Filme pe care să le vezi la sfârșitul lui 2020: 7 filme educative despre istoria rasismului și a protestelor anti-rasism

04.12.2020
Filme pe care să le vezi la sfârșitul lui 2020: 7 filme educative despre istoria rasismului și a protestelor anti-rasism
Foto: Profimedia Images

Culoarea pielii încă înseamnă excludere, durere, divizare. Acest fapt este arătat de evenimentele recente din SUA, legate de uciderea lui George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery și Tony McDade.

Brutalitatea cu care aceste crime au fost comise trage un alt semnal de alarmă asupra faptului că este nevoie urgentă de justiție rasială și de conviețuire în pace. Protestele la scară largă contra rasismului și a brutalității poliției, precum și tulburările civice au condus la o națiune care nu mai poate să închidă ochii și să ignore consecințele unei lungi istorii de rasism și violențe de gen. Iar nevoia de educare a oamenilor cu privire la lunga și continua luptă pentru justiția rasială este extrem de importantă.

Există nenumărate cărți care tratează aceste subiecte și care merită citite, dar și alte resurse, precum filme și documentare, care au multe de arătat.

Citește și: Filme pe Netflix: 5 producții cu încasări foarte mari disponibile acum pe platformă

Mai jos este o scurtă listă de filme – realizată de Ashley Clark, Directorul Programelor de Film de la Brooklyn Academy of Music, împreună cu colegul ei Jesse Trussell -, care ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a acestui subiect în contextul actual.

„The Murder of Fred Hampton” (1971)

Acest documentar spune povestea unui activist american, lider al partidului politic „Black Panther”, care a fost asasinat, la varsta de 21 de ani, de către FBI și poliția din Chicago. A rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai inspiraționali speakeri ai secolului 20.

Este un film care te aduce înapoi la modalitatea în care protestele negrilor erau înăbușite și oamenii erau uciși și arată cum acest lucru s-a tot repetat. Nu este un film de Netflix, nu este un film ușor, ci este un film cu o distribuție limitată și cu multă istorie despre oamenii de culoare.

Filmul poate fi vizionat pe Amazon Prime Video și pe site-ul Films for Action.

„Blacks Britannica” (1978)

Filmul „Blacks Britannica”, comandat de canalul Tv PBS din Boston, în 1978, analizează rasismul prin ochii unui britanic de culoare din clasa muncitoare și include interviuri cu mai mulți activiști de culoare. Este un film de producție americană, însă a fost foarte cenzurat în SUA și interzis în Marea Britanie.

Filmul poate fi vizionat pe canalul YouTube.

„Handsworth Songs” (1986)

Există o mulțime de filme din anii ‘70 și ‘80 care sunt adevărate documentare despre tulburările civile și brutalitatea poliției în Marea Britanie. Unul dintre documentarele cheie este „Handsworth Songs”, în regia lui John Akomfrah și Black Audio Film Collective. Filmul este descris ca o formă liberă de documentar care se folosește de protestele din 1985, din cartierul Handsworth din Birmingham, Anglia, pentru a analiza tensiunile la scară largă ce aveau loc în țară.

„Do the Right Thing” (1989)

Filmul începe ca un fel de comedie, într-un cadru liniștit, în cea mai călduroasă zi din an. Se continuă cu dispute și ajunge să se termine cu revolte în masă pornite de la Mookie (Spike Lee), care aruncă pe geam o cutie goală de suc după ce Radio Rahim (Bill Nunn) este sugrumat de către polițiști.

Citește și: Lista celor mai bune filme de animație pe care le vom putea vedea în următorul an

„Ceea ce este foarte interesant este faptul că din comentariile acestui film reiese că oamenilor le păsa mai mult de distrugerea proprietăților decât de pierderile de vieți omenești, lucru care este valabil și în ziua de azi, dacă ne gândim bine”, a menționat Ashley Clark. Este un film prețios și pentru că se concentrează pe o problemă care dăinue în timp și nu este ușor de rezolvat.

Filmul este disponibil pe YouTube, Vudu, Google Play și Amazon Prime Video.

„Malcolm X” (1992)

Întorcându-ne la regizorul Spike Lee, filmul „Malcom X”, care a adus o nominalizare la trofeul Oscar pentru Denzel Washington, este unul în care regizorul pare că exagerează lucrurile. Însă, pe măsură ce tensiunile rasiale cresc, filmul capătă o putere din ce în ce mai mare. Este un film cu de toate, în care Denzel Washington creează o imagine puternică și emoționantă. Filmul este disponibil pe Netflix, YouTube, iTunes, Google Play, Vudu, Amazon Prime Video.

„13TH” (2016)

Filmul este un documentar solid care ne duce către începuturile sistemului de detenție al Americii. Producția urmărește traseul de la încarcerarea în masă a oamenilor de culoare până la ratificarea celui de al 13-lea Amendament, în 1865. Filmul poate fi vizionat pe platforma Netflix.

„Whose Streets?” (2017)

Acest documentar este relativ în ton cu protestele curente „Black Lives Matter”. Regizorii săi, Sabaah Foloyan și Damon Davis, care au participat activ la demonstrații, au schițat o versiune reală a ceea ce înseamnă procesul construirii unei comunități.

Filmul poate fi vizionat pe Hulu, Amazon Prime, YouTube, Vudu.

Sursa: TIME

Urmărește Go4IT.ro pe Google News