Tenda TX9 Pro (AX3000) review: router WiFi 6 de mare viteză, la un preț accesibil

30.09.2021
Tenda TX9 Pro (AX3000) review: router WiFi 6 de mare viteză, la un preț accesibil

Tehnologia WiFi 6 este pe piață deja de câțiva ani, însă doar dispozitivele scumpe aveau până acum acces la aceasta. Abia de câteva luni au început să apară și soluții de buget pentru a asigura acoperire wireless de mare viteză de acest gen, iar modelul de router Tenda TX9 Pro (AX3000) este unul dintre cele mai accesibile cu performanță atât de ridicată. Acesta înlocuiește în ofertă modelele cu WiFi 5, însă nu schimbă foarte multe în materie de funcționalitate.

Tenda TX9 Pro nu se depărtează mult de design-ul modelelor anterioare

Din punct de vedere al design-lui, Tenda TX9 Pro este similar cu alte router-e recente ale companiei. Vorbim despre un corp construit din plastic mat, într-o formă care aduce aminte de simbolul lui Batman. Router-ul este echipat cu patru antene, un LED de status pe partea din față și patru mufe RJ-45 pe spate (1x WAN și 3x LAN).

În pachetul router-ului nu sunt livrate prea multe accesorii în afară de cele necesare pentru a-l pune în funcțiune: un ghid de instalare rapidă, un cablu Ethernet subțire și un adaptor de priză. Este prima dată când văd astfel de cabluri în cutia Tenda, anterior fiind livrate cu cabluri UTP „obișnuite”. Este posibil să fie o metodă de a scădea din costurile de producție. Avantajul este că un astfel de cablu subțire poate fi mai ușor ascuns într-o plintă.

Tenda TX9 Pro accessories

Nici interfața nu s-a schimbat prea mult pe Tenda TX9 Pro

Cei care au mai folosit router-e Tenda în trecut sunt deja familiarizați cu metodele de configurare ale lui TX9 PRO. Poți să setezi router-ul fie direct dintr-un browser de computer sau telefon mobil, dar cea mai simplă metodă este să folosești aplicația Tenda de mobil, disponibilă pe iOS și Android.

După ce modifici parola de log-in, numele rețelelor Wi-Fi și parola acestora, poți să deja să începi utilizarea. Totul se setează rapid, iar celelalte opțiuni disponibile pot fi rapid schimbate din oricare interfață. Am observat însă că anumite funcții sunt disponibile doar pe mobil, în timp ce altele sunt doar pe varianta din browser.

De exemplu, pe mobil, ai posibilitatea de a scana pentru alte rețele Wi-Fi din apropiere pentru a configura rețeaua pe un canal optim, care să nu interfereze cu alte rețele. În browser nu există această opțiune. Ce există însă în plus este setarea puterii de transmisie pentru cele două rețele: 2,4 și 5 GHz (low, medium, high).

Tenda nu oferă niciodată acces la unele dintre cele mai avansate funcții pe care le găsim pe alte router-e mai scumpe, însă modelul Tenda TX9 Pro nu este genul acela de dispozitiv. Acesta este dedicat celor care au nevoie de un router de viteză mare, fără nevoi foarte avansate. Totuși, compania spune că router-ul poate susține între 35 și 64 de conexiuni pe rețeaua wireless.

Performanța lui Tenda TX9 Pro este peste așteptări

Pentru că avem de a face cu un router de viteză foarte înaltă, este necesar și echipament care să poată să îi facă față. Astfel, am folosit pentru testare două computere de gaming și un smartphone high-end. Avem în primul rând un laptop Acer Predator Helios 300 echipat cu o placă de rețea wireless WiFi 5. Apoi, am folosit un PC de gaming cu placă de rețea WiFi 6, alături de un iPhone 11 Pro Max, care, la rândul său permite conexiuni WiFi 6. Testele pe cablu au fost realizate exclusiv pe laptop, fiind echipat cu rețea Gigabit.

Tenda TX9 Pro back

Am realizat doar teste pe 5 GHz, întrucât rețelele de 2,4 GHz și-au atins limitele în urmă cu mulți ani și sunt acum folosite pentru computere și telefoane vechi sau din game inferioare, cât și pe dispozitive smart home. Restul dispozitivelor pot folosi rețelele de 5 GHz. De asemenea, acest router are o acoperire bună pe 5 GHz, reușind să acopere fără probleme un apartament cu două camere atât timp cât este poziționat central. Semnalul rămâne constant la 3 liniuțe pe telefon și laptop în oricare zonă a apartamentului. Fiecare dispozitiv a fost supus la patru teste de viteză: unul lângă router și apoi câte un test în fiecare altă cameră din apartament (sufragerie, baie, bucătărie), routerul fiind poziționat în dormitor.

Performanța pe WiFi6 pe iPhone 11 Pro Max s-a dovedit a fi în limitele așteptărilor. Nu am reușit niciodată să depășesc 600 Mbps pe antena sa WiFi. Asta pentru că folosește o conexiune de maximum 877 Mbps. Astfel, iPhone-ul reușește să își atingă limitele pe acest router. Curios, viteza de transfer de pe SpeedTest atunci când eram lângă router a fost mai mică decât cea în testul 3, când mă aflam la distanță de câțiva metri, în altă cameră și după un perete de beton. 615 Mbps download și 550 Mbps upload este o performanță foarte bună pentru un telefon non-5G pe o rețea WiFi și probabil mai mult decât ai avea vreodată nevoie pe un smartphone.

iPhone (WiFi 6)

  • Lângă router – Download: 452 Mbps / Upload: 446 Mbps
  • Test 1 – Download: 359 Mbps / Upload: 298 Mbps
  • Test 2 – Download: 417 Mbps / Upload: 488 Mbps
  • Test 3 – Download: 615 Mbps / Upload: 550 Mbps

În cazul laptop-ului, vitezele pe WiFi sunt limitate de placa de rețea WiFi 5. Totuși, acestea sunt în limitele așteptărilor, ba chiar puțin peste acestea, întrucât pe alte routere, în aceleași teste, vitezele s-au dovedit a fi mai mici, deci Tenda TX9 PRO are o acoperire mai bună chiar și decât routerele Tenda WiFi 5 pe care le-am testat în trecut. Desigur, în testul pe cablu, router-ul a atins viteza maximă a operatorului telecom fără probleme: peste 930 Mbps download și 940 Mbps upload.

Laptop (WiFi 5)

  • Cablu: Download: 930 Mbps / Upload: 946 Mbps
  • Lângă router – Download: 452Mbps / Upload: 545 Mbps
  • Test 1 – Download: 509 Mbps / Upload: 456 Mbps
  • Test 2 – Download: 469 Mbps / Upload: 408 Mbps
  • Test 3 – Download: 391 Mbps / Upload: 338 Mbps

Cel mai performant dispozitiv pe care l-am avut la dispoziție cu WiFi a fost PC-ul de gaming echipat cu o placă de rețea WiFi 6. Acesta stă de obicei sub birou, deci acoperirea în mod obișnuit nu este optimă. La distanța normală la care am făcut și testele cu numărul 1 pentru celelalte dispozitive, am atins o viteză de internet de maximum de 400 Mbps. Totuși, atunci când am adus router-ul foarte aproape de computer, am reușit să ating viteză de 1 Gbps, în SpeedTest cu serverul RCS&RDS care aparține Digi. De fapt, rezultatele sunt doar cu puțin mai mici decât testul pe cablu, însă este de așteptat, pentru o conexiune WiFi.

PC (Wifi 6)

  • Lângă router: Download: 911 Mbps / Upload: 749 Mbps
  • Test 1: Download: 396 Mbps / Upload: 364 Mbps

De fapt, față de viteza pe care producătorii o promit, în general poți primi cam jumătate în realitate. În cazul Tenda TX9 PRO avem o conexiune la viteză maximă de 2,4 Gbps, atunci când ambele dispozitive folosesc WiFi 6 și canalul de 160 MHz. Având în vedere că oricum conexiunea Fiberlink 1000 folosită pentru testare nu poate depăși 1 Gbps, pot spune că acest router probabil că depășește deja capabilitățile abonamentului internet. Din păcate, o conexiune Fiberlink 2,5G sau 10G nu va permite viteze mai mari de internet pe acest router, întrucât este echipat doar cu port-uri Gigabit, inclusiv pentru conexiunea WAN.

Pentru ce ar fi astfel bună conexiunea WiFi la peste 1 Gbps? Pentru transferuri mai rapide în rețea sau pentru a susține mai multe conexiuni simultane de la multiple dispozitive. Astfel, cu acest router poți avea pe wireless viteze mari pe internet de până la 1 Gbps dacă ești singurul utilizatori, sau poți susține mai multe conexiuni de viteză înaltă simultan.

Concluzii

Tenda TX9 PRO a reușit să mă impresioneze. Acesta este primul router WiFi pe care am reușit să prind viteze gigabit pe internet și care reușește să ofere viteze înalte de transfer în toată casa. Pentru un apartament de dimensiuni medii, de două sau trei camere, acest model ar trebui să fie de ajuns pentru utilizatorii fără pretenții. Sigur, lipsesc anumite funcții mai avansate precum QoS, însă majoritatea capabilităților de bază sunt incluse, iar vitezele și semnalul, lucruri care sunt în general cele mai importante atunci când cumperi un router wireless, sunt foarte bune.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult