Winamp vinde NFT-uri cu skin-ul original al player-ului audio din 1997

17.03.2022
Winamp vinde NFT-uri cu skin-ul original al player-ului audio din 1997

NFT-urile au fost subiectul fierbinte din tehnologie în 2021, alături de discuțiile din jurul ideii de metavers, dar în 2022 acestea nu mai par să fie atât de interesante pentru publicul larg. Tehnologia a fost criticată destul de mult, iar multe companii au fost nevoite să se retragă din susținerea acestui curent în urma nemulțumirii fanilor. Chiar și așa, acestea nu par să dispară, iar companii precum Meta investesc în continuare eforturi în această direcție. După ce am văzut vânzarea de NFT-uri pentru primul Tweet, sau primul articol de pe Wikipedia, a venit momentul ca cineva să vândă și primul „skin” al player-ului Winamp, în forma sa originală.

Vei putea deține skin-ul original Winamp sub formă de NFT

Compania Radionomy, care lucrează în prezent la readucerea pe piață a celebrului player audio Winamp al anilor 90 și începutul anilor 2000 pe piață, a anunțat că va pune la vânzare un NFT cu skin-ul original din 1997. Aceasta este una dintre cele mai ușor de recunoscut interfețe de redare audio din istorie, Winamp fiind folosit chiar și astăzi de mulți utilizatori care doresc să își redea local pe un computer muzica și nu să o asculte prin streaming.

Radionomy a anunțat că între 16 și 22 mai, va lista la licitație pe OpenSea skin-ul original de Winamp, după care va realiza încă o colecție de 20 de opere de artă bazate pe acel skin. Toate veniturile vor fi încasate de Winamp Foundation, care le va dona către proiecte caritabile, primul dintre ele fiind Music Fund, o organizație nonprofit din Belgia.

Alte 20 de opere derivate din imaginea originală vor fi de asemenea vândute pe OpenSea

Mai interesant este faptul că Winamp nu va vinde NFT-uri generate de computer, ci va primi operele de artă din partea comunității. Cele 20 de opere selectate vor fi vândute, dar 20% din venituri se vor întoarce la creatorii lor, în timp ce 80% vor ajunge la Winamp Foundation. Fiecare operă în parte va fi disponibilă în 100 de exemplare, în timp ce una singură va fi disponibilă doar în 97 de exemplare, pentru a marca anul de debut al player-ului de muzică. Prețul pentru fiecare în parte va fi de 0,08 Ethereum, sau undeva în jurul a 200 de dolari americani.

Fiind vorba despre NFT-uri, acestea sunt bazate pe contracte inteligente, care pot percepe comision pentru creatorul original, la fiecare revânzare, indiferent de prețul cerut. NFT-urile Winamp vor aduce 10% din încasări pentru fiecare vânzare în parte direct către artiști.

Cei care cumpără NFT-urile vor avea dreptul să copieze, reproducă și să afișeze imaginile, dar drepturile de autor rămân la Radionomy. Artiștii care vor contribui la proiect vor trebui astfel să predea drepturile către compania Radionomy.

Întreaga mișcare în zona NFT/crypto pare să fie una de imagine, care să readucă Winamp înapoi în memoria publicului, înainte de lansarea oficială a noii versiuni moderene a player-ului de muzică.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult