Calitate foarte bună a imaginii
+ Este o investiție bună pentru viitor
+ Design reușit, bazat pe materiale premium
+ Meniu prietenos
+ Rată de împrospătare 165 Hz

Părţi negative

- Are dimensiuni mari și cântărește 7,5 kg
- Accesul la porturi este dificil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult