„Billie”: Documentarul poveste în poveste, despre Billie Holiday și cel mai mare fan al ei, este acum disponibil

03.12.2020
„Billie”: Documentarul poveste în poveste, despre Billie Holiday și cel mai mare fan al ei, este acum disponibil
Foto: Profimedia Images

Cântăreața de jazz Billie Holiday este una dintre artistele ale cărei viață și măiestrie artistică au fost analizate și interpretate foarte mult.

Dar primul biograf care s-a dedicat cu totul scrierii poveștii lui Billie a fost fanul ei cel mai înfocat, jurnalista Linda Lipnack Kuehl. Aceasta a petrecut aproape un deceniu intervievând orice persoană care avea vreo legătură apropiată cu artista, de la muzicieni, manageri, prieteni din copilărie, iubiți și până la agenți FBI.

Citește și: „The Croods 2”: Un succes în box office comparabil cu „Tenet”. Data la care va fi disponibil online

Jurnalista, însă, nu a apucat să-și ducă proiectul la final, ea fiind găsită decedată pe o stradă din Washington. Moartea sa a fost clasată ca sinucidere, dar și azi acest verdict este sub semnul întrebării.

A lăsat, în schimb, o mulțime de informații – notițe, transcrieri și casete audio cu vreo 200 de ore de interviuri – care s-au transformat în film documentar.

Filmul „Billie” este o poveste în poveste

Informațiile jurnalistei au fost punctul de plecare pentru regizorul James Erskine, care a dus la capăt povestea pe care Kuehl n a mai reușit s-o spună. Cel mai recent documentar al său, „Billie”, care va fi disponibil de pe 4 decembrie prin VOD (video on demand) și în anumite cinematografe, este, practic o poveste într-o poveste. Este povestea artistei Billie Holiday prin vocile celor care au cunoscut-o îndeaproape și este și povestea obsesiei lui Kuehl în a scrie biografia cântăreței.

Citește și: Filme pe Netflix: 5 producții cu încasări foarte mari disponibile acum pe platformă

„Vreau să scriu ceea ce este real despre Billie, nu ceva emoționant. Vreau s-o descriu exact așa cum este ea”, marturisea jurnalista.

Erskine o descrie pe Kuehl ca fiind un „intervievator genial”, care a vorbit cu oameni din diverse etape ale vieții lui Holiday. Varietatea oamenilor intervievați și declarațiile acestora fac documentarul unul foarte interesant; în plus, filmul este structurat astfel încât să nu se piardă nimic relevant din munca ziaristei sau din momentele cheie din viața lui Billie Holiday.

„Billie”: muzică, legende, adevăruri, minciuni, durere și fericire

Filmul readuce și unele dintre multele legende despre cântăreață, cum că putea porni o furtună de blesteme, că avea aventuri cu femei și bărbați, că se droga cu cannabis, heroină și cocaină și că era înconjurată de bărbați care o tratau oribil.

Documentarul reamintește și cauzele pentru care lupta Billie, precum combaterea inegalității între rase și altele. Se amintește și despre arestarea ei pentru posesie de narcotice. De asemenea, sunt redate și declarații ale bărbaților din jurul ei, din trupa ei, care o vedeau ca artistă și ca femeie.

Sursa: NPR

Urmărește Go4IT.ro pe Google News