Huawei lansează un PC cu procesor HiSilion pe ARM înaintea Apple. Ce configurație are și cât costă

07.07.2020
Huawei lansează un PC cu procesor HiSilion pe ARM înaintea Apple. Ce configurație are și cât costă

Apple a reușit să surprindă o parte dintre fani în urmă cu două săptămâni cu anunțul trecerii la arhitectură ARM pe computerele Mac. Se pare însă că în China, Huawei nu doar că lucra la ceva similar, dar a reușit și să aducă pe piață primul PC echipat cu procesor HiSilicon proprietar pe 7nm și arhitectură ARM v8. Noul computer desktop arată precum un computer obișnuit, doar că are la interior acest procesor și rulează un sistem de operare Linux exclusiv pieței din China.

Primul PC de la Huawei cu procesor ARM proprietar

Noul computer Huawei pornește de la un preț de aproximativ 1.000 de euro și integrează o serie de caracteristici familiare pentru cei care au mai construit computere desktop. De exemplu, acesta vine cu o placă de bază destul de „tradițională”. Care găzduiește module de RAM DDR4 de tip DIMM și include port-uri de expansiune de tip PCI-Express 3.0. Totuși, procesorul este compatibil cu tehnologia PCIe 4.0, chiar dacă placa de bază nu oferă astfel de port-uri. Până în prezent, AMD a mai pus pe PC-uri port-uri și compatibilitate cu PCI-Express 4.0.

Configurația noului PC Huawei are la bază un procesor HiSilicon Kunpeng 920 2249K la 2,6 GHz, cu 8 nuclee și 8 fire de execuție, o placă de bază DS920S10, 16 GB memorie RAM DDR4-2666 și un SSD de 256 GB pe interfață SATA3. Placa grafică este un model Yeston RX550. Dacă numele vi se pare familiar este pentru că acesta este un Radeon RX550 de la AMD, produs prin intermediul unei companii din China. Se pare însă că acest computer are un consum de energie foarte redus, fiind echipat doar cu o sursă de 200W, mai puțin puternică decât adaptoarele de priză ale unor laptop-uri de gaming. Datorită cipului grafic destul de avansat, computerul permite afișarea pe un display 4K la 60 Hz.

Fiind vorba despre un procesor bazat pe arhitectură ARM, acesta este integrat pe placa de bază, așa că un upgrade de procesor va necesita înlocuirea completă a plăcii. Celelalte componente sunt însă modulare. Placa de bază are parte din fericire de destule port-uri de expansiune: trei slot-uri PCIe 3.0 (x16, x4 și x1), șase port-uri SATA-III, două port-uri M.2, două port-uri USB 2.0, două USB 3.0, un port Ethernet Gigabit și o conexiune VGA.

Din păcate, software-ul nu pare să fie într-un stadiu foarte avansat

Noul PC Huawei vine echipat cu sistemul de operare UOS, Unity Operating System, un Linux chinezesc pe 64 biți compatibil cu arhitectura ARM. Se pare însă că suportul software pentru această platformă este destul de limitat. De altfel, magazinul de aplicații pentru acest sistem de operare este disponibil doar contra cost. Trebuie să plătești 800 yuan (aproximativ 100 euro) pentru a putea descărca aplicații.

Din punct de vedere al performanței, procesorul nu se poate compara cu alte soluții desktop de pe piață, însă din câte pare, acesta este un computer de tip office, care să poată duce la bun sfârșit activități de bază și poate câteva jocuri mai simpliste. Din păcate, spre diferență de Apple, care pregătește suport complet pentru aplicațiile de macOS dezvoltate pentru arhitectura x86 și permite rularea de aplicații de iOS și iPadOS pe computerele sale, procesorul HiSilicon Kunpeng nu poate rula deloc aplicații pe 32 de biți sau care nu sunt dezvoltate pentru ARM.

sursa: Tom’s Hardware

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult