Cele 10 filme preferate ale lui Daniel Day-Lewis, singurul actor bărbat cu trei Oscaruri pentru roluri principale

16.06.2023
Cele 10 filme preferate ale lui Daniel Day-Lewis, singurul actor bărbat cu trei Oscaruri pentru roluri principale
Foto: Profimedia Images

Daniel Day-Lewis a jucat în puține filme, dar a impresionat în toate. El pare să fie, ca și regizorul rus Andrei Tarkovski, un adept al expresiei latine „Non multa, sed multum” (trad.: „Nu multe, ci mult”).

În ciuda numărului mic de titluri în care a apărut, britanicul este singurul actor bărbat care a câștigat trei premii Oscar pentru roluri principale. Și Jack Nicholson are trei statuete, însă una este pentru un rol secundar.

Day-Lewis a colaborat cu unii dintre cei mai mari regizori, printre care îi amintim pe Martin Scorsese, Paul Thomas Anderson, Steven Spielberg sau Jim Sheridan. Filmele pentru care actorul a fost premiat cu cel mai râvnit trofeu din industria filmului, Oscarul, sunt „My Left Foot” (1989), „There Will Be Blood” (2007) și „Lincoln” (2012).

Citește și: Cele mai bune filme ale lui Andrei Tarkovski, disponibile gratuit online

Astăzi, actorul, retras din activitate, stă departe de lumina reflectoarelor. Însă nu a fost mereu așa. Într-un interviu acordat în urmă cu mulți ani pentru jurnalista și autoarea Cindy Pearlman, Day-Lewis a vorbit despre filmele lui preferate. Informații despre acestea apar în cartea „You Gotta See This: More Than 100 of Hollywood’s Best Reveal and Discuss Their Favorite Films”.

Când un actor de calibrul lui Daniel Day-Lewis face recomandări de filme, cinefilii ascultă. Actorul are o pasiune pentru peliculele regizorului austriaco-american Fred Zinnemann. Iată care sunt cele zece filme preferate ale starului britanic:

  • „From Here to Eternity” (regizor Fred Zinnemann, 1953)
  • „High Noon” (Fred Zinnemann, 1952)
  • „Hobson’s Choice” (David Lean, 1954)
  • „Kes” (Ken Loach, 1969)
  • „A Man for All Seasons” (Fred Zinnemann, 1966)
  • „Mean Streets” (Martin Scorsese, 1973)
  • „On the Waterfront” (Elia Kazan, 1954)
  • „Roman Holiday” (William Wyler, 1953)
  • „Sabrina” (Billy Wilder, 1954)
  • „Tender Mercies” (Bruce Beresford, 1983)

Sursa: Far Out Magazine

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult