Mercusys Halo H80X review: sistem mesh cu Wi-Fi 6, perfect pentru case mari

08.09.2022
Mercusys Halo H80X review: sistem mesh cu Wi-Fi 6, perfect pentru case mari

Sistemele mesh pentru rețele Wi-Fi nu sunt un concept tocmai nou, iar acestea au evoluat destul de puțin de la debutul lor din urmă cu doar câțiva ani. Singurele lucruri care s-au schimbat, cât de cât, sunt acum tehnologiile aduse la zi, precum Wi-Fi 6 și ușurința în configurare, iar noul Mercusys Halo H80X este unul dintre cele mai simple pe care am avut ocazia să le testez. Acest sistem nu este doar performant, ci și extrem de ușor de pus pe poziții, putând avea o rețea wireless de viteză înaltă în casă în mai puțin de 15 minute.

Mercusys Halo H80X vine cu strictul necesar în pachet

Am testat kit-ul de trei stații Mercusys H80X, care ar trebui să fie de ajuns pentru a acoperi un spațiu de 650 de metri pătrați. Desigur, aceste declarații de marketing sunt valabile doar în condiții ideale, în aer liber, realitatea din teren fiind puțin diferită. Totuși, cu un mesh de trei stații amplasate strategic prin casă, ai putea acoperi lejer un apartament cu multe camere, sau chiar o casă cu etaj și spațiul de relaxare din curte.

Mercusys Halo H80X station sides

În cutia acestui kit sunt include doar șapte elemente importante. Avem cele trei stații wireless, de formă cubică și culoare albă, alături de alimentatoare pentru fiecare în parte și un cablu Ethernet pentru conectarea la sursa originală a internetului. Design-ul acestor stații este puțin diferit față de cel al modelului Halo de acum câțiva ani, care folosea Wi-Fi 5. Acestea sunt acum puțin mai lunguețe și au fiecare câte un LED de status pe partea din față. În spate avem câte trei port-uri Ethernet și un port de alimentare. Desigur, fiecare vine și cu câte un buton de reset.

În cutie se mai găsesc doar manualele, dintre care doar unul este important: cel care oferă codul QR pentru descărcarea aplicației Mercusys.

Sistemul poate fi pus în funcțiune în mai puțin de 15 minute cu aplicația de mobil

Pentru că am mai testat înainte produse Mercusys, aveam deja aplicația instalată pe telefon, cât și un cont deja înscris. Este important de știut că aceste produse funcționează doar cu un cont Mercusys, deci este necesară înscrierea lui pentru a folosi sistemul wireless. Avantajul acestui cont este însă faptul că poți să monitorizezi rețeaua de la distanță, chiar și dacă nu ești conectat direct la ea. Aplicația este disponibilă atât pe iOS, cât și pe Android, iar un smartphone este absolut necesar pentru punerea în funcțiune a sistemului Halo H80X.

Odată instaltă aplicația și înscris contul, totul funcționează aproape de la sine. Oricare dintre stații poate fi principală sau secundară, așa că nici nu contează pe care dintre stații alegeți să o conectați prima. Este de ajuns ca aceasta să fie conectată la o priză și la un cablu de rețea din router-ul sau GPON-ul de la operatorul telecom pentru a putea urmări pașii simpli din aplicație. Ultimul pas în configurare este denumirea rețelei Wi-Fi și setarea unei parole.

Următoarele două stații se conectează apoi automat la noua rețea. Este indicat să le conectați una câte una, pentru a le putea deosebi în lista din aplicație. Fiecare stație poate fi redenumită cu un nume la alegere, sau îi poate fi atașată o cameră a casei (sufragerie, dormitor, bucătărie, hol, etc.).

Mercusys Halo H80X ports

Un mic sfat pentru cei care își doresc cea mai bună performanță de la un sistem mesh. Este indicat ca internetul să pornească de la stația care se află într-o zonă cât mai centrală a casei. Astfel, distanța față de celelalte stații este în mare parte egală, deci vei avea conexiuni la internet mai stabile. Eu am pus stația principală în dormitor, care este în centrul casei, iar celelalte două stații în sufragerie, respectiv bucătărie. Astfel, oriunde mergeam în casă aveam semnal full de Wi-Fi, iar semnalul între stații era de asemenea cât mai bun.

Având fiecare stație câte trei port-uri Ethernet, o astfel de soluție nu este bună doar pentru a conecta dispozitive pe Wi-Fi la internet, ci și pe cele cu cablu, chiar dacă nu poți trage un cablu din router-ul principal.

Performanța nu dezamăgește

Atunci când vine vorba despre performanța unui astfel de sistem, suntem cam limitați de hardware-ul din prezent și de conexiunile de internet din România. Sigur, avem unele dintre cele mai calitative conexiuni de internet din Europa și chiar din lume, însă nici la noi nu au devenit foarte comune conexiunile de peste 1 Gbps. Digi a anunțat deja de un an abonamentele de 2.5 și 10 Gbps, însă acestea încă se lasă așteptate, de exemplu.

Mercusys Halo H80X station front

De asemenea, toate port-urile de pe aceste stații sunt de tip Gigabit, deci chiar dacă oferă semnal Wi-Fi 6, care ar trebui să atingă și 2,4 Gbps pe wireless în condiții ideale, maximum posibil în acest moment pentru transferuri de pe internet este 1 Gbps. De altfel, port-urile de pe stații sunt tot Gigabit, deci o conexiune de 2,5 Gbps nu ar oferi viteză mai mare pe acest sistem.

Din fericire, 1 Gbps este în continuare mai mult decât de ajuns pentru orice caz de utilizare casnic. Am testat sistemul mesh cu un sistem de gaming PC, conectat pe cablu la stația principală, pentru vitezele maxim posibile pe aceste dispozitive, iar apoi, folosind un Galaxy Z Flip4, cel mai modern telefon cu Wi-Fi 6 pe care l-am avut la îndemână, am testat internetul în mai multe colțuri ale casei, asigurându-mă în aplicație dacă este sau nu conectat la cela mai apropiată stație.

Mercusys Halo H80X station back

Astfel, am observat că, deși are un modem și antene mult mai puternice, Galaxy Z Flip4 nu migrează între stații la fel de rapid precum iPhone-ul pe care aveam aplicația instalată. Aici va fi diferit de la dispozitiv la dispozitiv, iar performanța ar putea avea de suferit, în consecință. Totuși, având în vedere că minimum de performanță pe care l-am întâlnit a fost de aproximativ 400 Mbps, viteza nu va fi o problemă pentru utilizatorii acestui sistem.

Lângă stația principală, unde semnalul este cel mai puternic, am prins aproape viteze gigabit pe Wi-Fi-ul telefonului Samsung. În aceleași condiții, pe iPhone atingeam aproximativ 600 Mbps. Ce-i drept, iPhone-ul face trei ani anul acesta, fiind vorba despre un iPhone 11 Pro Max, cu modem și antene de generație mai veche. Vitezele în zona stațiilor secundare a fost în jurul a 500 Mbps, în funcție de proximitatea de stație și obstacolele dintre telefon și acestea.

Testele au fost realizate folosind aplicație SpeedTest de pe Play Store și site-ul SpeedTest.net pe PC. Am ales cele mai bune două rezultate pentru fiecare test. Și celelalte rezultate erau în zona marjei de eroare, ceea ce înseamnă că fiecare test a fost realizat pe conexiuni stabile.

Teste Mercusys Halo H80X

Cablu

  • Test 1 – Download: 923.72 Mbps / Upload: 941.09 Mbps
  • Test 2 – Download: 929.23 Mbps / Upload:922.91 Mbps

Wi-Fi lângă stația principală

  • Test 1 – Download: 814 Mbps / Upload: 940 Mbps
  • Test 2 – Download: 805 Mbps / Upload: 933 Mbps

Wi-Fi lângă stația secundară 1

  • Test 1 – Download: 463 Mbps / Upload: 499 Mbps
  • Test 2 – Download: 484 Mbps / Upload: 228 Mbps

Wi-Fi lângă stația secundară 2

  • Test 1 – Download: 403 Mbps / Upload: 230 Mbps
  • Test 2 – Download: 511 Mbps / Upload: 344 Mbps

Concluzii

Sistemele mesh sunt în general mai mult despre confort, acoperire mare cu rețea Wi-Fi și renunțarea la cabluri și mai puțin despre viteze de top. Din fericire, cu un sistem precum Halo H80X de la Mercusys, poți avea cam totul deodată. Acest sistem promite să „țină” conexiuni cu până la 150 de dispozitive simultan, fiind în special util celor care dețin multe dispozitive smart home. Cred însă că pentru un apartament cu două camere, un astfel de sistem este puțin cam prea puternic. De la trei camere în sus, sau case cu etaj, un sistem mesh de acest gen este însă o necesitate și este bine că astfel de dispozitive cu performanță înaltă sunt acum și accesibile și ușor de instalat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult