ADATA SE800 1TB review: un SSD portabil mic şi performant

25.11.2019
ADATA SE800 1TB review: un SSD portabil mic şi performant

Chiar dacă ne-am mutat în cloud stocarea de documente, iar stick-urile USB sunt acum în mare parte irelevante, tot există nevoia de a folosi soluţii de stocare externe. Fie că sunt necesare pentru mutarea rapidă de date de pe un computer pe altul, fie sunt folosite în domenii creative pentru a înregistra diverse fişiere video sau foto, SSD-urile externe fac parte acum din „arsenalul” multor profesionişti, iar modelul ADATA SE800 pare să fie o alternativă mai ieftină şi performantă la produsele care sunt mereu în topul căutărilor în acest domeniu.

Anterior am testat modelul SD600Q de la ADATA, un dispozitiv cu design „rezistent”, care să nu se strice din cauza unor şocuri mecanice. În cazul lui SE800, ADATA nu promite doar rezistenţă la căzături, ci şi rezistenţă la alte accidente, precum apă şi praf, fiind un SSD certificat cu IP68, aceeaşi rezistenţă pe care o au şi telefoanele mobile premium de pe piaţă.

De altfel, este greu de crezut că un astfel de dispozitiv s-ar putea strica de la o simplă căzătură sau contactul cu apa ori praful. Acesta este construit din metal şi plastic, iar la ambele capete are capace cu garnituri cauciucate care nu permit trecerea prafului sau apei. Unul dintre aceste capace trebuie scos pentru a conecta mufa USB, care a trecut în sfârşit la un port USB Type-C. Acest lucru asigură două lucruri: în primul rând compatibilitate cu standardul USB 3.1 gen 2, iar în al doilea rând, compatibilitatea cu computerele moderne de pe piaţă, unele dintre ele fiind echipate exclusiv cu port-uri Type-C (MacBook-urile, de exemplu).

Iar acest lucru este foarte important, întrucât un SSD portabil de 800 de lei, precum modelul ADATA SE800 de 1TB nu se va regăsi pe biroul unui utilizator obişnuit. Acesta este construit în special pentru transferuri rapide de date, iar nicăieri nu lucrezi cu mai multe date decât în mediul creativ, unde proiectele pot ajunge la câţiva TB. Un caz de utilizare foarte des întâlnit în ultima perioadă este ataşarea unui SSD de acest gen, folosind mufe USB Type-C, direct la o cameră video profesională sau semi-profesională pentru înregistrări. Acest SSD este conectat apoi direct la computer pentru transferul de date şi golit pentru a fi folosit la următorul proiect.

Desigur, cei care nu dispun de computere cu mufe USB Type-C, nu trebuie să se îngrijoreze. ADATA a livrat în pachet şi un cablu cu mufă Type-A la un capăt, care permite transferul de date şi pe acestea. Chiar m-am plâns atunci când am testat SD600Q că acel model nu a venit cu Type-C din fabrică. Se pare că într-adevăr prezenţa unei astfel de mufe este importantă în 2019, dacă noul model include aşa ceva.

În termeni de dimensiune şi greutate, avem de a face cu un SSD de 40 de grame cu o lungime de 7,2cm şi 1,4cm grosime. Nu este tocmai la fel de portabil precum un card SD, care poate fi pus şi în portofel, la nevoie, însă cu siguranţă poate fi cărat într-un buzunar, într-un caz de urgenţă, când nu ai la îndemână o geantă înc care ţii echipamentul de obicei.

Cât despre performanţa lui SE800, aceasta este similară cu cea a concurenţei din piaţă. ADATA promite 1 GB/s pentru scriere şi citire, însă acest lucru este posibil doar pe un port USB 3.1 gen 2, care permite transferuri de până la 10 Gbps. Având la dispoziţie pe laptop doar un port USB Type-C USB 3.1 gen 1, cu limită de 5 Gbps, am reuşit să atingem viteza maximă de 450 MB/s la citire şi 430 MB/s la scriere, aproape de limitele superioare ale acestui standard. În general, am observat că producătorii de unităţi de stocare nu exagerează prea mult cu vitezele de transfer, deci probabil că un port de două ori mai rapid ar trebui să ofere o viteză de aproximativ două ori mai mare… undeva pe la 900 MB/s, ceea ce nu ar fi rău deloc. Desigur, fără a putea performanţa pe un dispozitiv compatibil, este imposibil să verificăm dacă într-adevăr acest model poate să şi atingă astfel de viteze.

Experienţa de utilizare cu acest SSD este foarte simplă, ADATA livrându-l fără aplicaţii proprietare. Tot ce trebuie să faci atunci când îl scoţi din cutie este să îl conectezi la un computer sau dispozitiv şi să îl foloseşti. Probabil că va trebui formatat într-un sistem de fişiere necesar dispozitivului precum exFAT, NTFS sau HFS pentru Mac şi de acolo e de ajuns să începi transferul de date.

Da, este o unitate portabilă destul de scumpă, însă nu la fel de scumpă precum alte modele mai populare. ADATA SE800 poate satisface nevoile unor utilizatori pretenţioşi şi poate fi folosit şi pentru alte lucruri, precum gaming, putând conecta un astfel de SSD la o consolă precum PS4 sau Xbox One pentru stocare performantă în plus. Da, este un upgrade cam scump pentru o consolă, însă şi viteza de încărcare a jocurilor va fi mult îmbunătăţită.

 

Părţi pozitive

Dimensiuni fizice reduse
Viteze mari de transfer
Rezistent la apă, praf şi şocuri mecanice
Vine cu cabluri USB-C şi USB-A pentru compatibilitate cu mai multe tipuri de dispozitive

Părţi negative

Preţul este doar cu puţin mai mic decât al concurenţei
Capacul de la mufa USB trebuie să fie bine pus pentru a asigura rezistenţa la apă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult