Lenovo IdeaCentre Y900 şi Y27g Razer Edition: pentru gamerii fără limite de buget [REVIEW]

02.11.2016
Lenovo IdeaCentre Y900 şi Y27g Razer Edition: pentru gamerii fără limite de buget [REVIEW]
Design, construcţie, accesorii

Lenovo a intrat destul de agresiv pe piaţa din România de PC-uri dedicate gaming-ului cu gama de produse „Y” la începutul anului 2016. Cu o ofertă care porneşte de la periferice de gaming şi ajunge până la laptop-uri, monitoare şi PC-uri high-end, toate aliniate la un design plăcut şi orientate către performanţă de top, nu este prea greu pentru gamerii pasionaţi să justifice investiţia în aceste produse. Pentru a uşura treaba celor mai puţin pricepuţi, Lenovo a lansat computerul IdeaCentre Y900 Razer Edition, echipat cu cele mai puternice componente de pe piaţă, care vine acompaniat de periferice de gaming profesionale şi poate fi alăturat monitorul „profesional” Y27g. Rezultatul este un sistem de gaming ultra performant „la cheie”, care nu ar trebui să întâmpine probleme în niciun joc video de pe piaţă.

Design, construcţie, accesorii

Pachetul IdeaCentre Y900 Razer Edition vine într-o cutie voluminoasă, care găzduieşte unitatea principală şi cele două periferice Razer: tastatura Blackwiddow Chroma şi mouse-ul Mamba Tournament Edition. Carcasa PC-ului este de dimensiuni medii (mid-tower), fiind destul de încăpătoare pentru orice componente de pe piaţă, însă destul de compactă pentru a nu fi greu de ascuns sub o masă, sau pentru a fi mutată prin casă cu un minimum efort. Desigur, cei care cumpără Y900 nu vor dori să îl ascundă, întrucât avem de a face cu un design foarte atrăgător.

PC-ul este decorat pe partea din faţă cu un panou din plastic cu textură de fibră de carbon care aduce aminte de capota unei maşini de „curse ilegale”. Panoul frontal ascunde două locaşuri pentru unităţi optice de 3,5”, una dintre acestea fiind ocupată cu un DVD-RW. Tot în partea din faţă sunt amplasate şi zonele luminoase (logo-ul Y şi două panouri secundare pe laterale), echipate cu LED-uri RGB şi configurabile din aplicaţia Razer Synapse. Deasupra unităţii optice a fost amplasat panoul frontal, unde găsim un cititor de carduri SD, patru mufe USB 3.0 şi cele două jack-uri audio pentru boxe/caşti şi microfon.

În partea de sus a carcasei se regăsesc butonul de power (nu există un buton reset), câteva fante de aerisire, iar în spate de tot un buton mare decorat tot cu imitaţie de fibră de carbon, care este folosit pentru a debloca laterala din stânga a carcasei (cea cu panou din plastic transparent). Sistemul de deschidere implică deschiderea panoului folosind un „zăvor” poziţionat în spatele PC-ului şi apăsarea butonului.

Odată ajunşi în interiorul PC-ului putem observa o atenţie minuţioasă pentru ordonarea cablurilor şi avem acces la toate componentele fără prea multe bătăi de cap. Important de menţionat este că în spatele şi în faţa carcasei au fost montate ventilatoare cu LED-uri RGB, care îşi schimbă culoarea odată cu restul sistemului, iar pe procesor avem parte de un cooler de dimensiuni mari, care îi va bucura probabil pe amatorii de overclocking.

Pentru cei familiarizaţi cu perifericele Razer, Blackwiddow Chroma şi Mamba Tournament Edition nu represzintă o noutate, ambele fiind disponibile pe piaţă de ceva vreme. Acestea sunt identice cu modelele disponibile pe piaţă separat, oferind exact aceleaşi funcţii. Acestea nu au branding Lenovo nicăieri, în timp ce pe unitatea principală şi pe monitorul Y27 au fost ataşate abţipilduri „Razer Edition”.

În cele din urmă, monitorul Y27g vine de asemenea într-o cutie destul de mare, unul dintre motive fiind faptul că panoul curbat are nevoie de protecţie mai bună la transport. Acesta are de asemena un design plăcut, fiind decorat cu plastic mat şi două zone luminoase pe partea din spate, controlate de asemenea cu aplicaţia Razer Synapse. Suportul în formă de V oferă susţinere foarte bună, însă monitorul poate fi potrivit doar pe verticală cu ajutorul unui pivot şi poate fi rotit în jurul axului piciorului, graţie bazei mobile. Y27g nu poate fi însă orienat în mod portret. Pe partea din spate se regăsesc cele două intrări, DisplayPort şi HDMI, în timp ce o mufă USB Type-B este folosită pentru a activa restul de funcţii avansate (lumini, hub USB, jack audio, etc.).

Odată conectat la un port USB, monitorul Y27 beneficiază de câteva funcţii foarte utile gamerilor. Acesta dispune de patru mufe USB 3.0 (două în spate şi două pe laterale), lumini RGB şi un jack de căşti combo (pe laterala). Lângă conectorii de pe partea stângă a fost integrat şi un suport pentru căşti care poate fi rabatat atunci când nu este folosit.

 

În ciuda faptului că au fost dezvoltate separat, designul perifericelor Razer pare să se îmbine perfect cu cel al PC-ului Y900 şi al monitorului Y27. Având în vedere că există o funcţie de sincronizare a culorilor LED-urilor de pe toate cele patru dispozitive, totul poate fi în continuă armonie. Din păcate, placa video GeForce GTX 1080 Founder’s Edition nu beneficiază decât de LED-uri verzi, deci cea mai bună alegere pentru un design cât mai coerent este alegerea acestei culori pentru toate celelalte dispozitive.

Specificaţii tehnice şi display

Specificaţii tehnice

PC Lenovo Y900 Razer Edition

 • CPU: Intel® Core™ i7-6700K @ 4 GHz
 • Chipset: Intel Z170
 • GPU: NVIDIA GTX 1080 (8 GB GDDR5X)
 • RAM: 16 GB DDR4 (2 x 8 GB 2133 MHz)
 • SSD: 256 GB (interfaţă M.2)
 • HDD: Seagate 2 TB @ 7200 rpm
 • Reţea: Ethernet Gigabit + WiFi 802.11ac
 • Unitate optică: DVD-RW
 • Conectori: front panel – 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, card reader, 2 x jack 3.5mm (căşti şi microfon); back panel – 1 x PS/2, 1 x VGA, 1 x DVI, 1 x HDMI, 1 x Ethernet RJ-45, 2 x USB 2.0, 4 x USB 3.0, 6 x audio 3.5mm
 • Sunet: Realtek ALC892
 • Dimensiuni carcasă: 50.35 x 47.89 x 20.64 cm
 • Greutate: 15 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Home
 • Altele: Bluetooth 4.0, LED-uri RGB

Monitor Lenovo Y27g Razer Edition

 • Ecran: 27˝, Full HD (1920 x 1080 pixeli), curbat R1800, tehnologie VA
 • Timp de răspuns: 4 ms (G2G)
 • Rată de actualizare a imaginii: 144 Hz
 • Unghiuri vizibilitate: 178°/178°
 • Luminozitate: 300 cd/m2
 • Conectori: HDMI 1.4, DIsplayPort 1.2, 4 x USB 3.0, 1 x jack 3.5mm combo
 • Ajustare ecran: înălţime (până la 130mm), funcţie Pivot (90°), rotire stânga-dreapta (-65°/+65°), înclinaţie (-5°/+20°)
 • Alte detalii: NVIDIA G-Sync, LED-uri RGB, suport pentru căşti

Display

Monitorul Y27g care a venit cu PC-ul (monitorul şi PC-ul sunt disponibile la vânzare separat, însă noi le-am primit pentru testare împreună) este realizat special pentru gaming de performanţă înaltă. Astfel, acesta este echipat cu un panou VA cu rezoluţie Full HD şi frecvenţă de reîmprospătare a imaginii de 144 Hz. Având în vedere faptul că avem de a face cu o diagonală de 27”, rezoluţia este puţin cam slabă pentru poziţia standard de stat la birou. Monitorul compensează însă prin restul de funcţii, care sunt mult mai importante în jocuri online competitive.

Frecvenţa de 144 Hz garantează afişarea unui framerate de până la 144 cadre pe secundă, lucru chiar posibil în Full HD având în vedere hardware-ul integrat în Y900. Pentru jocurile care nu pot ţine acest framerate stabil, există şi suport pentru frecvenţă adaptivă G-Sync, care reglează frecvenţa monitorului la viteza de rulare a jocului. Rezultatul este latenţă scăzută între apăsarea butoanelor şi acţiunea de pe monitor, cât şi o calitate superioară a imaginii, fiind eliminate complet întreruperile dintre cadre.

Lenovo a ales un panou VA pentru Y27g, rezultatul fiind un monitor performant, însă calitatea imaginilor nu este tocmai la nivelul unui IPS. Culorile sunt de multe ori şterse, chiar şi după calibrarea  culorilor, iar unghiurile de vizualizare au de suferit atunci când te mişti în laterale. Desigur, curbura de 1800R ajută foarte mult în această situaţie, eliminând pierderea culorilor la marginea display-ului atunci când utilizatorul stă în faţa lui. Probabil cel mai deranjant lucru este însă ghosting-ul în utilizare normală, care nu poate fi niciodată eliminat complet, fiind evident în special pe fundal întunecat. În jocuri însă, unde imaginile sunt schimbate foarte repede, acest efect nu mai este atât de evident.

Meniul monitorului este destul de uşor de folosit, acesta oferind acces la mai multe profile de culoare implicite, cât şi la setări manuale pentru cei care doresc control complet, profile pentru diverse tipuri de jocuril (FPS, RTS, etc.) şi posibilitatea de a conecta două surse: una pe HDMI şi una pe DisplayPort. Desigur, pentru performanţă maximă, va fi nevoie de un cablu DisplayPort, care este inclus în pachet. 

Experienţa de utilizare, performanţă, concluzii

Experienţa de utilizare

Deşi avem de a face cu un PC obişnuit din cele mai multe puncte de vedere, sunt câteva aspecte despre Y900 care trebuie menţionate. În primul rând, acesta nu este un sistem silenţios. În ciuda faptului că ventilatoarele de pe carcasă şi cooler-ul de pe procesor sunt de dimensiuni destul de mari şi nu reuşesc să creeze un zgomot foarte puternic, placa video reuşeşte să se facă auzită chiar şi în utilizare idle.

Modelele de plăci video NVIDIA din seria 1000 bazate pe designul de referinţă „Founder’s Edition” folosesc un sistem de răcire cu turbină, care scoate aerul din carcasă, însă crează zgomot mult mai mare decât plăcile echipate cu ventilatoare obişnuite. În jocuri pretenţioase, care folosesc placa video la capacitate maximă, sunetul scos de sistem atinge un nivel destul de ridicat, care poate fi acoperit însă cu boxe sau cu o pereche de căşti cu izolare fonică.

Cei care optează pentru versiunea de Y900 cu Windows 10 pre-instalat vor găsi toate cele necesare încă de la prima pornire. În afară de o actualizare de driveri, Y900 este gata să ruleze jocuri din primul moment. Aplicaţia Lenovo Nerve Center oferă câteva informaţii despre starea PC-ului şi oferă chiar şi opţiuni limitate de overclocking, cât şi integrare cu Razer Synapse şi restul de aplicaţii ale producătorului de periferice.

Razer Synapse este utilizat în cazul de faţă pentru setarea culorilor atât pentru tastatură şi mouse, cât şi pentru carcasa lui Y900 şi pentru cele două culori de ambianţă ale monitorului Y27g. Aplicaţia oferă posibilitatea de a seta fiecare zonă de iluminare în parte pentru fiecare accesoriu, oferă acces la diverse efecte, dar oferă şi posibilitatea de a sincroniza culorile de pe toate dispozitivele compatibile. Funcţia de iluminare RGB poate fi folosită şi în anumite jocuri care au suport pentru astfel de funcţii, însă acestea sunt mai degrabă decorative decât utile.

Performanţă

Doar o simplă privire pe lista de specificaţii tehnice poate oferi o idee destul de bună despre performanţa lui Y900. Am ales o selecţie de jocuri mai noi şi puţin mai vechi care beneficiază de unelte pentru benchmarking, le-am pus pe cele mai înalte setări (Ultra, Crazy, Insane, Very High, etc.) şi am renunţat la setările MSAA pentru a încerca să ne apropiem cât mai mult de un framerate care să egaleze frecvenţa de împrospătare a imaginilor de pe monitorul Y27g.

Unele jocuri ne-au dat bătăi de cap, fiind mai bine optimizate pentru plăci video AMD (precum Ashes of the Singularity), în timp ce altele s-au apropiat foarte mult de framerate-ul dorit. Desigur, multe dintre acestea sunt jocuri foarte pretenţioase, cu efecte grafice avansate. Majoritatea celor care au nevoie de framerate-uri atât de înalte vor pentru a le oferi un avantaj în jocuri online de tip eSports, unde placa grafică GTX 1080 nu va avea nicio problemă să depăşească limita de 144 cadre pe secundă pe care le poate afişa monitorul.

Am testat Y900 cu Ashes of the Singularity, Batman: Arkham Knight, Bioshock: Infinite, Deus Ex: Mankind Divided, Dirt: Rally, Dragon Age: Inquisition, FarCry: Primal, Gears of War 4, Grand Theft Auto V, Hitman (2016), Middle-Earth: Shadow of Mordor, Rainbow Six: Siege, Rise of the Tomb Raider, The Division, Thief şi Warhammer: Total War. Majoritatea sunt apărute în ultimele 12 luni, cele mai vechi folosite fiind încă jocuri cu grafică destul de bună şi setări avansate de configurare şi testare.

Joc Framerate mediu (avg.)
Ashes of the Singularity (DX12) 58,5 FPS
Batman: Arkham Knight 96 FPS
Bioshock: Infinite 131,7 FPS
Deus Ex: Mankind Divided (DX12) 62,1 FPS
Dirt: Rally 112,9 FPS
Dragon Age: Inquisition 115,6 FPS
FarCry: Primal 97 FPS
Gears of War 4 134,7 FPS
Grand Theft Auto V (Adv. off) 128,1 FPS
Hitman 2016 (DX12) 110 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 152 FPS
Rainbow Six: Siege 93,2 FPS
Rise of the Tomb Raider 127,6 FPS
The Division 94,4 FPS
Thief  117,9 FPS
Warhammer: Total War (DX11) 126 FPS

Concluzii

Y900 în varianta Razer Edition este un pachet foarte atrăgător pentru cei care îşi doresc un sistem complet foarte bine configurat şi foarte performant, cu un design atrăgător, periferice de cea mai înaltă calitate şi nu au o limită bine definită de buget. În cazul monitorului Y27g Razer Edition, probabil că sistemul Y900 nu este tocmai potrivit pentru el.

Acesta este realizat pentru fanii eSports mai degrabă, calitatea imaginii şi rezoluţia scăzută fiind dezamăgitoare pentru cei care cumpără un PC de gaming pentru grafică de cea mai înaltă calitate. Pentru jocuri precum Counter-Strike: Global Offensve, DOTA 2, League of Legends sau FIFA, monitorul îşi va face treaba cu brio. 

Părţi pozitive

Design excelent
Configuraţie puternică
LED-uri RGB configurabile
Periferice de top incluse în pachet

Părţi negative

Nivel de zgomot ridicat în utilizare
Monitor cu rezoluţie scăzută
Preţ foarte mare în comparaţie cu cel al componentelor cumpărate separat

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult