AbacusBasic: unul dintre cel mai ieftine PC-uri compatibile cu Windows și Linux

19.06.2022
AbacusBasic: unul dintre cel mai ieftine PC-uri compatibile cu Windows și Linux

Chiar dacă smartphone-urile sunt acum principala metodă prin care ne conectăm online în prezent, PC-urile nu și-au pierdut utilitatea. În continuare, activitățile de productivitate pot fi realizate mai bine pe un computer, însă prețurile PC-urilor sunt în continuare destul de mari. Compania Pentaform dorește să aducă schimbare în piață cu AbacusBasic, un computer compact, integrat într-o tastatură. Acesta este compatibil cu Windows 7, 10 și 11, și costă doar 150 de dolari americani.

Conform Pentaform, peste 4 miliarde de persoane din lume nu au acces la un computer, în principal din cauza lipsei modelelor ieftine. AbacusBasic dorește să fie soluția pentru cei care au nevoie de un computer accesibil, oferind totul într-un singur pachet, inclusiv boxe. Atât timp cât ai deja un monitor sau un televizor, vei putea să folosești AbacusBasic fără investiții în alte accesorii.

Noul AbacusBasic poate fi primul computer al celor care nu își permit altfel unul

AbacusBasic vine cu o tastatură similară cu una de laptop, și are un trackpad atașat în partea din dreapta. Astfel, nu mai trebuie să cumperi o tastatură pentru noul PC. Acest computer este realizat pentru a servi drept platformă de editare text, sau pentru multimedia, educație și alte funcții care nu necesită putere mare de procesare. Probabil că majoritatea timpului petrecut pe acest computer va fi online, într-un browser.

abacusbasic side

La 150 de dolari nu ne putem aștepta la componente foarte puternice. Acesta vine echipat cu un procesor Intel Atom x5-Z8350 cu patru nuclee la 1,44 GHz (boost la 1,84 GHz), 2, 4 sau 8 GB memorie RAM LPDDR3, 16, 32, 64 sau 128 GB stocare internă pe suport eMMC și un slot pentru carduri microSD de până la 512 GB. Partea de procesare este găzduită într-un modul separat care se atașează în stânga tastaturii.

Pentru ieșirea video, acest computer beneficiază atât de o mufă VGA, care ar putea fi găsită pe monitoare ieftine, cât și o mufă HDMI, care poate să scoată chiar și semnal în rezoluție 4K. Alte port-uri de conectivitate ar fi un USB-C pentru alimentare, trei mufe USB-A (1 x 3.0, 2x 2.0) și un jack de căști. Conectivitatea la internet se face prin Ethernet sau Wi-Fi 802.11ac, iar alte accesorii wireless pot fi conectate la computer prin Bluetooth 4.2.

AbacusBasic este și un computer gândit pentru a fi „prietenos” cu mediul. Are o carcasă biodegradabilă, iar componentele sale interne pot fi scoase și folosite pentru alte proiecte. Computerul este gândit pentru a rezista la măcar doi ani de utilizare zilnică.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult