Cât costă Mac Pro complet configurat. Poate ajunge la 1,5 TB RAM, iar fiecare rotilă adaugă 100 de dolari la preţ

11.12.2019
Cât costă Mac Pro complet configurat. Poate ajunge la 1,5 TB RAM, iar fiecare rotilă adaugă 100 de dolari la preţ

Noul Mac Pro este disponibil pentru comandă pe site-ul Apple, iar preţurile sunt, după cum era de aşteptat, foarte mari. Acesta este un computer pentru profesionişti, deci utilizatorii care au nevoie de un computer pentru acasă probabil că nu vor avea niciodată ce să facă cu tot hardware-ul dintr-un astfel de computer, însă preţurile pe care Apple le cere pentru anumite componente sunt de-a dreptul exagerate. Iată ce include configuraţia cea mai scumpă, cât costă şi care sunt cele mai greu de justificat upgrade-uri.

Pentru 5.999 dolari sau orice sumă până la 52.599 dolari, poţi chiar acum să comanzi de pe Apple.com cel mai bine dotat model Mac Pro. Preţul de pornire nu pare exagerat pentru un computer profesional, însă acela este echipat doar cu componente de bază, care nu vor oferi obligatoriu performanţa pe care un editor video profesionist o aşteaptă. Cei care vor tot ce e mai bun pe un Mac Pro vor trebui să se pregătească să facă un credit, probabil, întrucât fiecare upgrade important poate costa cât o Dacia Logan.

De exemplu, pentru cel mai puternic procesor disponibil pentru configurare, un model Intel Xeon W cu 28 de nuclee şi 56 fire de execuţie, Apple cere încă 7000 de dolari peste preţul standard al computerului. Opţiunea de a face upgrade la 4 TB de stocare pe SSD costă 1.400 de dolari (acest upgrade nu este obligatoriu scump faţă de preţurile obişnuite pentru stocare profesională), însă va exista în viitor opţiunea de a configura acest computer cu până la 8 TB din fabrică.

Cea mai scumpă opţiune pentru placa video este Radeon Pro Vega II Duo, iar Apple oferă posibilitatea de a adăuga două astfel de plăci, fiecare echipată cu 32 GB memorie HBM2. Costul total pentru cele două plăci video care oferă în total patru cipuri grafice este de 10.800 de dolari.

Ajungem astfel la memoria RAM, unde Apple oferă ceva cu adevărat impresionant. Acest computer poate fi configurat din fabrică cu 1,5 TB memorie RAM. Având în vedere că un computer de gaming obişnuit este de obicei configurat cu 16, maximum 32 GB în prezent, este clar că această opţiune este doar pentru cei care ştiu exact ce cumpără şi pentru ce. Preţul acestui upgrade? „Doar” 25.000 de dolari.

Apple mai oferă şi alte upgrade-uri, precum o placă pentru procesare de fişiere video în format Apple ProRes de 2.000 de dolari, un upgrade care ar putea să merite pentru cei care folosesc acest format şi Final Cut Pro X pentru editare, cât şi rotile pentru comptuer, pentru a putea fi mai uşor de mutat.

Rotilele în schimb ne aduc aminte de suportul pentru display-ul Apple XDR Pro, care a fost anunţat la jumătatea acestui an la un preţ de 1.000 de dolari, întrucât un set costă nu mai puţin de 400 de dolari. Da, aţi citit bine. La preţul unui iPhone 8 poţi cumpăra patru rotile pentru a putea împinge pe podea un computer care poate să coste peste 50.000 de dolari. Că tot am folosit comparaţia cu Dacia Logan mai sus, o roată pentru Mac Pro este mai scumpă decât o roată de Dacie, la 100 de euro bucata.

De altfel, computerul complet configurat este mai scump şi decât Tesla Cybertruck şi Tesla Model 3 în variantele lor de bază.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult