Sistem Gaming Zmeu review: un PC de gaming „de bază”, mai performant decât pare inițial

10.06.2022
Sistem Gaming Zmeu review: un PC de gaming „de bază”, mai performant decât pare inițial

Ne-am obișnuit să testăm PC-uri desktop și laptop-uri puternice de gaming, însă din când în când este bine să aruncăm o privire și în zona de medie, unde o mare parte dintre cei interesați de acest fenomen își cheltuie de fapt banii. Sigur, noile procesoare Intel i7 și i9 și noile modele Ryzen 7 și 9 de la AMD sunt foarte performante, dar mulți gameri sunt nevoiți să se limiteze la procesoare din gamele inferioare și plăci video mid-range. Cam asta reprezintă și PC-ul Zmeu, configurat de PC Garage, care este echipat cu componentele potrivite pentru a asigura o experiență de gaming de calitate și poate fi o bază bună pe care să construiești un PC mai puternic în timp.

Zmeu este configurat cu componente de gaming „de bază”

Zmeu este un sistem necaracteristic pentru un magazin care a configurat până acum tot felul de sisteme de top. Totuși, majoritatea componentelor sale sunt din generațiile cele mai noi, însă sunt doar modelele de intrare în gamă ale acestor familii de produse. Impresionant este că, în teste și în jocuri, am fost plăcut impresionat de rezultate, în ciuda configurației, la prima vedere, modestă.

La baza acestui PC avem un procesor Intel Core i3-12100F. Acesta este un model Alder Lake din generația a 12-a de procesoare Intel Core, dar care nu beneficiază de frecvențele înalte și numărul mare de nuclee al „fraților” mai mari. De altfel, și consumul acestui procesor este cu mult sub limitele variantelor superioare. Core i3-12100F este un procesor cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, foarte similar din acest punct de vedere cu procesoarele i7 din urmă cu doar câțiva ani.

PC Zmeu inside

Fiind pe arhitectură Alder Lake cu litografie pe 10nm (Intel 7), acesta are însă față de vechile i7 mai multe instrucțiuni per ciclu, deci va oferi performanță mai bună, în ciuda frecvenței turbo maximă de 4,3 GHz. Întrucât este un model F, acesta nu integrează un GPU. Am fost inițial surprins de faptul că procesorul este răcit de cooler-ul box care vine în cutia modelului i3. Acesta este însă un cooler nou, diferit față de cele de pe generațiile precedente.

Procesorul este instalat pe o placă de bază Gigabyte cu chipset B660, modelul DS3H cu memorie DDR4. Aceasta este pe format ATX, suportă toate procesoarele Intel pe socket 1700 și beneficiază de cam toate port-urile necesare pentru configurarea unui computer modern. Integrează două slot-uri M.2, placă de rețea de 2,5 Gbps, acceptă până la 128 GB RAM DDR4 de până la 5333 MT/s și are un număr decent de USB-uri pe spate pentru accesorii (2x USB 2.0, 3 x USB 3.2 Gen 1 și un USB 3.2 Type-C).

PC Zmeu front

Configurația este completată de un Gigabyte GeForce RTX 3050 cu 8 GB memorie GDDR6, 16 GB memorie RAM Exceleram la 3.200 MT/s (2 x 8 GB), un SSD M.2 NVMe de 500 GB pe magistrală PCI Express 3.0 x4 Inteso Premium și o sursă de 600W Inaza Odyssey FM cu certificare 80+ Bronze. Totul este găzduit într-o carcasă Aero Cool Trinity Mini, o carcasă care, așa cum sugerează numele, este de dimensiuni reduse. Aceasta este echipată cu trei cooler-e cu RGB (două în față și unul în spate) și permite cable management bun. Sursa este, de asemenea, protejată de restul componentelor într-un locaș dedicat. Deși vorbim despre o carcasă de buget, aceasta are pe partea din dreaptă o laterală transparentă, realizată din sticlă temperată de calitate înaltă.

Este evident unde au fost făcute economii, dar acestea sunt justificate

Uitându-mă pe lista de componente, nu am putut să nu remarc o alăturare de componente mai puțin obișnuită. Observ câteva brand-uri pe care nu le recunosc rapid, precum Exceleram pentru memorii, Inteso Premium pentru SSD, sau Inaza Odyssey pentru Sursă. Este evident că aceste componente au fost alese pentru a păstra prețul computerului Zmeu la un nivel cât mai mic posibil. Faptul că nu sunt produse premium nu înseamnă că sunt de slabă calitate, ci doar că nu sunt dezvoltate de către companii cu renume în piață. Aceste componente ar putea să fie similare cu alte modele din piață vândute sub alte brand-uri, întrucât de obicei, companiile mici cumpără produse „white label” de la producători mari, după care le redenumesc sub brandul propriu. Faptul că sursa are certificare 80+ Bronze ar trebui să ofere încredere în capacitatea ei de a livra puterea promisă și de a putea susține acea energie în load.

PC Zmeu back

Din fericire, sistemul de față nu va ajunge niciodată la un „load” de 600W. Asta pentru că procesorul ajunge la un maximum de 90W în Turbo, în timp ce placa grafică se învârte pre la 130-150W. Restul componentelor au în rest un consum infim. Vestea bună este că o astfel de sursă poate susține un upgrade la un procesor mai puternic sau la un GPU mai performant în timp.

Asamblarea computerului este foarte bună, cu cable management bine pus la punct și un aspect foarte „curat”. Ba chiar pot spune că Zmeu (în ciuda numelui care nu îmi place în mod special), este un computer atrăgător din punct de vedere vizual. O mare parte din estetica sa este datorată celor trei cooler-e cu luminițe RGB, care sunt responsabile cu airflow-ul. Avem un sistem clasic de „push/pull” din față spre spate, iar aerul rece ajunge la toate componentele importante: procesor, GPU, sursă, memorii și SSD. Faptul că placa de bază vine cu un radiator pentru SSD inclus este un mare bonus, în special dacă doriți să treceți mai târziu la un SSD PCI Express 4.0, care se încălzesc foarte tare în full load.

PC Zmeu cable management

Când vine vorba despre temperaturile lui Zmeu, am fost plăcut impresionat. În testul Unigine Heaven, care împinge GPU la maximum, placa video de la Gigabyte pare că nu se „stresează” prea tare. Temperaturile maxime au ajuns pe la 70-72 de grade, ceea ce este foarte bine, fiind cu mult sub cele 83 de grade la care apare limitarea performanței. Și în cazul procesorului avem parte de temperaturi mici, în ciuda utilizării unui cooler „box”. La maximum 83 de grade în Prime95, avem de a face cu un procesor care poate susține frecvențele promise pe termen lung.

Placa video s-a dovedit a fi foarte silențioasă, chiar și în full load. Cooler-ul de la procesor se aude însă dar este sesizabilă doar atunci când crește turațiile în load. Zgomotul produs este foarte mic și nu ar trebui să deranjeze. De altfel, dacă ai muzică sau sunet de la joc pe o boxă, chiar și la volum foarte mic, poți acoperi sunetul produs de cooler. Dacă ai căști pe urechi, chiar și fără sunet în ele, s-ar putea să nu-l mai auzi deloc.

Performanța „Zmeului” este peste așteptări

Zmeu este un computer de gaming pentru cei care nu sunt foarte pretențioși atunci când vine vorba despre detalii grafice, așa că nu am „stresat” PC-ul cu lucruri pe care să nu le poată duce. Astfel, pentru testare am ales suita obișnuită de jocuri, am adăugat înapoi GTA V, pe care îl abandonasem pe motiv că majoritatea sistemelor performante atingeau limitele motorului său grafic și am ales să testez toate jocurile pe detalii medii doar în rezoluție Full HD. Întrucât vorbim despre modelul de procesor Intel din gama entry, i3 și de cel mai ieftin model GeForce RTX, am considerat că detaliile medii sunt optime, în ciuda faptului că pe site-ul PC Garage, Zmeu este listat drept un sistem „High Gaming”.

Rezultatele jocurilor demonstrează însă că m-am înșelat și că acest sistem este într-adevăr unul pentru gaming pe detalii High (nu Very High sau Ultra), în rezoluție Full HD. Uitându-mă pe rezultate, cred că multe dintre jocuri ar putea rula chiar și în 1440p pe detalii medii sau înalte la framerate mai mult decât decent.

Gaming

3DMark

3Dmark

PCMark

PCMark

Singurele probleme pe care le-am întâmpinat au fost în Red Dead Redemption 2, care necesită detalii și mai mici decât „medium” pentru a rula la peste 60 de cadre pe secundă. Desigur, testele au fost realizate fără ray tracing (în afară de Metro Exodus, care necesită neapărat RTX activat) și fără DLSS. În jocurile compatibile, activarea DLSS ar putea permite performanțe și mai înalte decât cele de față, în special în rezoluții mai înalte. Desigur, pe undeva vor apărea și limitări de la procesor, mai ales în titluri foarte pretențioase la acest capito, precum Assain’s Creed Valhalla, Cyberpunk 2077 sau Red Dead Redemption.

Cert este că am fost plăcut impresionat de performanța oferită de un i3 și un RTX 3050, iar cei care nu doresc să se joace în rezoluție de peste 1080p au aici un combo foarte bun.

Benchmarks

  • Cinebench R23 – 8.418 (Multi-Core)
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 2.069 MB/s / Write: 844 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 1.659 MB/s / Write: 724 MB/s

Probabil că cel mai „slab” aspect al acestui model este însă SSD-ul. Vorbim despre un SSD de 500 GB, pe care poți ține pe lângă sistemul de operare doar câteva jocuri. Acesta nu este nici foarte rapid, cu 800 MB/s la scriere și 2 GB/s la citire. Totuși, acesta este și cel mai ușor de înlocuit. Pentru sistem pare să fie OK, atât timp cât nu ai pretenții ca totul să se deschidă absolut instant și nu folosești aplicații pretențioase, precum un editor video. Este bun pentru început, însă încă un SSD, mai mare, ar putea fi necesar mai târziu. Din fericire, există două slot-uri M.2 pe placa de bază și patru port-uri SATA-III, pentru SSD-uri pe format 2,5″.

Concluzii

Zmeu pare că se ridică la așteptările numelui său. Acesta este un sistem „colorat”, ca un zmeu atunci când este pornit, datorită ventilatoarelor RGB și poate să se de „zmeu” și când vine vorba despre performanță în jocuri, atât timp cât îi înțelegi limitările și te încadrezi în ele. Pentru titluri de genul eSports, sau chiar și jocuri AAA dar cu detalii mai jos decât Ultra sau Very High, acesta poate oferi performanță bună, ba chiar peste așteptări.  Și în ciuda faptului că nu am testat astfel de aspecte, din lipsă de timp, în principal, Zmeu are un RTX 3050 la bord care permite activarea efectelor ray tracing, pentru grafică mai realistă dar poate și să crească performanța prin DLSS.

PC Zmeu side

La 4.500 lei, poate părea scump pentru un computer „de buget”. Totuși, în prezent doar o placă grafică high-end, precum RTX 3080 costă peste 5.000 lei, și asta în condițiile în care prețurile plăcilor grafice aproape s-au înjumătățit față de nivelul la care erau acum câteva luni. Având în vedere performanța oferită și asamblarea de calitate de la PC Garage, acest sistem ar putea fi un cadou potrivit pentru cei mici, sau, de ce nu, chiar și pentru cei mari care nu sunt foarte pretențioși, sau nu au la dispoziție bugete de mii de euro pentru un PC de gaming.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult