Aplicația Focus Sat redefinește televizorul, mutând ecranul principal din sufragerie în buzunarul tău

05.05.2022
Aplicația Focus Sat redefinește televizorul, mutând ecranul principal din sufragerie în buzunarul tău

Chiar dacă programele de televiziune sunt în continuare foarte populare, tehnologia folosită de acestea a rămas în urmă. Și nu vorbim aici despre calitatea transmisiilor, care a trecut în ultimii ani la HD și chiar 4K, ci la faptul că televiziunea este în continuare o activitate limitată de un program de emisie. Comportamentul utilizatorilor s-a schimbat în ultimii ani, iar Focus Sat dorește să rezolve această problemă cu aplicația sa de mobil și televizoare inteligente, care îți permite să urmărești programe TV, reluări sau chiar conținut original on-demand, oricând, de oriunde și de pe oricare dispozitiv smart.

Ce oferă abonamentele Play TV și Play TV Extra în Focus Sat App

Practic, Focus Sat dorește să redefinească televizorul și să devină o soluție „all-in-one” pentru toate necesitățile clienților săi. Serviciile din aplicația Focus Sat permit urmărirea programelor TV de oriunde, inclusiv în alte țări din Uniunea Europeană, deci atunci când pleci în vacanță sau ești într-o deplasare în scop de serviciu, nu trebuie să îți lași acasă emisiunile, serialele, filmele preferate, sau, de ce nu, meciurile de fotbal. Tot ce ai nevoie este un smartphone și o conexiune la internet și poți urmări din oricare dintre țările din UE conținutul pe care îl ai disponibil și în țară.

Oferta Focus Sat este compusă din două tipuri de abonamente TV Online: Play TV și Play TV Extra. Cele două pachete au prețuri de 32, respectiv 63 de lei pe lună, iar diferențele între ele sunt destul de simple. Play TV este pachetul de bază, care include peste 60 de canale de televiziune, dintre care 20 oferă suport pentru Restart & Replay, în timp ce Play TV Extra beneficiază de 100 de canale, 40 dintre ele fiind de tipul Restart & Replay. Cu pachetul Play TV ai posibilitatea să urmărești conținut pe două dispozitive smart simultan, în timp ce PlayTV Extra vine cu suport pentru 3 dispozitive.

Nu în ultimul rând, Focus Sat oferă acces la conținutul VOD din AntenaPLAY și National Geographic pentru ambele abonamente. Play TV Extra vine și cu avantajul accesului în platformele partenere FilmBox+ și HBO Max, precum și a canalelor TV premium din extra opțiunile MaxPak și Adult. Practic, abonamentul PlayTV Extra este o soluție all inclusive.

Cea mai bună parte la serviciile Focus Sat TV Online este că nu trebuie să plătești (aproape) nimic pentru a le testa. Fie că alegi Play TV sau PlayTV Extra, ai la dispoziție 7 zile de testare gratuită, în care poți accesa toate canalele TV și funcțiile de Restart & Play, cât și filmele și serialele video on-demand disponibile. Singurele lucruri pe care nu le poți accesa în perioada de test sunt conținutul de pe alte platforme, precum HBO Max, AntenaPLAY și canalele pentru adulți.

Spuneam că este „aproape” gratuit, întrucât este necesară utilizarea unui card bancar la înscrierea contului și acceptarea taxării cu 1 leu pentru a dovedi că este un card real. Acest leu va fi returnat în câteva zile, după activarea contului.

Odată ce alegi un pachet TV Online și înscrii un cont, poți folosi acel cont pe toate dispozitivele smart pe care le ai la dispoziție. Pentru articolul de față, am instalat aplicația Focus Sat de pe App Store pe un iPhone 11 Pro Max, cât și pe un televizor inteligent LG 55CX. După introducerea detaliilor de cont pe mobil, autentificarea pe televizor a fost extrem de rapidă: doar am scanat din aplicație codul QR de pe televizor.

Aplicația este compatibilă cu televizoare LG de la webOS 3 și până în prezent, televizoare Android TV 7 sau mai nou și televizoarele Samsung cu Tizen din 2015 și până în prezent. Practic, dacă aveți un televizor modern, cumpărat în ultimii câțiva ani, puteți urmări Focus Sat nativ direct pe acesta. Cei care nu au un televizor compatibil pot folosi un dispozitiv Chromecast, un box cu Android TV sau chiar un Apple TV pentru a afișa conținutul pe ecranele mari din casă. Această funcție este utilă în special în deplasări, putând conecta un Chromecast la televizorul din camera de hotel pentru a urmări programele preferate.

Aplicația de mobil oferă o interfață simplă și bine organizată

Focus Sat permite realizarea mai multor profiluri de utilizator, de la un profil implicit pentru „familie”, pe care se poate uita toată familia, la profiluri individuale pentru fiecare membru, sau chiar profiluri pentru copii, care au anumite canale, emisiuni și filme, restricționate. Fiecare utilizator în parte își poate salva propriile canale, emisiuni sau filme și seriale preferate, care sunt accesibile dintr-o listă dedicată. Focus Sat te și întreabă la prima configurare dacă dorești să permiți aplicației să îți ofere sugestii de conținut pe baza preferințelor. Eu am ales că vreau asta, întrucât cantitatea de filme, seriale și emisiuni este cu adevărat imensă. Practic, toate emisiunile și serialele de la TV sunt luate în considerare pentru aceste sugestii, nu doar conținutul exclusiv on-demand, așa cum se întâmplă cu serviciile de streaming tradiționale.

Conectare rapidă în aplicația de Smart TV

Interfața aplicației este aerisită și ușor de utilizat pe mobil, având acces direct rapid la toate capabilitățile sale încă de la început. Prima pagină oferă acces rapid la posturi TV live, cât și recomandări de conținut on-demand de la diverșii furnizori de conținut parteneri. În bara de sus există butonul Discover, care te duce către posturile de televiziune care permit urmărirea în reluare a programelor, Guide, care afișează programul TV în timp real, cât și programul din trecut sau din următoarele zile ale programelor. În cele din urmă, tab-ul Library/On Demand Catalog afișează toate serialele și emisiunile care pot fi văzute episod cu episod. Acestea sunt împărțite pe diverse categorii, precum documentare, emisiuni culinare, seriale, etc.

Am tot amintit funcția Restart & Play, anterior, dar nu am detaliat-o. Aceasta îți permite să derulezi de la început chiar și atunci când un program este live, în cazul în care ai intrat prea târziu pentru a prinde primele momente. De asemenea, pentru câteva zile, chiar dacă ai ratat programul live de la TV, îl poți căuta și urmări din nou direct din aplicație. Fiind vorba despre o înregistrare, aceasta va include și reclamele de la TV, dar ai opțiunea de a sări peste acestea, dacă dorești.

O altă funcție care mi-a atras atenția în mod special în categoria Ghid este posibilitatea de a seta alerte pentru momentul în care un program începe. Este de ajuns să alegi canalul și programul dorit și să îți setezi o notificare pentru ora de pornire a acestuia. Aplicația te va avertiza că programul este pe cale să înceapă.

Integrarea cu televizoarele inteligente este foarte bine pusă la punct

Atunci când este afișată pe un televizor, aplicația Focus Sat se comportă la fel ca o aplicație de conținut on-demand, cu categorii bine structurate și meniuri moderne. Avantajul este că ai acces și la tot conținutul live de pe canalele tradiționale. Un lucru care iarăși mi-a atras atenția în mod special este faptul că Focus Sat nu se comportă ca o aplicație „obișnuită” precum Netflix, care trebuie pornită manual. Pe televizoarele LG cu webOS, cel puțin, Focus Sat apare în meniu ca o sursă „hardware”, la fel cum sunt afișate cablul TV sau sursele HDMI. Astfel, dacă oprești televizorul cu sursa Focus Sat selectată, atunci când îl pornești din nou, vei deschide direct Focus Sat.

Oferta Focus Sat este foarte atractivă, putând înlocui cu pachetul Play TV Extra atât un abonament de cablu, cât și abonamentul la HBO Max și abonamentul extra la AntenaPLAY, la un preț mai mic decât dacă le-ai alege pe fiecare separat. De asemenea, prin natura sa „online”, Focus Sat nu te obligă să închei un contract pe o perioadă definită. Abonamentele la Focus Sat se plătesc lună de lună și ai în orice moment posibilitatea de a schimba tipul abonamentului, sau de a-l opri atunci când știi că nu îl vei mai folosi.

Nu am amintit anterior despre calitatea conținutului video, întrucât acesta nu este problematic. Calitatea înregistrărilor este la fel de bună precum urmărirea live a programelor, deci programele care transmit HD vor putea fi urmărite în format HD și live și în modul Replay, în timp ce conținutul onDemand este tot HD. Nu vorbim însă despre 4K sau HDR aici, însă vei putea urmări filmele și serialele HBO în 4K și HDR prin intermediul HBO Max, dacă alegi pachetul Play TV Extra.

Personal, am fost plăcut surprins de cantitatea de conținut disponibil, cât și de ușurința în utilizarea aplicației, dar și faptul că poți migra de pe un dispozitiv pe altul, în funcție de momentul și locul în care te afli, atunci când ai timp să te uiți la televizor. Practic, cu Focus Sat, ai cu tine televizorul tot timpul în buzunar, la un clic distanță. Cea mai bună parte este că nu trebuie doar să citești despre acest serviciu, ci îl poți testa oricând cu Focus App, de pe toate dispozitivele tale inteligente, gratuit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult