Belkin n52te – un ajutor pentru pasionaţii de jocuri

19.01.2009
Belkin n52te – un ajutor pentru pasionaţii de jocuri
Belkin n52te – performanţe şi concluzie

Performanţe

Deşi nu străluceşte, tastatura de la Belkin este destul de bine construită. Tastele oferă un feeback bun şi sunt dispuse ergonomic pentrun un utilizator obişnuit. Cei care au o mână mai mică sau mai mare s-ar putea sa dorească un restpad ajustabil. Se poate face o mică menţiune în legătură cu iluminarea. Suportul tastelor este mai puternic luminat decât cifrele gravate pe fiecare buton. Aceasta însă nu împiedică foarte mult citirea lor. Pad-ul direcţional necesită un timp de acomodare deoarece axa sus-jos este dispusă de-a lungul degetul mare. Rotiţa de scroll mi s-a părut puţin cam greu accesibilă chiar şi cu degetul arătător, însă aceasta ar putea să fie doar o părere personală.

Belkin n52te - pad-ul directional

Una din întrebările pe care ni le punem este pentru ce jocuri se potriveşte n52te. Site-ul Belkin pare să sugereze că produsul lor nu înlocuieşte tastatura, însă oferă o postură mai bună pentru mâna stângă. Unul din jocurile testate a fost Far Cry 2. Deşi este un FPS în esenţă, el are şi elemente RPG. Aceasta face ca cele 16 taste, fie şi ele programabile, ale lui n52te să nu fie totdeauna de-ajuns. Într-un FPS ceva mai simplist ca şi control, cum este Unreal Tournament 3, pad-ul de la Belkin va fi mai multe decât suficient. De asemenea, pasionaţii de RTS-uri sau TBS-uri pot să mute pe micuţa tastatură toate tastele importante din joc.

Belkin n52te - aplicatia de la Razer pentru personalizarea tastelor

Aplicaţia de personalizare s-a dovedit a fi un utilitar profesional pentru jucătorii serioşi. Se pot personaliza chiar şi poziţiile pad-ului direcţional, adâugându-se practic încă 8 butoane la configuraţie. Editorul de macro-uri este şi el acolo cu toate opţiunile avansate cu care ne-am obişnuit la Razer. Trecerea de la un profil la altul se poate face doar în aplicaţia pad-ului, iar aceasta poate fi setată să recunoască automat jocul rulat şi să activeze profilul corespunzător. Există însă o problemă cu profilurile şi ea nu ţine de latura software. LED-ul care indică profilul este întotdeauna aprins şi producătorul a folosit un LED albastru foarte puternic. El deranjează chiar şi atunci când lumina este aprinsă în cameră. Soluţia este folosirea altui profil sau acoperirea sa.

Concluzie

Belkin n52te - un ajutor pentru pasionatii de jocuri

Nu putem spune că Belkin n52te este o opţiune bună pentru toţi pasionaţii de jocuri, dar cu siguranţă sunt mai multe categorii de jucători care ar putea beneficia avantajele oferite de ea. Forma restpad-ului şi textura sa sunt foarte potrivite pentru palmă în timpul sesiunilor lungi de joacă. Personal mi-aş fi dorit încă un rând de taste deasupra celor existente, însă chiar şi aceste 16 butoane personalizabile pot fi suficiente pentru mai multe jocuri. Construcţia nu este perfectă, însă problemele întâlnite sunt mici. Aplicaţia de personalizare este cea care face diferenţa şi poziţionează cu adevărat produsul între perifericele profesionale pentru jocuri. Belkin n52te este disponibil în reţelele de retail Media Galaxy, Domo şi Tehnomarket la un preţ aproximativ de 250 lei. Ca toate produsele Belkin, el are garanţie pe viaţă.

Plusuri şi minusuri:

[+] construcţie de calitate

[+] taste iluminate

[+] aplicaţie profesioanală de personalizare a tastelor

[] iluminarea tastelor şi a suportului putea fi mai echilibrată

[] preţul puţin cam mare

Belkin n52te – construcţie

Perifericele specializate pentru jocuri sunt acele produse de nişă create special pentru cei care petrec multe ore în faţa calculatorului rulând titluri FPS, RPG, RTS sau MMORPG. În continuare vom prezenta Belkin n52te, o tastatură specială cu formă ergonomică ce ar trebui să permită sesiuni de gaming cât mai relaxante şi să ofere acces rapid la multe funcţii avansate. Ea se potriveşte pentru mai multe tipuri de jocuri, având butoane programabile şi o aplicaţie specializată de personalizare.

Belkin n52te - un pad profesional pentru jocuri

Construcţie

Belkin n52te nu este primul periferic pentru jocuri de acest tip de la producătorul american. De fapt, modelul de faţă este o reeditare a lui Nostromo SpeedPad n52. Conectat la calculator, el oferă fără vreun driver instalat accesul la 16 taste din partea stângă a unei tasturi normale: cele situate între Tab, R, C şi Shift, inclusiv Alt şi Space. În plus, este inclusă o rotiţă de scroll cu click, cu aceleaşi funcţionalităţi ca la mouse, şi un pad direcţional cu 8 direcţii. Faţă de modelul iniţial Nostromo n52, cel de faţă are butonul pad-ului direcţional schimbat şi tastele iluminate.

Pentru construcţia lui n52te, Belkin a apelat la experienţa producătorul specializat în periferice pentru jocuri, Razer. Iluminarea tastelor este similară mai repede cu cea oferită de Saitek la modelele Eclipse. Nu doar inscripţiile de pe butoane sunt iluminate, ci şi suportul lor. Vom insista mai târziu asupra acestei alegeri a producătorului. Iluminarea poate fi dezactivată de un comutator accesibil doar dacă tastatura este întoarsă. Plasticul folosit pentru taste este de calitate şi are o textură aderentă. Tasta specifică literei S din blocul WASD este evidenţiată cu o protuberanţă.

Belkin n52te - tastele si rotita de scroll sunt iluminate

Unul din elementele de construcţie al lui n52te care o face preferată unei tastaturi obişnuite este suportul pentru mână. Forma sa ergonomică ar trebui să reducă din oboseala care se acumulează în timpul mai multor ore de joacă. De asemenea, tastele sunt mai uşor accesibile degetelor de la mâna stângă. În mod excepţional, n52te ar putea fi folosită şi de stângaci, însă tastele pentru Space şi Alt, precum şi pad-ul direcţional nu vor fi accesibile.

Ca orice periferic profesional pentru jocuri, tastatura de faţă dispune de trei profiluri personalizabile, indicate de trei LED-uri de culori diferite lângă tasta pentru Space. Cablul de conectare la calculator are o lungime de 1,5 m, iar mufa USB este aurită. Aplicaţia pentru personalizarea butoanelor, Nostromo Array, este creată în colaborare cu Razer şi este inclusă pe CD-ul din pachet. Cei familiari cu interfaţa driverelor pentru perifericele Razer vor avea o senzaţie de de deja vu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News