Cele mai importante invenții din domeniul tehnologiei din 1950 până în prezent

14.04.2020
Cele mai importante invenții din domeniul tehnologiei din 1950 până în prezent

Umanitatea a evoluat cel mai mult în secolul al XX-lea, tehnologia fiind cea care a permis lucruri nemaivăzute în istorie. Au apărut zborurile comerciale, telecomunicațiile fără fir, internetul, am ajuns pe Lună și am creat stații spațiale. Deși aceste tehnologii au ajutat la împingerea cunoștințelor speciei noastre mai departe, oamenii de rând au fost „atinși” mai degrabă de tehnologia care le-a ușurat viața de zi cu zi. Site-ul Insider a făcut o listă cu cele mai importante invenții din ultimii 70 de ani, din 1950 și până în prezent, alegând pentru fiecare an în parte un produs reprezentativ important.

Știați astfel că în anul 1950 a fost inventată prima telecomandă fără fir pentru televizor, care avea un singur buton și permitea trecerea succesivă printre canalele disponibile? Aceasta a fost inventată de compania Zenith și se numea „Lazy Bones”. Un an mai târziu era inventat primul dispozitiv de înregistrare video pe suport magnetic, invenție care a dus mai târziu la apariția casetelor video. În 1952 apărea primul aparat de radio cu tranzistori, care a permis realizarea de aparate portabile, iar în 1955 apărea cuptorul cu microunde, fiind realizat folosind componente inventate pentru aparatele de radar din anii `40, din timpul Războiului Mondial al doilea.

telecomanda

Pasionații de computere probabil că știu că IBM a lansat primul hard disk din lume în 1956, care costa 50.000 de dolari la momentul respectiv și putea stoca 5 MB de date (10.000 de dolari per MB). Acesta ocupa la fel de mult spațiu precum două frigidere. Tot în domeniul PC-urilor intră și modem-ul, primul fiind lansat în 1958 de către Bell (actualul AT&T). Această invenție a dus mai târziu la interconectarea computerelor prin internet.

Caseta audio este probabil cea mai importantă invenție din 1962, iar mouse-ul pentru computere a fost inventat în 1963, fiind realizat din lemn și echipat cu un singur buton. În prezent, apelurile video sunt peste tot, fiind sute de servicii online disponibile pentru astfel de funcții, însă această idee a fost demonstrată încă din 1964 de către Bell sub forma „Picturephone”. La momentul respectiv, un apel video prin Picturephone costa 16 dolari pentru 3 minute, echivalentul a 120 de dolari în prezent, după ajustarea inflației.

picturephone

Calculatorul de birou a fost inventat de Texas Instruments în 1967, iar memoria RAM în 1968, cu puțin timp înaintea dischetelor floppy, care au apărut în 1970, ca un format de stocare magnetic pentru computere.

Pong rămâne una dintre primele console de jocuri pentru acasă, fiind lansată de Atari în 1972, iar primul telefon mobil a fost inventat de Motorola în 1973, cu un an înaintea cititoarelor de coduri de bare, care au apărut abia în 1974. Fotografia digitală a făcut primii pași în 1975, în laboratoarele Kodak, însă prima cameră de acest gen a apărut pe piață abia în 1990: Dycam Model 1.

Casetele VHS, pe care erau în trecut stocate filme pentru acasă, dar și filmări personale, au apărut în 1976, în timp ce primul computer Apple, considerat și unul dintre primele computere personale a apărut pe piață în 1977: Apple I. Tot în domeniul formatelor de stocare digitale este și LaserDisc, un disc mare, cât un vinil, folosit pentru stocarea digitală de filme. Acesta a fost precursorul DVD-urilor și discurilor Blu-Ray din prezent.

La capitolul tehnologie portabilă, Sony și Nintendo au lansat primele lor dispozitive care au revoluționat muzica și gaming-ul în perioada aceasta. În 1979 apărea pe piață primul Walkman, în timp ce prima consolă portabilă Game & Watch de la Nintendo avea să pună bazele unui adevărat imperiu în domeniul jocurilor video.

PC-ul IBM a apărut în 1981, iar primul dispozitiv de redare pentru CD-uri a apărut în 1982. Apple a lansat în 1984 computerul Macintosh, care a schimbat percepția computerelor din dispozitive dedicate muncii, în dispozitive care pot face orice, inclusiv lucruri creative sau divertisment. La un an distanță apărea pe piață prima consolă de casă de la Nintendo: NES, cu tot cu jocul Super Mario Bros. la pachet, considerat unul dintre cele mai influente jocuri video din istorie.

Ecranele LCD au apărut în 1987, iar Game Boy a apărut în 1989, la câțiva ani de la succesul răsunător al originalului NES. Anul următor, în 1990, Adobe lansa Photoshop, aplicația care urma să revoluționeze editarea digitală de fotografii, iar webcam-ul a fost inventat în 1991 la Universitatea Cambridge.

În anii 90 au urmat invenții precum dispozitivele de tip PDA, lansarea consolei Virtual Boy de la Nintendo, prima care oferea grafică 3D prin utilizarea a două display-uri. Player-ul DVD a apărut în 1996, MP3 player-ul în 1998, iar primul telefon cu cameră a fost lansat în 2000. 2001 a marcat lansarea primului iPod de la Apple, iar în 2002 a fost lansat primul aspirator inteligent: Roomba.

Următorii câțiva ani fac deja parte din istoria recentă a tehnologiei, cu invenții precum Nintendo DS în 2004 și Xbox 360 în 2005. Câțiva ani mai târziu, în 2007, apărea primul iPhone care a schimbat complet piața de telefoane mobile, iar anul următor a venit și App Store-ul care a redirecționat internetul și dezvoltarea software pentru totdeauna spre ideea de „mobile first”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult