Mercusys MR50G review: un router performant pentru apartament

21.09.2020
Mercusys MR50G review: un router performant pentru apartament

Am observat în ultima perioadă că multe companii încep să dezvolte și branduri secundare care oferă produse similare în termeni de funcționalitate și performanță, dar la prețuri mai mici față de cel original. TP-LINK este una dintre aceste companii, care mai nou distribuie și produse sub marca Mercusys, modelul MR50G fiind primul care ajunge în teste în redacția Go4it. În timp ce acest model oferă performanță foarte bună, așa cum veți vedea în rezultatele testelor noastre, este greu de înțeles de ce producătorul chinez face asceastă separare între branduri, întrucât probabil că ar fi mai ușor de vândut sub numele TP-LINK decât Mercusys, acesta fiind mai ușor de recunoscut în piață.

Mercusys MR50G are un design simplu

Modelul Mercusys MR50G este un router de medie, având în vedere prețul și performanțele promise. Acesta este listat în ofertele magazinelor la un preț de aproximativ 400 de lei, dar este disponibil mai mereu la un preț redus de aproximativ 250 de lei. Din acest motiv, acesta pare să fie construit din niște materiale nu tocmai premium, însă este în ton cu restul ofertei concurente în această gamă de preț.

Design-ul nu este un lucru la care cei care cumpără routere de 50 de euro se gândesc prea mult, așa că Mercusys a făcut un design funcțional, nu obligatoriu care să iasă în evidență. Corpul dispozitivului este de formă hexagonală, iar cele șase antene sunt poziționate pe patru dintre laturile acestuia. Avem două pe partea din spate și patru pe laterale. Partea superioară, realizată din plastic mat, este decorată cu striații lucioase, care se zgârie ușor, iar singurul alt element evident este un LED care se aprinde verde în funcționare și roșu atunci când nu există o conexiune la internet.

Mercusys MR50G ports

Pe partea din spate, Mercusys MR50G are doar trei porturi RJ45 (unul WAN și două pentru conectarea de dispozitive), un buton WPS, un buton de reset și o mufă de alimentare de la priză. De altfel, în pachet, sunt livrate doar accesoriile de bază: un adaptor de priză și un cablu de 1,5m pentru conectarea la un dispozitiv GPON care aduce internetul în casă. Din fericire, toate cele trei port-uri sunt de tip Gigabit, deci vom putea beneficia de viteză maximă pentru o conexiune de 1 Gbps pe fiecare dintre ele.

Un aspect negativ pentru cei care preferă să instaleze acest router pe un perete ar fi faptul că nu are orificii dedicate pentru acest tip de utilizare. Va trebui să îi găsiți un loc pe o masă sau un birou.

Configurarea routerului este simplă, dar lipsește o aplicație

Mă bucur să văd că din ce în ce mai multe companii producătoare de routere aleg să ofere o metodă de configurare din ce în ce mai simplă. Dacă în urmă cu doar câțiva ani erau necesare câteva cunoștințe de bază în rețelistică pentru configurarea unui router pentru acasă, acum totul se face în câteva secunde.

Mercusys MR50G bottom config

De exemplu, pentru a te conecta la un router proaspăt pus în funcțiune, adică după ce este conectat la priză și conectat pe port-ul WAN la „cutia” care aduce internetul în casă, este necesară doar utilizarea unui smartphone și scanarea unui cod QR. Astfel, te conectezi la rețeaua Wi-Fi implicită a routerului, fără să introduci o parolă. Apoi, pentru configurarea inițială, trebuie să accesezi site-ul http://mwlogin.net, care te duce direct în interfața de configurare standard.

Este interesant însă că mwlogin.net este doar un link care face redirecționare către interfața web locală a routerului, clasicul 192.168.0.1, deci setările nu sunt stocate pe vreun cloud, ci tot local. Există însă și posibilitatea de configurare de la distanță pentru modelul Mercusys MR50G, pentru cei care își doresc asta.

Setările rapide ale router-ului necesită doar setarea unei parole pentru interfața de configurare, setarea unei parole și schimbarea numelui pentru Wi-Fi și tipul conexiunii (IP dinamic, IP static, configurarea adresei MAC, PPPoE, etc.).

Desigur, există și o interfață avansată unde găsim toate setările clasice de pe un router, cu tot cu opțiuni pentru Port Forwarding, un program de pornire și oprire a conexiunilor Wi-Fi, QoS, DMZ și chiar opțiuni mai detaliate pentru Wi-Fi. Poți alege să ai două conexiuni separate, una de 2,4 GHz și una de 5 GHz, sau poți alege să le combini într-una singură, iar dispozitivele aleg la care să se conecteze în funcție de puterea semnalului și compatibilitate. De asemenea, pot fi pornite alte două rețele separate pentru „oaspeți”, cu parolă diferită și diverse limitări.

Toate acestea sunt opțiuni pe care ne așteptăm să le găsim pe routerele moderne din 2020, iar Mercusys MR50G nu duce lipsă de astfel de setări. Ba aș spune că interfața web este destul de bine organizată și simplu de navigat. Ce lipsește însă este o aplicație pentru mobil, care să ofere mai rapid accesul la setările avansate pe mobil. Interfața web este funcțională, dar mai complicată pentru telefoane și tablete. Având în vedere că mulți utilizatori nu mai folosesc atât de mult un computer pentru acces la internet, telefonul mobil fiind dispozitivul principal, cred că o aplicație este absolut necesară în 2020.

mercusys advanced

Performanța modelului Mercusys MR50G este peste așteptări

Spuneam la începutul acestui articol că avem de a face cu un model de router foarte performant pentru gama sa de preț și cam așa este. Pentru un apartament de 2 camere de 70 m2, acesta poate acoperi perfect întreaga suprafață, atât pe 2,4 GHz, cât și pe 5 GHz. Desigur, asta atât timp cât este pus în centrul casei și nu în vreo cameră unde ai de obicei toată tehnologia. Este important de menționat că acesta este un router WiFi 5 (802.11ac, 1900 Mbps), nu unul care folosește noua tehnologie WiFi 6 (802.11ax).

Un singur lucru am de precizat înainte să ajung la teste propriu-zise. Faptul că acest router are doar două port-uri RJ-45 disponibile pentru conectarea de dispozitive mi s-a părut un factor foarte limitant. Va fi foarte bun pentru majoritatea celor care folosesc doar un PC conectat la internet prin cablu sau care mai țin și un NAS și cam atât conectate permanent la cablu. Pentru mine, cel puțin, două sunt prea puține port-uri. Fiind gamer, prefer să țin atât PC-ul, cât și consolele PlayStation 4 și Xbox One conectate pe cablu permanent, atât pentru download-uri mai rapide, cât și pentru latență mai mică în jocuri online. Este un caz specific mie, dar probabil că sunt și alți gameri care se vor simți limitați de lipsa port-urilor.

Mercusys MR50G logo

Dar dacă luăm în calcul performanța oferită de acest router, probabil că nu va fi cazul de latențe în plus sau viteze de download mici nici pe WiFi, întrucât acest router a reușit să acopere foarte bine întreaga casă cu internet wireless de viteză foarte mare. Am făcut inițial câteva teste de viteză pe cablu, care ofereau întotdeauna rezultatele așteptate: pe o conexiune de 1 Gbps de la Digi, aveam în jur de 920-930 Mbps viteză de download și 490-500 Mbps viteză de upload în testele de pe Speedtest.net, așa cum ar fi normal pe o astfel de conexiune.

Apoi, folosind un laptop Acer Predator Helios 300 cu procesor Intel Core i7-7700HQ, 32 GB RAM și SSD NVMe, pentru a scoate din ecuație limitările de performanță, m-am plimbat prin toată casa făcând teste pe Wi-Fi atât pe conexiunea de 2,4 GHz, cât și pe 5 GHz.

Rezultatele au fost însă impresionante, dar „plictisitoare”. Asta pentru că nivelul de performanță nu s-a schimbat semnificativ în funcție de locul în care eram în casă. Singurul moment în care viteza a crescut peste medie a fost atunci când eram lângă router, dar în rest vitezele au rămas în mare parte constante. Am realizat aceleași teste și pe un iPhone 11 Pro Max, dar numai pe 5 GHz. Mai jos aveți rezultatele testelor. Primul este realizat lângă dispozitiv, iar celelalte în alte camere din casă.

Mercusys MR50G side

Test cablu

  • PC: Download – 928 Mbps / Upload – 496 Mbps

Test WiFi 2,4 GHz

  • Lângă router: Download – 107 Mbps / Upload – 102 Mbps
  • Test 1: Download – 103 Mbps / Upload – 87 Mbps
  • Test 2: Download – 113 Mbps / Upload – 96 Mbps
  • Test 3: Download – 111 Mbps / Upload – 83 Mbps

Test WiFi 5 GHz

  • Lângă router: Download – 616 Mbps / Upload – 483 Mbps
  • Test 1: Download – 563 Mbps / Upload – 372 Mbps
  • Test 2: Download – 553 Mbps / Upload – 406 Mbps
  • Test 3: Download – 489 Mbps / Upload – 368 Mbps

Test iPhone 5 GHz

  • Lângă router: Download – 622 Mbps / Upload – 550 Mbps
  • Test 1: Download – 619 Mbps / Upload – 320 Mbps
  • Test 2: Download – 527 Mbps / Upload – 466 Mbps
  • Test 3: Download – 514 Mbps / Upload – 466 Mbps

Este evident că acest router este destul de puternic pentru a acoperi un apartament cu două camere cu WiFi de viteză mare. Fiind vorba despre conexiuni wireless, viteza poate să varieze, dar în utilizare nu vei simți diferențele.

Concluzii

Mercusys MR50G este un router de buget performant și ușor de configurat, care oferă funcționalitate de bază, fără lucruri complicate. Este clar că nu este un router pentru cei care au nevoie de multe port-uri Ethernet, fiind mai degrabă dedicat celor care se bazează exclusiv pe conexiuni wireless. Din fericire, performanța wireless este punctul forte al acestui model, oferind o acoperire foarte bună în apartamente mici și medii.

Părţi pozitive

+ Performanță foarte bună
+ Acoperire WiFi cu semnal full pentru un apartament
+ Ușor de configurat
+ Preț accesibil

Părţi negative

- Doar două port-uri Ethernet
- Nu poate fi montat pe perete
- Nu are o aplicație pentru mobil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult