Unul dintre cele 6 computere Apple-1 încă funcționale, va fi scos la licitație. Prețul ar putea depăși 500.000 dolari

15.11.2021
Unul dintre cele 6 computere Apple-1 încă funcționale, va fi scos la licitație. Prețul ar putea depăși 500.000 dolari

Un model Apple-1, primul produs Apple, care a fost asamblat manual de către Steve Jobs și Steve Wozniak în garajul familiei Jobs, urmează să fie scos la licitație publică marți, 16 noiembrie. Acesta este unul dintre puținele modele care a supraviețuit peste 40 de ani și care include în continuare accesoriile și manualele originale. Prețul pentru care ar putea fi vândut ar putea depăși jumătate de milion de dolari.

Computerul Apple-1 încă este funcțional la 44 de ani după lansare

Apple-1, primul computer Apple, a fost dezvoltat de Steve Wozniak și asamblat și testat de către Steve Jobs. Acesta are o carcasă din lemn, o placă de bază NTI și vine la pachet cu tot ceea ce primeai inițial de la Apple. Este vorba despre un adaptor de casete, o tastatură Datanetics, un cablu de conectare, sursa de curent, manualul pentru limbajul de programare Basic, ghidul de operare pentru Apple-1, două casete cu software pentru Apple-1 și alte accesorii „neoficiale”. Acestea sunt un monitor Panasonic din 1986 și un manual de programare pentru MOS 6502, procesorul pe 8 biți care stătea la baza computerului.

apple 1 back

Modelul care este pus spre vânzare a avut doar doi proprietari de-a lungul timpului, ambii în 1977. Primul a fost un profesor de electronică, care l-a vândut rapid către un student, în același an. Unitatea a fost autentificată, restaurată și evaluată de experți în domeniu. Conform listării mai există doar 6 modele Apple-1 funcționale în lume dintr-un total de 200. Dintre acestea doar 175 au fost vândute. 50 de unități au ajuns într-un magazin din Mountain View, California, acestea fiind practic kit-uri pe care clienții urmau să le asambleze acasă. Steve Jobs a sugerat magazinului să ceară bani extra la vânzare pentru asamblare.

Anterior, un Apple-1 a fost vândut la o licitație în Germania pentru 671.000 dolari americani. Acel model includea și o scrisoare de la Steve Jobs, pe care a scris-o pentru cel care a cumpărat original computerul. Estimările din prezent sunt că și acest model ar putea depăși 600.000 de dolari americani.

apple 1 bottom

sursa: CNN

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult