Balaur review: un PC de gaming mid-range bine balansat

11.03.2020
Balaur review: un PC de gaming mid-range bine balansat

PC-urile desktop devin din ce în ce mai atractive pentru gameri, în ciuda faptului că nu sunt nici pe departe cele mai ieftine dispozitive pe care să rulezi jocuri. Consolele sunt alternative mai ieftine, însă performanţa limitată a acestora îi poate ţine departe pe unii posibili clienţi, în timp ce laptop-urile de gaming sunt în general mai puţin performante şi semnificativ mai scumpe.

Desktop-urile pot părea însă şi mai complicate, întrucât nu toată lumea ştie să configureze şi să asambleze corect unul. Din fericire, există încă computere de gaming pre-configurate bine puse la punct, care sunt chiar şi mai avantajoase decât dacă le-ai cumpăra pe componente şi asambla corect acasă, aşa cum este şi noul Balaur, un PC de gaming mid-range cu un nume amuzant, dar care reprezintă un pachet atractiv pentru cei care caută o soluţie completă.

Prezentare

Balaur este un nou computer de gaming configurat de magazinul PC Garage. Am mai testat sisteme ale lor în trecut, însă modelul de faţă pare să fie probabil unul dintre cele mai bine balansate atunci când vine vorba despre performanţă oferită pentru preţul cerut. La 3.700 lei, cât costă la lansare, este greu să creezi un sistem cu performanţă similară la un preţ mult mai mic, mai ales că include şi asamblare „Gold”, cu cable management bine pus la punct.

Configuraţia are la bază un procesor AMD Ryzen 5 2600, model hexa-core (cu 12 fire de execuţie), construit pe arhitectura Zen+. Nu este din generaţia cea mai recentă, Ryzen 3000, însă diferenţa de performanţă în jocuri ar trebui să fie neglijabilă. Acesta este un sistem „full AMD”, întrucât avem de a face şi cu o placă grafică Radeon RX 5500 XT de la Saphire, modelul care promite experienţă de top în jocuri de tip eSports, dar şi în jocuri AAA, însă în rezoluţie 1080p.

Acestea sunt montate pe o placă de bază Gigabyte mATX cu chipset B450, care va oferi opţiuni de overclocking pentru procesor, însă nu extreme. Stocarea este asigurată de un SSD Kingston A2000 de 500 GB, iar memoriile sunt două bucăţi de 8 GB HyperX la 3000 MHz, cu luminiţe RGB.

Tot cu RGB este şi carcasa Natec Genesis Irid 503, care este destul de spaţioasă încât să găzduiască toate aceste componente, dar are şi slot-uri pentru unităţi de stocare în plus, pe format SATA, oferind puţin spaţiu de upgrade pentru viitor. Chiar şi o placă video mai lungă ar putea avea loc lejer, sau una care să ocupe trei slot-uri în loc de două. Răcirea este asigurată de un cooler box de la AMD, modelul Spire standard, fără iluminare, alături de trei coolere Natec cu luminiţe pe partea din faţă şi unul pe spate, pentru evacuare.

Există şi posibilitatea de a adăuga coolere în partea de sus, sau un sistem de răcire AIO de 240 mm. Pe partea din faţă poate fi instalat un sistem AIO de 360 mm, fiind decupat special loc pentru a găzdui radiatorul în carcasă.

Nu în ultimul rând, avem o sursă Super Flower de numai 450W cu certificare 80+ Bronze şi 85% eficienţă, perfectă pentru un sistem de acest gen. Poate că în cazul unui upgrade la un GPU mai puternic şi un overclocking mai serios ar trebui upgradată sursa, însă pentru componente din gama de preţ de medie din generaţiile actuale, 450W sunt de ajuns.

Pentru cei care se entuziasmează la luminiţe colorate, carcasa are şi un buton de control pentru coolere, care poate schimba între mai multe efecte şi culori, sau poate să le oprească complet, în cazul în care preferi un computer cu un aspect mai simplu. Este de apreciat faptul că are un panou de sticlă, având în vedere că vorbim despre o carcasă de buget.

Performanţă

Desigur, componentele şi aspectul exterior sunt doar o parte a discuţiei. Mai interesant este însă ce poţi face cu un astfel de PC, iar cum jocurile sunt activitatea principală pe care o vei întreprinde, am ales câteva jocuri mai mult sau mai puţin recente, toate destul de pretenţioase în felul lor.

Pentru am folosit jocuri precum Assassin’s Creed: Odyssey, Metro Exodus, Red Dead Redemption 2, Rainbow 6 Siege sau Shadow of the Tomb Raider. Testele au rulat la valori maxime de detalii în rezoluţie Full HD cu antialiasing setat pe off. Desigur, nu toţi vor dori să joace totul cu detaliile maxime (Very High/Ultra). În funcţie de framerate-ul dorit, potrivit monitorului (60, 75, 120, 144 Hz, etc.), detaliile pot fi scăzute pentru a îmbunătăţi performanţa.

De altfel, astfel de setări nici măcar nu sunt recomandate pentru un sistem de medie. Detalii pe medium/high ar fi mai potrivite pentru o astfel de configuraţie. Noi realizăm toate testele la aceşti parametri pentru a putea compara cu alte teste pe care le facem pe alte sisteme cu alte configuraţii, toate, de la cele mai puţin performante, la cele de top, fiind testate cu aceleaşi setări.

Un lucru pe care l-am apreciat foarte mult la acest sistem a fost faptul că este extrem de silenţios. Singurul cooler care se aude foarte puţin este cel al plăcii video, atunci când rulezi un joc, însă este acesta foarte subtil, chiar şi în full load.

Gaming

3DMark

Benchmark

  • Cinebench R20 – 2.584
  • PCMark 8 Creative6.714
  • CrystalDiskMark Seq Q32T1 Read: 2.279 MB/s / Write: 2.062 MB/s
  • CrystalDiskMark 4KiB8T8 Read: 1.750 MB/s / Write: 1.989 MB/s
 

Concluzii

Cum spuneam şi la început, Balaur este un computer foarte bine pus la punct, întrucât oferă un balans bun între performanţă şi preţ, cu componente de calitate, însă nu obligatoriu dintre cele mai scumpe. Aceasta este dovada că poţi avea un computer relativ ieftin care să poată duce orice joc video îi arunci în cale, fără să te arunci la procesoare Core i9, plăci video RTX 2080 Ti sau sisteme de răcire pe lichid. Şi toate acestea sunt accesibile oricui, indiferent dacă se pricepe sau nu la configurarea unui sistem.

Sistemul este acum disponibil pe PC Garage la preţul de 3.699 lei, însă acesta este doar un preţ introductiv care va creşte la un moment dat, fiind redus de la 3899 lei. Cei care comandă un astfel de sistem pot beneficia şi de încă o reducere de 100 lei, însă oferta este limitată. Şi pentru că include o placă grafică de la AMD, sistemul vine şi cu un cod AMD Raise the Game, care permite revendicarea jocurilor Resident Evil 3 şi Tom Clancy’s Breakpoint, titluri care împreună depăşesc 100 de euro în valoare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult