Altec Lansing FX3022 – mult bass şi un design industrial

12.01.2009
Altec Lansing FX3022 – mult bass şi un design industrial
Construcţie şi dotări

Pentru mulţi utilizatori din România, Altec Lansing este un nume cunoscut pentru sistemele audio pe care le produce. O bună parte dintre ele au fost apreciate pentru calitatea oferită şi pentru preţul competitiv. Deşi compania a fost preluată de Plantronics, un alt nume important în industria audio, ea şi-a menţinut identitatea. În continuare vă vom prezenta sistemul FX3022 care se face remarcat în mod special prin construcţia sa.

Altec Lansing FX3022 - un sistem audio 2.0

Construcţie şi dotări

La prima vedere, Altec Lansing FX3022 pare să fie un sistem 2.0 pentru birou. Aparenţele sunt însă înşelătoare, iar FX3022 poate fi considerat pe bună dreptate un sistem 2.2. De-a lungul timpului, Altec Lansing a lansat pe piaţă mai multe modele de sisteme 2.1 cu o construcţie specială. Sateliţii nu dispuneau de un singur difuzor pentru frecvenţele medii şi înalte, ci de două căi. În mod normal, mediile şi înalte se propagă unidirecţional, iar difuzoarele ar fi trebuit îndreptate spre ascultător. Altec Lansing a poziţionat însă difuzorul de medii îndreptat în jos, cu un sistem ghidaj. Acele frecvenţe se îndreptau spre ascultător, dar numai după ce erau fost reflectate de suprafaţa pe care erau aşezaţi sateliţii. Actualul sistem VS4121 este construit în acest fel.

Altec Lansing FX3022 - difuzorul de joase de 4

Cele două boxe ale sistemului FX3022 sunt construite din plastic lucios, bine finisat. Modelul testat de noi a fost de culoare neagră, însă producătorul oferă şi o versiune albă. Fiecare satelit are aspectului unui trunchi de con, la baza căruia se găseşte difuzorul de frecvenţe joase. Acesta are diametrul de 10 cm (4”) şi nu este protejat în niciun fel, fiind menţinut la aproximativ 1,5 cm deasupra biroului de 10 picioruşe cu baza de cauciuc. Trebuie remarcat că incinta subwoofer-ului este de tip închis, boxele neavând un bass port.

Altec Lansing FX3022 - conectorii de pe boxa dreapta

Înaltele şi mediile sunt redate de un difuzor cu diametrul de 40 mm, situat în partea de sus a fiecărul satelit. Membrana sa este protejată, în comparaţie cu difuzorul pentru başi. Incinta în care pare să fie inclus difuzorul de medii şi înalte aduce cu o secţiune dintr-o ţeavă ce intersectează conul, de aici şi aspectul industrial al designului. Butonul de pornire se găseşte deasupra satelitului din dreapta, fiind amplasat între cele două butoane de volum. Cu toate că au integrat un control digital al volumului, cei de la Altec Lansing nu au inclus vreun indicator de nivel, ajustarea sa făcându-se „după ureche”. Singurele elemente de construcţie ce mai pot fi menţionate sunt conectorii din spatele boxei drepte. Alături de alimentare se găsesc două intrări audio, una din ele fiind special creată pentru a permite conectarea unui MP3 player..

Performanţe şi concluzie

Performanţe

Conform producătorului, modelul FX3022 este recomandat celor care apreciază mult frecvenţele joase însă nu au spaţiu pentru un subwoofer separat. Astfel, el ar trebui să ofere mult bass într-un pachet de dimensiuni reduse şi în mare parte reuşeşte să facă asta, însă nu fără unele compromisuri. Specificaţiile de putere pentru cele două difuzoare sunt de 9 W pentru cel de joase şi 3,5 W pentru cel de medii şi înalte. Cum nu poţi obţine un sunet echilibrat pentru toate melodiile, ar fi necesară utilizarea egalizatorului de benzi pentru acele momente în care başii se aud mult prea tare în comparaţie cu vocea. Evident, acesta nu a putut fi integrat în boxe, aşa că aceste ajustări vor trebui făcute cu ajutorul dispozitivului ce redă semnal audio.

Altec Lansing FX3022 - butoanele de control

În lipsa egalizatorului, am fost nevoiţi în mai multe cazuri să reducem volumul pentru că frecvenţele joase se auzeau prea tare. S-ar putea să fie poate doar o preferinţă personală ca întreg spectrul de frecvenţe să se audă echilibrat. Până la urmă, cei care vor achiziţiona aceste boxe o vor face şi pentru că doresc să tremure masa pe care le aşează. Şi pot să vă asigur că va tremura. Din păcate, la un nivel de volum mai ridicat apare fenomenul de rezonanţă dacă sateliţii sunt apropiaţi. Soluţia este ca ei să fie amplasaţi la mai mult de 1 m distanţă, ceea ce nu este întotdeauna posibil pe un birou de mici dimensiuni.

Privind la dimensiunea difuzorului de medii şi înalte am fost iniţial dezamăgit. Mă aşteptam ca reproducerea mediilor să nu fie grozavă datorită diametrului, însă Altec Lansing FX3022 a reuşit să mă surprindă plăcut. Mediile nu sunt redate extraordinar, însă se aud foarte bine pentru un difuzor de asemenea dimensiuni. Înaltele ar necesita o mică amplificare, dar doar pentru cei cu urechi ceva mai sensibile. Conform specificaţiilor, subwoofer-elor le sunt încredinţate frecvenţele de la 40 Hz la 200 Hz, iar difuzorul de sus are în sarcină plaja de frecvenţe 200 Hz – 16 KHz.

Altec Lansing FX3022 - difuzorul de medii si inalte

Cu o putere totală de 25 W, sistemul FX3022 ar trebui să fie suficient pentru o cameră de mici dimensiuni sau pentru un birou. Dacă doriţi să ascultaţi la volum maxim, va trebui să amplasaţi boxele la lungimea maximă de 1,5 m pe care o oferă cablul cu care sunt conectate şi să vă aşteptaţi la ceva distorsiuni. Ajustarea volumului se face cu paşi puţin cam inegali, o problemă care apare la multe dispozitive digitale. Folosind o placă de sunet de la Creative, zgomotul de fond fost aproape insesizabil.

Concluzie

 Altec Lansing FX3022 are o putere totala de 25 W

Pentru un sistem 2.0, Altec Lansing FX3022 sună foarte bine. El va face deliciul celor care nu dispun de mult spaţiu pe sau sub birou, însă apreciază foarte mult frecvenţele joase. Majoritatea utilizatorilor vor fi mulţumiţi de calitatea audio oferită de acest sistem, cu condiţia ca sateliţii să fie poziţionaţi la o distanţă corespunzătoare unul faţă de celălalt. Din păcate, construcţia excelentă şi două subwoofere se pare că ajung să coste destul de mult, preţul atingând suma de 500 lei. Produsul ne-a fost oferit pentru testare de firma Skin, iar cei interesaţi pot accesa site-ul PCCenter.ro pentru o listă cu magazinele virtuale de unde poate fi achiziţionat.

Plusuri şi minusuri:

[+] două subwoofere într-un design compact

[+] calitate audio cu mult peste medie

[+] construcţie excelentă

[] sateliţii intră în rezonanţă când sunt prea apropiaţi

[] difuzoarele pentru frecvenţe joase nu sunt protejate

[] preţul destul de piperat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News