WiMAX – de 9 ori mai rapid decat internetul de acasa

27.11.2007
WiMAX - de 9 ori mai rapid decat internetul de acasa
Standarde

Standardizare

De curand, International Telecommunication Union (ITU) a aprobat tehnologia WiMAX ca pe un nou standard IMT-2000 (3G). Cu alte cuvinte, forul international de telecomunicatii la care este afiliata si Romania, a dat voie operatorilor de telecomunicatii sa utilizeze benzile de frecventa de 2.500-2.690 MHz rezervate pana acum tehnologiei 3G.

„Decizia ITU inseamna ca frecventele radio rezervate pentru utilizare doar cu tehnologiile din standardul IMT-2000 pot fi utilizate de retelele inzestrate cu tehnologie WiMAX, care includ principalele benzi de frecventa WiMAX de 2.500-2.690 MHz rezervate doar pentru tehnologiile 3G. Japonia, Marea Britanie si Elvetia si-au programat deja licitatiile pentru alocarea licentelor de utilizare a acestor frecvente radio", declara in exclusivitate pentru go4it! Dieter J. Angerer, Country Director al Nokia Siemens Networks.

Mai mult de atat, gestul facut de ITU clarifica si garanteaza in mare parte o tehnologie pentru ca producatorii sa poata crea echipamente compatibile intre ele. Cum ar fi de pilda ca notebook-ul tau sa fie inzestrat cu tehnologie de comunicare WiMAX, sa mearga perfect in Romania, iar cand te duci in strainatate sa nu vezi nicio retea pentru simplu fapt ca in acea tara, tehnologia comunica in cu totul alta frecventa? „Fara sa existe o standardizare, producatorii nu ar putea dezvolta echipamente care sa fie utilizate pe scara larga. Cu alte cuvinte, standardizarea asigura intero­pe­ra­bilitatea si utilizarea eficienta a resurselor", spune Tarniceanu.

Batalia tehnologiilor

WiMAX nu e singura tehnologie minune care genereaza investitii. Alta rivala, UMB (Ultra Mobile Broadband) si-a cerut drepturile la standardizare prin initiatorul ei, operatorul telecom gigant Qualcomm, care de altfel s-a opus standardizarii WiMAX. Compania a promis in prima faza clientilor prin tehnologia lor wireless o viteza de download (descarcare) de 40 Mbps si 10 Mbps la upload (incarcare).

Au investit si in crearea de echipamente compatibile, dar spun ca tehnologia lor va fi disponibila comercial pe piata abia in 2009, in timp ce WiMAX mai are doar un pas in directia asta. UMB este de fapt o imbunatatire a retelei CDMA2000, iar Qualcomm face acest pas pentru a-si pastra clientii care ar putea fi tentati sa „dezerteze" in tabara WiMAX.

Merge?

Lipsa standardizarii nu i-a oprit insa pe operatori sa dezvolte si sa utilizeze tehnologia in infrastructura proprie.

„Orange a instalat prima solutie pilot bazata pe tehnologia WiMAX inca din 2005. In 2006 am instalat primele statii in zonele rurale. In prezent continuam acest business prin implementarea de solutii in zone urbane pentru a oferi diverse servicii clientilor corporate care au nevoie de transmisiuni de date la parametri inalti de calitate. In prezent, Orange ofera servicii pe platforma WiMAX clientilor corporate din 20 de orase", spune Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs la Orange Romania.

Inca din 2006, in Coreea functioneaza tehnologia WiMAX in standardul ei mobil, dar sub numele de WiBro (Wireless Broadband). Operatorii Korea Telecom si SK Telecom ofera in baza unui abonament de 30 USD transfer de date cu viteza de 30 – 50 Mbps. Antenele lor au o raza de 1,5 km.

Companiile investesc serios in WiMAX

Intel, Motorola, Nokia Siemens Networks si Samsung sunt cei mai aprigi sustinatori ai tehnologiei WiMAX. Intel a anuntat o investitie de peste 1 miliard USD in tehnologia asta si de curand a produs si un rezultat notabil: primul modul de comunicare Wi-Fi/WiMAX, cu nume de cod „Echo Peak" care va fi disponibil incepand cu anul viitor pentru incorporarea in notebook-uri. Varianta sub forma de carduri conectabile la portabile e promisa de companie chiar pentru sfarsitul acestui an.

Cat despre Motorola, producatorul primului telefon mobil din lume, acesta a implementat deja o multime de retele WiMAX functionale prin toata lumea. Una dintre cele mai recente demonstratii de forta s-a petrecut in septembrie, in Chicago, unde Motorola a prezentat pentru prima oara functionarea standardului mobil WiMAX in cadrul retelei operatorului de telefonie mobila Sprint Nextel. Participantii la demostratie s-au declarat extaziati si cu ocazia asta au fost adusi la tacere si expertii care nu dadeau sanse implementarii tehnologiei in zonele urbane aglomerate.

„Motorola a facut progrese foarte mari in instalarea retelei noastre Xohm WiMAX in Chicago. Aceasta demonstratie live ne-a aratat doar o frantura din ce poate fi realizat cu tehnologia WiMAX. Suntem in grafic pentru a incepe furnizarea de servicii precomerciale in Chicago pana la sfarsitul lui 2007 si pe cele comerciale planificate incepand cu aprilie 2008", spune Barry West, Sprint Nextel CTO si presedinte al Xohm Business Unit. La cum se misca lucrurile, nu-i de mirare ca Motorola a anuntat in SUA lansarea la sfarsitul anului a unui router pentru birou, numit CPEi 300 (care seamana cu robotelul R2D2 din Star Wars), care functioneaza in standardul WiMAX mobil 802.16e.

Interesant este ca „inima" echipamentului este chiar cipul WiMAX Connection 2250 creat de Intel pentru proiectul „Echo Peak". Producatorul spune ca router-ul va fi chiar accesibil ca pret. Nici Nokia nu sta cu bugetul in „san" si de curand a anuntat ca anul viitor vor lansa primele echipamente mobile cu tehnologie WiMAX. Zvonuri de pe www spun ca mobilele vor avea acelasi cip creat de Intel. Mai mult, Nokia planuieste si lansarea la sfarsitului lui 2007 si inceputul lui 2008 a unor statii de baza (de emisie-receptie) pe nume Flexi WiMAX Base Station care vor functiona in benzile de frecventa de 2,5GHz si 3,5GHz. Echipamentele au dimensiuni mici, pot fi montate in interiorul sau exteriorul unei cladiri si nu au nevoie de instalatii pentru racire.

„Viziunea noastra despre WiMAX nu se opreste la utilizarea acesteia in telefoanele mobile si laptopuri. WiMAX va fi utilizata in toate echipamentele de la fotocamere si playere audio portabile pana la aparatele electronice din casa care vor accesa internetul pentru a fi mai eficiente. Este o piatra de hotar pentru o lume in care IP-ul va permite si va imbunatati toate aspectele vietii noastre. Si este mai aproape decat si-ar putea imagina cineva", spune Angerer. De curand si Cisco a inteles ca WiMAX va avea succes odata cu procesul de standardizare si a cumparat producatorul de echipamente de retea Navini cu 330 de milioane USD. Compania tocmai lansase o noua serie de modem-uri WiMAX.

Viteza mare – mai putin timp pierdut

Un film HD ocupa de peste cinci ori mai mult spatiu pe hard disk decat unul DVD. Pana il vei descarca in computer vei si uita de ce voiai neaparat sa-l vezi. Cel mai important argument este insa pretul abonamentului care in mod normal ar trebui sa fie mai mic decat cel al conexiunii prin cablu.

Costurile implementarii unei retele WiMAX de catre operatori este mult mai mic, pentru ca nu au nevoie de o infrastructura greoaie de cabluri si batai de cap cu repararea acesteia, de pilda dupa o furtuna, iar pe tine nu mai au de ce sa te taxeze pentru instalare. Mai mult, prin aceeasi conexiune, avand o banda destul de larga, operatorul ar putea sa-ti livreze si servicii de televiziune digitala si chiar telefonie cu plata eventual inclusa in taxa de internet. „Romania va fi probabil un model de dezvoltare a tehnologiei WiMAX in Europa.

WiMAX va fi cea mai eficienta si fiabila metoda de informatizare in special in zonele rurale la un pret accesibil. Acest lucru da autoritatilor o motivatie suficienta pentru a reglementa cat mai rapid posibil utilizarea tehnologiei. In ultimul rand da operatorilor un potential comercial de a-si dezvolta afacerea si de a-si mari substantial numarul de abonati", spune Angerer.

Epilog

Epilog

  • E foarte probabil ca anul viitor sa avem si in Romania WiMAX. „WiMAX va veni chiar daca o doriti, va place sau nu va place", spunea anul trecut Ed Zander, sef al biroului director si CEO al Motorola intr-un interviu pentru News.com.

Ce inseamna asta?

  • Nu ne vom mai impiedica de cabluri la birou sau acasa si vom cheltui mai putin pentru superviteza de acces la internet. Vom putea iesi intr-un parc cu tot cu notebook-ul sa lucram la aer curat, pe fondul sonor al naturii. Doar viitorul ne va spune insa adevarata poveste. Avantajele WiMAX Prin tehnologia WiMAX incorporata in mobil, notebook sau computer desktop vei atinge viteze de descarcare a continutului de pe internet de 70 Mbps wireless, la distante de pana la 50 km de o antena a operatorului telecom.

De ce nu avem inca?

  • In Romania, tehnologia nu este disponibila comercial, pentru ca frecventele in care ar putea functiona nu sunt inca libere. Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. urmeaza sa elibereze aceste frecvente pentru ca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei sa poata organiza o licitatie pentru a acorda dreptul de utilizare a acestora de catre operatorii si furnizorii de servicii telecom.

Ce va fi?

  • Odata cu implementarea tehnologiei in Romania trebuie sa ne asteptam la scaderea preturilor abonamentelor pentru conexiunea la internet datorita costurilor reduse ale infrastructurii necesare pentru operatori.
Ce este WiMAX

Cum ar fi sa intri pe internet wireless cu viteza de 70 Mbps (aproape de 9 ori mai mare decat conexiunea prin cablu de acasa!) oriunde te-ai afla? Visul ar putea deveni realitate chiar si in Romania in curand, iar abonamentul va costa si mai putin decat cel prin cablu. E vorba de WiMAX, o tehnologie care isi face loc treptat in toata lumea, inclusiv in zonele rurale.

Ce este WiMAX?

Worldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX) e o tehnologie wireless care seamana cu Wi-Fi in sensul ca se bazeaza tot pe transferul de date prin unde radio, dar este cu mult mai rapida (70 Mbps fata de 54 Mbps la Wi-Fi) si are o raza de actiune uriasa (cativa zeci de kilometri fata de 30-100 m pentru Wi-Fi). Cu alte cuvinte, un singur emitator WiMAX ar putea acoperi toata Capitala. Cele doua avantaje nu au insa niciodata efect concomitent. Altfel spus, nu vei descarca niciodata de pe internet cu viteza de 70 Mbps cand esti la 50 km de o antena WiMAX.

Conteaza distanta, conditiile de mediu si obstacolele din jur, ca in cazul oricaror transmisii prin unde radio. WiMAX e de doua tipuri: cu transmisie comunicatii fixe si mobile. Standardul 802.16d va fi folosit pentru comunicatiile „fixe". Asta inseamna ca semnalul va veni de la o antena WiMAX catre un receptor fix, montat in exteriorul unei cladiri si care va distribui mai departe semnalul la nivel local, prin cabluri sau Wi-Fi, pentru toate computerele din cladirea respectiva.

Aceasta e varianta care va avea probabil cel mai mare succes, datorita costurilor extrem de mici de implementare a sistemului. Operatorul are de facut investitii mici in infrastructura, iar viteza de transfer a datelor este mai mare decat cea pentru WiMAX-ul mobil si decat cea clasica, prin cablu. Standardul pentru WiMAX mobil este 802.16e si se refera la receptia directa a semnalului de catre un echipament (notebook, telefon mobil etc.) cu ajutorul unui receptor incorporat in acel echipament. Data fiind raza de actiune mare, vei ramane conectat cu notebook-ul oriunde te-ai plimba cu el.

Perfect! Ce mai asteptam?

Pentru ca un furnizor sa poata oferi servicii WiMAX, are nevoie de licenta pentru a utiliza o banda de frecvente, iar acest lucru nu se poate intampla daca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei nu organizeaza o licitatie de acordare a licentelor de functionare. ANRCTI ar rezolva problema cu placere, dar are nevoie la randul ei ca Guvernul Romaniei sa aprobe strategia de organizare a licitatiei. Chestia asta era programata in septembrie, dar nu s-a mai intamplat nimic.

„In Romania, WiMAX poate fi utilizata in banda de frecvente de 3,7GHz (3.600-3.800MHz). Societatea Nationala de Radio­co­municatii S.A. detine o licenta de utilizare a frecventelor in banda 3.600 – 4.200MHz si utilizeaza acesta banda in sco­pul retransmiterii programelor nationale de radio si tele­vi­ziune. Ca urmare, pentru aplicatii de tipul BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio in banda larga) din care face parte si tehnologia WiMAX, este necesara o reorganizare a spectrului de frecvente in banda 3,7GHz. Ideea ar fi ca Societatea Nationala de Radio­co­mu­nicatii S.A. sa elibereze banda si sa se organizeze o licitatie pentru acordarea de licente de utilizare a spectrului, ur­marindu-se ca banda de 3,7GHz sa intre in circuitul comercial", spune Mihai Tarniceanu, Associate Director, Regulatory Affairs al Vodafone Romania, intr-un interviu pentru go4it!. Bulgaria insa are deja internet prin WiMAX datorita furnizorului Nexcom care a investit deja 20 milioane USD in dezvoltarea programului pana in 2009. Sunt deja acoperite cateva mari orase bulgaresti printre care si capitala Sofia. Bulgaria a acordat insa licentele inca din 2005.

Chiar ne trebuie WiMAX?

De ce ne indreptam cu totii insetati catre viteze ametitoare de comunicare wireless? Nu ne mai ajunge tehnologia HSDPA cu viteza de pana la 3,6 Mbps din telefon sau modem? Nu ne mai multumeste conectarea la hotspoturile Wi-Fi din hoteluri, restaurante, piete publice si aeroporturi? In primul rand, nu-ti va mai intra in casa niciun inginer care sa-ti dea gauri in pereti pentru a ascunde cu chiu cu vai cablul de acces prin cotloane, iar daca un site nu se incarca nu te vei mai uita daca a ros pisica firul sau daca mufa de intrare in computer a patit ceva cand ai mutat ultima oara mobila. Esti complet wireless.

Iar cu WiMAX-ul mobil vei putea ramane conectat permanent la retea, pentru ca un singur emitator are o arie de acoperire de zeci de kilometri, nu ca la Wi-Fi, unde mobilitatea e un concept oarecum relativ constrans de distante mici de emisie-receptie. Cat despre viteza de descarcare, cei 3,6 Mbps ai tehnologiei HSDPA se intampla doar in conditii ideale de receptie. In majoritatea cazurilor vei avea in jur de 1,8 Mbps. Oare nu e destul? Acasa, cu o conexiune prin cablu la furnizorul de cartier, care imi promite 1 Mbps descarc cantitatea de informatie care intra pe un CD in doar cateva zeci de minute.

Ce-i drept, la informatiile care umplu un DVD cu un singur strat astept mai bine de o ora. Te-ai prins care e problema spinoasa, nu? De pilda, cand vei vrea „sa dai jos" de pe internet un film Blu-ray (minim 25GB si s-au inmultit, nu gluma), te vei trezi in situatia de acum cativa ani, in care te chinuiai sa-ti citesti mail-ul cu un sarman modem prin dial-up. Viteza internetului trebuie sa creasca odata cu nevoia de multimedia a utilizatorului, cum s-a intamplat si cu capacitatea hard disk-urilor din computere.