UE investeşte suplimentar în dezvoltarea 5G, primele rezultate vor fi văzute abia în 2020

27.02.2013
UE investeşte suplimentar în dezvoltarea 5G, primele rezultate vor fi văzute abia în 2020

Reţelele LTE din Europa sunt încă în plin proces de implementare şi dezvoltare, bătrânul continent încă încercând să recupereze handicapul faţă de pieţele nord-americane sau asiatice. În România, toţi cei trei operatori majori au anunţat lansarea acestor servicii, însă, la fel ca în cea mai mare parte a Europei, acestea sunt încă limitate din punct de vedere al vitezei, acoperirii şi disponibilităţii.

În cadrul MWC 2013, comisarul european Neelie Kroes a anunţat acordarea de noi fonduri pentru stimularea dezvoltării viitoarelor standarde 5G, investiţiile de 50 de milioane de euro anunţate ridicând totalul sumelor alocate acestor proiecte în ultimii 5 ani la un total de 700 de milioane de euro. Conform declaraţiilor, Uniunea Europeană doreşte ca cercetările să se fructifice în ratificarea de noi standarde în următorii ani iar tehnologia să fie gata de implementare în 2020.

Această declaraţie nu trebuie văzută ca fiind ceva mai mult decât un angajament politic şi economic. Pierzând trenul 4G în favoarea companiilor nord-americane şi asiatice, Uniunea Europeană încearcă să stimuleze cercetarea făcută în laboratoarele companiilor europene şi să se asigure că acestea vor juca un rol important în dezvoltarea şi comercializarea soluţiilor 5G din0 viitor, stimulând astfel creşterea economică de care Europa are nevoie.

În acest moment, 5G nu înseamnă nimic mai mult decât o serie de concepte si idei, neexistând vreun standard sau set de specificaţii adoptate. Printre dezideratele celor implicaţi în dezvoltarea 5G se numără scăderea latenţelor conexiunilor, mărirea eficienţei energetice e modemurilor radio, suportul cât mai bun pentru infrastructurile ad-hoc şi de tip mesh şi creşterea lăţimilor de bandă în condiţii defavorabile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News