Bluetooth 4.2 a fost lansat: conectare directă la Internet, rate de transfer mai mari şi securitate mai bună

Bluetooth 4.2 a fost lansat: conectare directă la Internet, rate de transfer mai mari şi securitate mai bună

Acum un an, organizaţia  Bluetooth Special Interest Group a actualizat standardul Bluetooth cu rate de transfer mai mari şi posibilitatea interconectării directe a accesoriilor inteligente. Ajuns acum la versiunea 4.2, celebrul standard Bluetooth adaugă pe lista îmbunătăţirilor o securitate superioară, rate mai mari de transfer şi posibilitatea conectării directe la Internet.

Cea mai interesantă noutate este posibilitatea conectării directe la Internet. Compatibilitatea IPv6 a fost implementată odată cu versiunea anterioară 4.1, însă noul Bluetooth 4.2 oferă acum o stivă de reţea completă (Internet Protocol Support Profile) care va permite oricărui produs electronic să se conecteze direct la Internet atât timp cât are la dispoziţie o infrastructură IPv6.

Produsele electronice care vor implementa în totalitate Bluetooth 4.2 vor beneficia de rate de transfer de 2,5 ori mai mari şi de posibilitatea utilizării unor pachete de date de 10 ori mai mari, ceea ce se va concretiza într-un spor apreciabil de performanţă de 250%. Această conectivitate va beneficia şi de algoritmi îmbunătăţiţi de transfer care vor micşora numărul erorilor de transmisie şi vor ajuta astfel la conservarea energiei.

În final, Bluetooth 4.2 va oferi o securitate îmbunătăţită. Negocierea iniţială între două echipamente va fi criptată cu ajutorul unui protocol certificat FIPS iar semnalul Bluetooth emis nu va putea fi utilizat decât de echipamentele aprobate în mod explicit, ceea ce va elimina posibilitate urmăririi de către sistemele comerciale precum iBeacon fără acordul explicit al utilizatorului.

Conform Bluetooth SIG, echipamentele Bluetooth 4.1 vor putea fi actualizate software pentru a beneficia de securitatea îmbunătăţită şi conectarea directă la Internet. Pentru a beneficia de ratele superioare de transfer este însă nevoie de module hardware Bluetooth noi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News