ASUS ROG GD30CI – desktop de gaming pentru cei interesaţi de upgrade-uri [REVIEW]

04.09.2017
ASUS ROG GD30CI - desktop de gaming pentru cei interesaţi de upgrade-uri [REVIEW]
Design, construcţie şi specificaţii tehnice

În ultima perioadă, ASUS a trimis în teste doar computere „prefabricate” precum ROG G20, GR8 sau VivoPC X, toate computere puternice, integrate în carcase proprietare compacte. De data aceasta avem la îndemână un desktop în adevăratul sens al cuvântului, modelul GD30CI, care se adresează celor care îşi cumpără un computer pentru gaming pe care plănuiesc să îl upgradeze în timp. Din fericire, calea spre upgrade este foarte simplă, designul lui GD30 oferind loc pentru toate nevoile consumatorilor.

Design şi construcţie

GD30CI este un computer mare. Carcasa sa este un mid-tower din gama superioară, cu destul spaţiu pentru a găzdui chiar şi cele mai avansate sisteme de răcire, sau cele mai performante componente. ASUS a abordat un design bazat pe culorile alb şi negru, cu o carcasă complet neagră şi două capace albe în partea din faţă. Acestea din urmă sunt complet detaşabile şi chiar este nevoie să fie scoase în anumite situaţii.

De exemplu, în cazul în care doriţi să folosiţi unitatea optică, capacul superior trebuie scos. În cazul în care doriţi să curăţaţi de praf coolerele frontale, trebuie scos plasticul din partea de jos. Computerul poate funcţiona perfect şi fără acestea (deşi probabil că va trage mai mult praf din mediul înconjurător fără ele, însă designul carcasei fără ele nu este tocmai plăcut.

Pe partea din stânga a carcasei se regăseşte un panou transparent, care oferă o privire în interiorul carcasei şi lasă lumina produsă de LED-uri să iasă. Modelul pe care l-am primit la test nu venea decât cu un cooler de 120mm în spatele carcasei care beneficia de iluminare cu LED-uri roşii şi de câteva LED-uri RGB pe placa de bază, care pot fi configurate din aplicaţia AEGIS III din Windows, care vine preinstalată pe computer. Chiar dacă iluminarea standard nu este tocmai impresionantă, există posibilitatea de a adăuga alte coolere şi sisteme de iluminat mai târziu.

Interiorul carcasei este probabil cel mai interesant aspect al lui GD30CI. Nu numai că avem de a face cu o carcasă încăpătoare, care poate fi configurată cu orice componente dorim de pe piaţă (după cumpărarea sistemului, evident), însă aceasta vine cu o serie de avantaje pe care nu le vedem atât de des. În primul rând, aceasta beneficiază de o placă metalică transversală de la un capăt la celălalt al carcasei. Aceasta se ataşează de placa video şi asigură că aceasta nu se îndoaie în timp din cauza greutăţii şi că întregul computer poate fi cu uşurinţă mutat, fără riscul deteriorării plăcii video.

Există în partea de sus şi în partea din faţă spaţiu destul pentru instalarea de coolere în plus sau chiar de radiatoare pentru soluţiile de răcire pe apă, care ar putea fi chiar necesare în anumite situaţii. Computerul vine cu un cooler pentru procesor standard, similar cu cel inclus în pachetele de la Intel. Având în vedere că procesorul din unitatea GD30CI nu făcea parte din seria K de la Intel, nu este necesară o răcire foarte puternică, întrucât frecvenţele sale nu ating niciodată valori extreme, însă cei care doresc un procesor K şi overclocking ar putea apela la o soluţie AIO. Placa video este modelul GTX 1080 TURBO, o versiune aproape identică în termeni de design şi performanţe cu modelele Founders Edition. O soluţie pe apă de răcire pentru aceasta ar fi de asemenea un avantaj, întrucât răcirea pe turbină este în general zgomotoasă. Din fericire, există destul spaţiu pentru două astfel de sisteme.

Accesul la sursa de energie şi la unităţile de stocare se face prin laterala din dreapta (computerul poate fi configurat şi cu două SSD-uri M.2). Aici sunt ascunse toate cablurile, ASUS reuşind să realizeze un cable management decent, curat şi uşor de modificat, la nevoie. Tot pe aici trec şi cablurile de semnal pentru modului WiFi/Bluetooth, care au antena undeva în partea superioară a computerului. Există destul spaţiu pentru ataşarea a şase unităţi de stocare de 3,5”. Sursa este cam dezamăgitoare, fiind non-modulară, însă şi-a făcut treaba cu brio alături de un GTX 1080 şi un Core i7 de la Intel.

Specificaţii tehnice

 • Nume: ASUS ROG GD30CI
 • CPU: Intel Core i7 7700 @ 3,6 GHz
 • GPU: NVIDIA GTX 1080
 • RAM: 32 GB DDR4 (2 x 16 GB)
 • Chipset: Intel H270
 • SSD: Samsung 512 GB M.2
 • HDD: Seagate 2TB 7200RPM
 • Unitate optică: DVD-Writer
 • Reţea: Gigabit
 • Front panel: 2 x jack 3,5 mm (căşti şi microfon), 2 x USB 3.1 Gen 1, 2 x USB 2.0, card reader
 • Conectori: 4 x USB 3.1 Gen1 Type-A, 1 x USB 3.1 Gen 1 Type-C, 2 x USB 2.0, 1 x RJ45 LAN, 1 x 7.1 Channel Audio,
 • Altele: WiFi b/g/n/ac şi Bluetooth 4.1 integrat
 • Sistem de operare: Windows 10 Home 64-bit
 • Sursă: 700W
 • Dimensiuni: 230 x 500 x 540 mm
 • Greutate: 17 kg

Galerie foto

 

Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

În utilizare, un computer desktop este ca oricare altul, iar unul atât de performant precum GD30CI nu ar trebui să aibă probleme în rularea oricărui software sau joc video de pe piaţă. Există câteva lucruri de spus despre cum se comportă acest sistem sub stres intens. Fiind un sistem cu un sistem de răcire nu foarte performant, acesta devine zgomotos în utilizare. Cea mai mare problemă apare în cazul plăcii video, al cărui cooler la turaţie mare poate fi auzit cu uşurinţă. Desigur, zgomotul nu este extrem de deranjant, iar utilizarea unei perechi de căşti sau a unor difuzoare în timpul sesiunilor de gaming acoperă complet sunetul produs de cooler.

Fiind o unitate foarte mare şi grea, probabil că poziţionarea ei pe masă nu este tocmai indicată. De asemenea, o problemă poate apărea atunci când este poziţionată jos, întrucât este destul de înaltă cât să nu încapă sub anumite birouri. Un lucru interesant la designul carcasei este însă faptul că în partea de sus există un spaţiu pe care poţi depozita anumite obiecte precum un smartphone atunci când este conectat la USB pentru încărcare, sau un hard disk extern, sau de ce nu, o cameră foto.

Aplicaţia AEGIS III oferă informaţii rapide despre modul de funcţionare al computerului, cu informaţii despre temperaturile componentelor, turaţia coolerelor şi culorile luminilor de pe placa de bază (există şi câteva efecte care pot fi configurate, precum tranziţia între mai multe culori). Aceasta poate să ofere chiar şi alerte atunci când anumite temperaturi sunt depăşite, sau când anumite valori de overclocking automat (boost) ating anumite valori. Desigur, software-ul nu va lua măsuri pentru a limita performanţa, însă alertează utilizatorul prin notificările din Windows 10. Toate acestea pot fi însă dezactivate.

Având în vedere plaja limitată de configuraţii pentru ASUS GD30CI, mi-aş fi dorit să existe şi opţiunea de a cumpăra doar carcasa computerului, în special pentru modul în care este partiţionat spaţiul intern. Bara transversală pentru placa video este ceva ce ar trebui să vedem mai des în carcasele pentru sisteme de gaming, iar spaţiile dedicate pentru sisteme de răcire pe apă AIO (sau custom) sunt binevenite.

Performanţă

La capitolul performanţă cam ştim la ce să ne aşteptăm de la un sistem configurat cu un Intel Core i7 şi un GTX 1080. Testele au fost rulate folosind întreaga selecţie de jocuri obişnuită şi câteva teste sintetice. Întrucât ştiam deja performanţa posibilă pe un GTX 1080 TURBO, întrucât l-am întâlnit în trecut şi pe sistemul ROG G20CI de la ASUS, am ales să facem puţin overclocking prin intermediul ASUS GPU Tweak.

Cu 200 MHz în plus la procesor şi 100 la memorii, performanţa nu este cu mult îmbunătăţită, însă ar putea face o mică diferenţa pentru cei cu monitoare G-SYNC de frecvenţă înaltă. Testele de gaming au fost rulate atât în Full HD, cât şi în 4K folosind funcţia DSR din NVIDIA Control Panel.

 

Joc 1080p 2160p
Ashes of the Singularity 68,90 FPS 48,30 FPS
BioShock: Infinite 165,37 FPS 67,62 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 79,40 FPS 28,50 FPS
Dirt: Rally 120,00 FPS 96,57 FPS
Dragon Age: Inquisition 123,10 FPS 44,10 FPS
FarCry: Primal 103,00 FPS 42,00 FPS
Gear of War 4 131,50 FPS 45,40 FPS
Grand Theft Auto V 123,52 FPS 59,30 FPS
Hitman 133,94 FPS 54,97 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 165,17 FPS 70,37 FPS
Rainbow Six: Siege 195,10 FPS  64,30 FPS
Rise of the Tomb Raider 151,79 FPS 50,71 FPS
The Division 105,00 FPS 43,00 FPS
Thief 122,50 FPS 54,10 FPS
Total War: Warhammer 92,00FPS 46,70 FPS

 

Testele sintetice n-au venit cu surprize prea mari, fiind clar chiar şi după simpla parcurgere a listei de specificaţii hardware că vorbim despre un computer performant, însă am întâmpinat câteva probleme. Testul „creative” din PCMark 8 a refuzat să termine rularea. Atât pe setarea „Accelerated” cât şi benchmark-ul standard se oprea atunci când întâmpina un anume codec video pentru testele de productivitate.

După mai multe încercări de actualizat driveri, dezactivat overclocking-ul plăcii video şi reinstalat software-ul, am renunţat la acest test. Fiind vorba despre o unitate de test, cel mai probabil anumite componente folosite în construcţia sa nu sunt identice cu cele de pe raft, iar driverii lor sunt probabil mai puţin stabili. Cert este că aceasta a fost singura problemă pe care am întâmpinat-o pe parcursul testării acestui sistem, oferind o experienţă ireproşabilă în rest.

 

Test Scor
3DMark Fire Strike 16.338 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 4.975 puncte
3DMark Time Spy 6.654 puncte
3DMark Sky Diver 35.532 puncte
PCMark Creative

– 

Cinebench R15 OpenGL: 107,65 FPS, CPU: 883 cb
WinRar 9.698 KB/s
HDTune SSD (Read) 704 MB/s
HDTune HDD (Read) 149 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 3.090 MB/s Write: 1.534 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 629,9 MB/s Write: 518,8 MB/s

Concluzii

Modelul GD30CI de la ASUS este un sistem foarte bun pentru cei care îşi doresc un PC performant dar nu ştiu de unde să înceapă. Pe lângă configuraţiile standard, aceştia vor avea destul loc în interiorul carcasei pentru expansiune, indiferent dacă vorbim despre procesoare din generaţii mai noi, plăci video care vor fi lansate în viitor, sisteme de răcire mai performante sau multiple unităţi de stocare. Probabil că în cazul unui upgrade, sursa ar trebui să fie prima componentă înlocuită, fiind urmată de placa video şi apoi procesor. Având în vedere că un sistem cu i7 şi GTX 1080 se numără încă printre cele mai performante configuraţii de pe piaţă, probabil că acest eventual upgrade ar putea veni abia peste 2-3 ani. Desigur, cei care vor gaming în 4K vor face schimbări mai rapide.

Părţi pozitive

Carcasă mare şi încăpătoare
Multe opţiuni de upgrade
Design frontal modular
Şină pentru susţinerea plăcii video
Cable management decent

Părţi negative

Sistemul de iluminare RGB este dezamăgitor
Răcirea nu este foarte performantă
Sursa nu inspiră încredere