Trecerea la muzică în format digital şi online streaming, mai dăunătoare pentru mediul înconjurător decât vechile CD-uri şi casete audio

09.04.2019
Trecerea la muzică în format digital şi online streaming, mai dăunătoare pentru mediul înconjurător decât vechile CD-uri şi casete audio

În prezent, achiziţionarea de albume cu muzică în format fizic pare la fel de demodată ca şi achiziţionarea unei cărţi tipărite, serviciile de tip online streaming livrând acelaşi conţinut în câteva secunde, fără să te deplasezi la magazin. Prin urmare, este uşor să concluzionăm că protejăm mediul înconjurător evitând achiziţionarea unui album muzical pe suport fizic. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa.

Potrivit unui studiu publicat de Universitatea din Glasgow, în Marea Britanie, emisiile de gaze cu efect de seră atribuite consumului de muzică sunt mai ridicate acum decât în anii când acest tip de conţinut era asigurat excluxiv folosind discuri şi ambalaje din plastic. Concret principalul beneficiu pentru mediul înconjurător este reducerea cantităţii de plastic folosită.

Mult mai versatile decât magazinele cu albume muzicale, serviciile de muzică online au crescut dramatic consumul de muzică, cu efecte majore şi asupra consumului de energie. Contra unui abonament lunar nu mai mare de 10 dolari pe lună poţi asculta un număr practic nelimitat de melodii, non-stop. Însă pentru ca muzica preferată să ajungă la tine este activat un lung şir de echipamente interconectate, consumul total de energie depăşind cu mult pe cel al dispozitivului de redare media.

Potrivit cercetătorilor britanici, industria discurilor de vinil producea în anul de vârf 1977 aproximativ 157 milioane tone de gaze cu efect de seră. Spre comparaţie, download-ul şi streaming-ul de muzică determină un consum de energie mult mai mare, estimat să elibereze în atmosferă între 200 şi 350 milioane tone gaze cu efect de seră.

Totuşi calculele făcute nu iau în considerare şi alte economii rezultate din eliminarea costurilor cu transportul fizic, ambalarea şi promovare albumelor cu muzică în magazine fizice.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult