Mercusys Halo H50G review: un sistem mesh accesibil cu acoperire mare

13.10.2021
Mercusys Halo H50G review: un sistem mesh accesibil cu acoperire mare

Sistemele de rețea de tip mesh devin din ce în ce mai populare, iar odată cu popularitatea lor apar și alternative mai ieftine. Mulți producători deja permit realizarea unei rețele mesh din dispozitive dedicate, din routere pe care deja le ai, sau un mix dintre acestea. Desigur, pentru cea mai bună acoperire și compatibilitate, tot un sistem dedicat este recomandat, întrucât stațiile unui mesh benficiază toate de aceleași tehnologii și pot fi controlate dintr-o singură interfață unitară. Asta dorește să ofere și noul sistem Mercusys Halo H50G, o soluție mesh cu trei stații wireless, care promite acoperire wireless de viteză mare în case cu unul, două sau chiar trei etaje.

Sistemul mesh Halo H50G folosește un design simplu, ușor de integrat în oricare încăpere

Mercusys Halo H50G este un sistem mesh accesibil, în comparație cu alte modele de pe piață. În cutie sunt incluse cele trei stații, care au un design foarte simplu, ușor de integrat în oricare spațiu. Vorbim despre cuburi albe cu o bază neagră, fiecare echipat cu câte trei port-uri de rețea RJ-45, și alimentate individual de la priză. Pe lângă adaptoarele de curent mai este inclus și un cablu de rețea de 1,5m, standard pentru orice cutie de router.

Mercusys Halo H50G accessories

Spre diferență de router-ele tradiționale, stațiile wireless Mercusys G50G nu sunt realizate pentru a fi montate pe pereți. Astfel, acestea nu beneficiază de suporți pentru a ușura acest proces. Compania se așteaptă să le poziționezi în casă pe rafturi sau birouri. Într-o cameră cu pereți albi, acestea se pot pierde ușor în „peisaj”, logo-ul Mercusys fiind poziționat în partea de sus, și imprimat cu cerneală gri, care nu iese în evidență. Singurele lucruri care ar putea fi vizibile sunt LED-urile de status, care pot fi dezactivate din setări.

Configurarea prin aplicația Mercusys este simplă și intuitivă

Odată cu H50G, Mercusys lansează și aplicația Halo pentru mobil, disponibilă pe App Store și Google Play Store. Aceasta este folosită pentru configurarea acestor stații și creează o experiență foarte simplă și intuitivă pentru realizarea unei rețele wireless, indiferent dacă ai mai făcut asta sau nu.

Aplicația necesită un cont online Mercusys, care poate fi realizat cu o adresă de e-mail. Nu am găsit o metodă de a sări peste acest pas. Odată realizat contul, aplicația oferă pas cu pas informații despre cum să instalezi cele trei stații. Pentru început trebuie să conectezi un cablu de rețea la una dintre stații și să o configurezi. Trebuie să dai un nume rețelei WiFi și o parolă, după care adaugi pe rând câte o cutie. Fiecare dintre ele este asignată unei camere, iar astfel, rețeaua wireless este creată.

Odată instalate, aplicația oferă acces la toate opțiunile de configurare pentru rețeaua Mercusys Halo H50G. Vorbim despre opțiuni pe care le întâlnim pe toate routerele mai ieftine, precum posibilitatea de port forwarding, blacklisting, limite de tip QoS pentru diverse dispozitive, sau posibilitatea de a realiza o rețea pentru oaspeți. De asemenea, poți seta rețeaua în mod Access Point, lucru care lasă setările avansate pentru router-ul principal, sau GPON-ul de la operator.

Mercusys Halo H50G station and charger

Interesant este însă faptul că spre diferență de alte sisteme mesh, Halo de la Mercusys beneficiază de un avantaj imens. În primul rând, oricare dintre cele trei port-uri Ethernet poate fi folosit pe post de port WAN. Apoi, având câte trei port-uri Ethernet, poți lega la rețea și alte dispozitive, care nu au conexiune wireless, precum un PC. Astfel, nu trebuie să renunți la vitezele de internet rapide pe PC, sau să adaugi latență în plus în jocurile online, dar te poți bucura de semnal wireless pentru toate celelalte dispozitive.

Halo H50G oferă acces la multe funcții avansate

Sunt câteva lucruri care mi s-au părut interesante la acest sistem mesh față de altele pe care le-am testat. În primul rând, Mercysus Halo H50G beneficiază de mai multe tehnologii care permit creșterea calității semnalului și calității conexiunii. Acest sistem beneficiază de beamforming, care poate direcționa semnalul mai bine către fiecare dispozitiv în parte, pentru conexiuni de viteză cât mai mare. Apoi, există opțiunea fast roaming pentru a asigura trecerea de la o stație la alta fără întreruperi și pentru a păstra semnalul la un nivel cânt mai înalt.

Mercusys Halo H50G 3way

Implicit, rețeaua WiFi creată este una hibridă. Cu un singur SSID poți conecta atât dispozitive WiFi pe 2.4 GHz, cât și pe 5 GHz. Din experiența personală, aceste rețele nu sunt cele mai potrivite pentru cei care își doresc o rețea de viteză foarte înaltă. În teste, rețeaua hibrid reușea să atingă doar jumătate din viteza pe care o rețea dedicată pe 5 GHz o poate oferi. Astfel, am decis să limitez sistemul Halo la 5 GHz. Totuși, anumite dispozitive, precum aspiratorul robot sau ecranul inteligent Nest Hub preferă conexiuni pe 2.4 GHz. Așa că am folosit rețeaua secundară pentru „oaspeți”, pe care am configurat-o special pe 2.4 GHz pentru dispozitivele smart din casă. Dacă aveți nevoie de viteze foarte mari în general și aveți și câteva dispozitive inteligente pe 2.4 GHz, această soluție ar trebui să vă ajute. Mi-aș fi dorit însă să pot realiza câte un SSID pentru fiecare rețea și fiecare frecvență, pentru un total de 4 rețele.

Aplicația de mobil este însă de departe cea mai bună de acest gen pe care am testat-o până acum. Poți, de exemplu, să activezi notificări pentru aplicație și să fii atenționat de fiecare dată când un nou dispozitiv se conectează la rețea. Așa poți identifica „intruși”, sau poți vedea atunci când anumite dispozitive se „trezesc” pentru diverse activități.

Mercusys Halo H50G station back

Există și un raport lunar care listează toate dispozitivele care s-au conectat la rețea, cât și posibilitatea de a adăuga mai multe conturi drept „manager”, care să poată să acceseze interfața de configurare din aplicație. Un lucru pe care nu mă așteptam să îl găsesc este posibilitatea de a realiza un domeniu pentru DNS Dinamic pe serverele Mercusys, prin intermediul căruia să îți poți accesa de la distanță, prin internet, router-ul sau dispozitivele. Alte companii oferă astfel de capabilități, dar pe servicii de DNS dinamic 3rd party.

La fel ca în cazul oricărui alt router sau sistem mesh, odată ce ai instalat și configurat tot ce ai nevoie de la Halo H50G de la Mercusys, poți uita că există. Sistemul nu necesită restart, nu s-a deconectat în utilizare niciodată și nu am reușit să întâlnesc semnal mai slab decât „full” într-un apartament de 2 camere, cu stațiile instalate în dormitor, sufragerie și bucătărie.

Mercusys Halo H50G station front side

În cazul în care aveți case cu etaj, sistemul permite configurarea cu mai multe stații, sau cu stațiile instalate pe mai multe niveluri. Dacă ai deja un sistem mesh Halo instalat, poți adăuga din aplicație rapid încă una, două, trei, sau câte stații sunt necesare în plus.

Performanță

Desigur, nu putem face un review de sistem de rețelistică fără câteva teste. Mercusys Halo H50G este un sistem wireless și am considerat că aceasta este cea mai importantă caracteristică a sa. Astfel, n-am insistat pe testele pe cablu. Singurul test a fost pe PC, unde viteza a fost maximum posibilă pe o conexiune Fiberlink 1000: 1 Gbps upload/download.

Halo H50G este un sistem cu antene 802.11ac, sau WiFi 5, deci nu putem atinge vitezele gigabit pe care le-am atins de curând pe rețelele WiFi 6. Având însă în vedere că în anumite situații ai viteze mai mari decât pe o rețea WiFi 6 pe un singur router, întrucât ai acoperire maximă în toată casa, doar dacă plănuiai să ții computerul personal pe WiFi vei vedea o diferență notabilă.

Mercusys Halo H50G stack

WiFi 5 este în continuare o tehnologie destul de răspândită, care permite viteze de transfer destul de mari, pe la jumătate de gigabit, de ajuns pentru orice tip de serviciu online de streaming și chiar și pentru majoritatea download-urilor.

Testele de viteză au fost realizate astfel cu iPhone 11 Pro Max, în fiecare cameră în care a existat o stație instalată. Fiind amplasate destul de central în fiecare cameră (cu cea principală în mijlocul casei), acoperirea în fiecare cameră era optimă. Iată rezultatele:

Teste performanță

  • Test 1 – Download: 395 Mbps / Upload: 431 Mbps
  • Test 2 – Download: 458 Mbps / Upload: 562 Mbps
  • Test 3 – Download: 387 Mbps / Upload: 364 Mbps

Ce am observat este o mică degradare a vitezei de transfer, de 60-70 Mbps, atunci când testul a fost realizat testul pe una dintre stațiile care aveau un perete de beton între ele și stația principală, cea legată la cablul de rețea. Totuși, vitezele sunt în limitele a ceea ce este posibil pe o rețea WiFi 5, 600 Mbps fiind un maximum realist pe o conexiune de 866 Mbps, așa cum oferă și acest router (cei 1900 Mbps declarați adună vitezele celor două rețele, pe 2,4 și 5 GHz).

Concluzii

Sistemul Halo H50G ar putea rezolva problemele de conectivitate ale celor care locuiesc în case sau apartamente mari, unde semnalul unui singur router nu este de ajuns. Așa cum spuneam și în review-urile precedente, cu un router puternic, pot acoperi întregul apartament cu două camere cu o rețea la 5 GHz, așa că un sistem mesh, în situația mea nu este tocmai indicat. Dar dacă aveți de obicei probleme cu semnalul, oriunde ați instalat router-ul, probabil că un sistem mesh este mai potrivit. Halo H50G de la Mercusys este accesibil, ușor de instalat și oferă acces la multe opțiuni de configurare și o aplicație simplă și intuitivă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult