Tehnologiile 5G de la Samsung promit viteze de zeci de Gpbs

13.05.2013
Tehnologiile 5G de la Samsung promit viteze de zeci de Gpbs

Implementarea reţelelor de telefonie mobilă 4G este încă în plină dezvoltare, Europa recuperând încet handicapul faţă de piaţa Statelor Unite iar restul lumii, cu câteva excepţii precum Japonia sau Coreea de Sud, stând şi mai prost. Producătorii de echipamente telecom privesc însă deja către viitorul standard 5G, iar un prim pas important a fost făcut de către Samsung.

Gigantul sud-coreean a anunţat că a pus la punct o serie de tehnologii esenţiale pentru dezvoltarea viitoarei infrastructuri 5G, acestea promiţând rate de transfer de zeci de Gbps pentru fiecare celulă a reţelei operatorului. Astfel, utilizatorii care vor folosi viitoarele produse 5G vor beneficia de viteze de sute de ori mai mari decât cele curente, ceea ce va stimula adopţia serviciilor multimedia la rezoluţii mari şi va stimula apariţia unor noi tipuri de aplicaţii.

Samsung afirmă că tehnologiile sale rezolvă problema propagării optime a semnalului radio cu lungimi de undă de ordinul milimetrilor, care sunt sensibile la interferenţele atmosferice precum absorbţia, reflexia sau refracţia.  Arhitectura MIMO cu 64 de antene pusă la punct de Samsung permite funcţionarea viitoarelor celule radio în banda de 28 GHz, care dispune de o lăţime de bandă superioară benzilor actuale 4G, oferind rate de transfer de 1,056 Gpbs la distanţe de 2 kilometri. Compania se aşteaptă ca aceste tehnologii să devină operaţionale începând cu 2020.

Operatorul japonez NTT DoCoMo a anunţat acum câteva luni finalizarea cu succes a unui test similar, care foloseşte banda de 11 GHz. În acest moment însă, 5G nu înseamnă nimic mai mult decât o serie de concepte si idei pentru cele menţionate aici, neexistând vreun standard sau set de specificaţii adoptate.

Printre dezideratele celor implicaţi în dezvoltarea 5G se numără scăderea latenţelor conexiunilor, mărirea eficienţei energetice e modemurilor radio, suportul cât mai bun pentru infrastructurile ad-hoc şi de tip mesh şi creşterea lăţimilor de bandă în condiţii defavorabile.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News