Apple pregătește un mega-procesor cu 32 nuclee pentru Mac Pro

07.12.2020
Apple pregătește un mega-procesor cu 32 nuclee pentru Mac Pro

Procesorul Apple Silicon M1, care a debutat luna trecută pe noile modele MacBook Air, MacBook Pro și Mac Mini, a întrecut toate așteptările în termeni de performanță. Apple se lăuda cu îmbunătățiri de performanță de 3 ori față de generațiile anterioare, însă nimeni nu ar fi crezut că în anumite cazuri de utilizare aceste laude se vor dovedi a fi adevărate. Astfel, vestea că o generație următoare de procesoare Apple Silicon va folosi 32 de nuclee ar trebui să îi îngrijoreze pe producătorii de procesoare precum Intel și AMD.

Apple va lansa în următorii doi ani mai multe procesoare performante pe arhitectura ARM

Conform Bloomberg, acest procesor Apple Silicon cu 32 de nuclee ar putea fi folosit pentru dezvoltarea unui nou computer din gama Mac Pro. Aceste sisteme sunt dedicate profesioniștilor din domenii creative sau științifice, care au nevoie de performanță de top. Generația actuală de Mac Pro este lansată anul trecut și folosește procesoare Intel din seria Xeon. Poți configura în prezent un Mac Pro cu un Xeon de la 8 nuclee până la 28 de nuclee care pot ajunge în boost la 4,4 GHz.

Astfel, noul procesor Apple nu ar primi doar un aport de performanță datorită arhitecturii pe 5nm, sau datorită arhitecturii ARM, ci și datorită unui număr mai mare de nuclee. Și pentru că vorbim despre un procesor mai mic și mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, noul Mac Pro ar putea fi mult mai mic în dimensiuni, conform Bloomberg. Carcasa acestuia ar putea fi la jumătate față de cea de pe actualul Mac Pro.

Alături de acest model, se pare că Apple dezvoltă și un model cu 16 nuclee, dezvoltat pentru noi modele MacBook Pro superioare și computere all-in-one iMac. În timp ce modelul cu 16 nuclee ar putea apărea pe piață în primăvara anului viitor, în 2021, modelul cu 32 de nuclee ar putea debuta abia în 2022. De altfel, Apple se pare că lucrează și la noi cipuri grafice proprietare, care ar putea atinge un număr de 128 de nuclee.

Desigur, toate aceste cifre sunt strâns legate de producție. În funcție de rata de succes a producției, Apple ar putea opta ca procesorul cu 16 nuclee de performanță să beneficieze doar de 8 sau 12 dintre ele activ, restul fiind dezactivate. În prezent, Apple M1 beneficiază de numai 4 nuclee de performanță și alte patru eficiente. De asemenea, există variante cu GPU cu 7 sau 8 nuclee, în timp ce modelele următoare ar putea beneficia de GPU-uri cu 16, 32 și maximum 128 nuclee în 2022.

sursa: Bloomberg

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult