Fără Airplane Mode: EASA aprobă utilizarea echipamentelor electronice în avioanele europene

29.09.2014
Fără Airplane Mode: EASA aprobă utilizarea echipamentelor electronice în avioanele europene

Până acum, zborurile cu avionul au fost plictisitoare deoarece utilizatorii de telefoane sau tablete erau obligaţi să activeze Airplane Mode şi să îşi găsească alte activităţi cu care să-şi umple timpul. Agenţia European Aviation Safety Agency (EASA) a anunţat vineri că a modificat regulile de siguranţă care limitau utilizarea echipamentelor electronice la bordul aeronavelor, deschizând astfel calea utilizării nerestricţionate a acestora de-a lungul întregului zbor.

Regulamentele valabile în spaţiul european interziceau utilizarea echipamentelor electronice care emit unde radio în timpul manevrelor la sol, decolării, aterizării şi zborului la o altitudine mai mică de 3000 de metri. Utilitatea acestei reguli, menită să evite eventualele interferenţe cu sistemele de navigaţie şi comunicaţie ale aeronavelor, a fost însă pusă în discuţie de mai bine de un deceniu, iar agenţia europeană de profil a admis într-un final că este nevoie de o schimbare.

Conform noilor reguli, care vor putea fi aplicate de către companiile aeriene imediat ce acestea îşi vor testa echipamentele şi aeronavele, utilizatorii îşi vor putea păstra pornite telefoanele mobile, tabletele, player-ele MP3, ebook reader-ele şi laptopurile pe toată durata zborului fără să mai fie obligaţi să activeze Airplane Mode, beneficiind astfel şi de semnalul 3G, 4G sau Wi-Fi acolo unde acesta este disponibil.

Această regulă nu stipulează însă şi vreo obligaţie din partea companiilor aeriene, ci este doar o măsură de care acestea pot profita sau nu. Companiile aeriene vor trebui să-şi testeze echipamentele electronice de la bordul aeronavelor şi, în funcţie de rezultate, vor putea permite sau nu utilizarea nerestricţionată a echipamentelor electronice pe toată durata zborului. Agenţia se aşteptată ca aceste teste să dureze câteva luni, modificarea regulilor de la bordul aeronavelor care zboară în spaţiul european urmând să fie ajustată după această etapă de către fiecare companie în parte.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News