Benq MW851UST – videoproiector wide, cu sistem ultra short-throw

25.02.2012
Benq MW851UST - videoproiector wide, cu sistem ultra short-throw

Benq MW851UST face parte din noua serie Eco a companiei, fiind un videoproiector cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă pentru lampa de proiecţie, recomandat pentru folosirea în mediul educaţional sau de afaceri.

Benq MW851UST

Descriere

Benq MW851UST este un videoproiector de tip short-throw, capabil să proiecteze o imagine cu diagonală 2.4 metri de la o distanţă de numai 75 cm. Performanţa este obţinută cu ajutorul unei oglinzi aşezate chiar în faţa obiectivului, ce direcţionează imaginea proiectată în direcţia opusă şi la un unghi de aproximativ 30° faţă de planul orizontal.

Deşi dispozitivul poate fi aşezat la nevoie şi pe podea, modelul constructiv este gândit pentru prinderea de tavan, un loc ce nu obstrucţionează câmpul vizual şi greu accesibil pentru persoane neautorizate.

Benq MW851UST poate atinge o luminozitate 2500 ANSI Lumeni, suficient pentru a proiecta imagini cu diagonală cuprinsă între 60 şi 300 inch. Durata de viaţă a lămpii de proiecţie este specificată la 3500 ore în condiţii normale de utilizare, 5000 ore cu folosirea modului Economic şi până la 6500 ore la folosirea modului Smart ECO, unde şi consumul de energie este redus de la 320W la numai 160W.

Benq MW851UST - imaginea este proiectată în direcţia opusă obiectivului

Sistemul de proiecţie utilizează tehnologie DLP şi suportă o rezoluţie nativă 1280×800 pixeli, corespunzătoare formatului 16:10. Imaginile sunt afişate folosind o paletă de 1.07 miliarde culori şi rată de contrast specificată la 13000:1. Opţional, putem alege între 5 rate de aspect suportate şi o rezoluţie maximă de 1920×1080 pixeli, scalată apoi în mod automat pentru rezoluţia nativă a videoproiectorului.

Unghiul de înclinaţie a imaginii poate fi ajustat cu o plajă de ± 15° pe verticală. Din păcate acest parametru trebuie ajustat manual, apelând sistemul de meniuri.

Trebuie ştiut că obiectivul permite doar focalizarea imaginii, nu şi ajustarea diagonalei imaginii proiectate, astfel că poziţionarea dispozitivului pe tavan trebuie aleasă cu grijă, pentru a nu întâmpina neplăceri mai târziu.

Benq MW851UST - butoanele pentru navigaţie şi obiectivul cu focalizare manuală

Avem la dispoziţie profile de imagine pentru prezentări, vizionarea de filme, un mod Dynamic pentru maximizarea luminozităţii şi claritatea imaginii, dar şi două profile USER configurabile ce permit ajustarea individuală a parametrilor pentru imagine.

La capitolul funcţii utile avem un sistem de protecţie cu parolă, cronometru pentru prezentări şi opţiune de compensare pentru culoarea suprafeţei de proiecţie.

Lista conectori

  • Computer in (D-sub 15pin) x 2
  • Monitor out (D-sub 15pin) x1
  • Composite Video in (RCA) x1
  • S-Video in (Mini DIN 4pin) x1
  • Audio in (Mini Jack) x2
  • Audio L/R in (RCA) x2
  • Audio out (Mini Jack) x1
  • Microphone in (Mini Jack) x1
  • LAN (RJ45) x 1 (LAN Control )
  • HDMI V1.3 x 1
  • USB (Type Mini B) x 1 (USB Download & Page up/down)
  • DC 12V Trigger (3.5mm Jack) x1
  • RS232 (DB-9pin) x1

Dintre opţiunile de conectivitate disponibile, poate cea mai interesantă este intrarea HDMI 1.3, aceasta fiind singura care permite afişarea de conţinut 3D. Imaginile afişate la rezoluţia nativă a proiectorului folosind o rată de actualizare de 120Hz pot fi urmărite cu ajutorul unei perechi de ochelari 3D compatibili, de tipul Active Shutter. Din păcate aceştia nu sunt incluşi în pachetul cu accesorii, iar preţurile prohibitive caracteristice tehnologiei Active Shutter nu recomandă acest videoproiector pentru susţinerea de prezentări 3D în faţa unui public numeros.

Benq MW851UST - conectori

Prezenţa unui conector LAN permite utilizarea videoproiectorului chiar şi în lipsa unui computer, facilitând centralizarea materialelor pentru proiecţie şi controlul de la distanţă a dispozitivului. Difuzoarele încorporate cu o putere 2x10W pot lua rolul unui sistem audio fără prea mari pretenţii, iar intrarea pentru microfon permite susţinerea prezentărilor în faţa unui public mai numeros.

Accesorii

Pachetul cu accesorii include o telecomandă infraroşu destul de reuşită,cablu VGA şi de alimentare, ghid rapid şi manual de utilizare livrat pe suport CD.

Benq MW851UST - telecomanda

Putem achiziţiona ca şi accesorii opţionale suportul pentru prinderea de perete sau tavan, ochelari 3D, lampă de proiecţie de rezervă şi kit-ul Presentation Plus.

Performanţe

Benq MW851UST porneşte destul de rapid şi atinge luminozitatea de maximă în mai puţin de un minut.

Modelul străluceşte cel mai bine la susţinerea prezentărilor cu grafică şi text, însă calitatea imaginii este suficient de bună pentru aplicaţii multimedia sau vizionarea de filme, unde suportul nativ pentru formatul wide-screen 16:10 este un mare bonus.

Luminozitatea imaginilor afişate rămâne la un nivel mulţumitor chiar şi pentru diagonale de proiecţie de peste 3 metri, recomandând acest model inclusiv pentru folosirea în încăperi iluminate, dar nu la un nivel foarte ridicat. Imaginile cu rezoluţie HD sunt bine detaliate şi compuse de o paletă de culori destul de bogată.

Benq MW851UST - sistemul de ventilaţie

Amatorii de filme vor aprecia cu siguranţă nivelul de zgomot redus produs de sistemul de răcire a lămpii de proiecţie, coborât la un nivel aproape insesizabil prin activarea modului Smart Eco.

Difuzoarele încorporate nu sunt prea strălucite când vine vorba de redarea frecvenţelor joase, specifice efectelor speciale din filme, însă ating un volum sonor ridicat şi redau clar vocea umană.

Plusuri şi minusuri

[+] Distanţă mică de proiecţie, raportată la diagonala atinsă
[+] Posibilitate de montare pe tavan, un loc ferit de mâinile copiilor sau persoane neautorizate
[+] Luminozitate ridicată şi durată de viaţă peste medie a lămpii de proiecţie
[+] Mod Smart Eco pentru optimizarea consumului de energie
[+] Rezoluţie 1280×800 pixeli şi format wide-screen nativ
[+] Compatibil 3D

[-] Kit-ul de prindere pentru tavan trebuie achiziţionat separat
[-] Pachetul nu include şi ochelari 3D
[-] Obiectivul de proiecţie nu permite ajustarea dimensiunii imaginii proiectate
[-] Preţ inaccesibil pentru utilizatori obişnuiţi

Benq MW851UST - vedere faţă

Concluzie

Benq MW851UST este o alegere excelentă pentru săli de curs şi spaţii de prezentare unde condiţiile disponibile pentru instalarea unui videoproiector obişnuit sunt problematice.

Eficienţa energetică ridicată şi durata mare de viaţă a lămpii de proiecţie promit costuri de exploatare reduse, ce vor amortiza în timp costul de achiziţie iniţial, mai ales dacă regimul de utilizare presupune multe ore de funcţionare în fiecare zi.

Luminozitatea imaginii este suficient de bună şi pentru încăperi în care lumina ambiantă nu poate fi blocată în totalitate, iar nivelul de contrast şi paleta de culori oferită recomandă acest model inclusiv pentru prezentări multimedia, sau filme.

Amatorii de filme s-ar putea orienta însă către modele mai puţin costisitoare destinate utilizatorilor casnici, capabile să ofere rezoluţie Full HD nativă la un preţ mai mic decât modelul de faţă.

Benq MW851UST

Benq MW851UST poate fi achiziţionat şi în ţara noastră la un preţ de aproximativ 6500 Lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News