Logitech G Pro Wireless review: un mouse aproape perfect

15.01.2019
Logitech G Pro Wireless review: un mouse aproape perfect

Pe lângă un sistem de top, mouse-ul este probabil cel mai important accesoriu care poate să asigure performanţă în gamingul competitiv, iar nicio altă companie de pe piaţă nu are mai multă experienţă decât Logitech atunci când vine vorba despre dezvoltarea de astfel de dispozitive. Gama de produse G Pro s-a extins în 2018, compania dezvoltând şi G Pro Wireless, un model de mouse dedicat celor mai exigenţi dintre utilizatori. În general, ne-am aştepta de la un mouse de gaming pentru „profesionişti” să fie cu fir, însă Logitech demonstrează că se poate şi aşa, iar gândirea din spatele acestui produs chiar are sens atunci când luăm în calcul toate aspectele sale.

Construcţie, design şi ergonomie

În general, Logitech foloseşte două sau trei design-uri diferite pentru mouşii săi de gaming, componentele interne făcând diferenţa între modele. De exemplu, există modele similare la exterior cu baterii interne, cu baterii AA sau exclusiv cu cablu, fiecare oferind un alt senzor şi o greutate diferită. G Pro Wireless este primul mouse al companiei care foloseşte acest design nou simetric, care poate fi folosit confortabil atât cu mâna dreaptă, cât şi cu mâna stângă.

Încă din primul moment este însă evident obiectivul acestui model: realizarea unui mouse care să cântărească cât mai puţin (are doar 80 de grame). În ciuda faptului că avem de a face cu un mouse foarte uşor, acesta nu este construit din materiale de slabă calitate, ba dimpotrivă. Plasticul mat şi dur pe care l-am întâlnit şi pe alte modele de top ale companiei se întoarce, însă acesta a fost folosit într-un mod mai inteligent. De exemplu, scroll-ul este gol pe dinăuntru, abordând un design cu „spiţe”, pentru a mai scădea câteva grame din greutatea totală. Apoi, mouse-ul integrează un acumulator intern cu capacitate destul de mică, dar care oferă o autonomie decentă, pentru a se feri de utilizarea unor baterii AA mai grele.

Cablul mouse-ului este realizat din cauciuc moale, pentru a cântări cât mai puţin atunci când mouse-ul este folosit în timp ce este conectat pentru încărcare, oferind astfel mai puţină frecare în utilizare faţă de un cablu din plastic mai rigid sau faţă de un cablu învelit în material textil. Din păcate, acesta foloseşte în continuare un port micro-USB personalizat, fiind imposibilă încărcarea mouse-ului cu un alt cablu, la nevoie. Dacă se întâmplă ceva cu cablul original, va trebui înlocuit cu unul produs tot de Logitech.

Pe partea de jos avem patru patine standard, una mare sus şi trei mai mici în partea inferioară, cât şi o patină în jurul senzorului, ceva ce ne-am obişnuit să vedem de la mouşii de gaming premium în ultimii câţiva ani. Tot aici avem şi butoanele On/Off şi butonul pentru setările de DPI, acesta fiind mutat din partea de sus ale altor modele Logitech pentru a nu fi apăsat accidental. Capacul circular magnetic ascunde un locaş unde poate fi stocat receiver-ul LIGHTSPEED, tehnologia care asigură conectivitate fără niciun fel de lag fără fir.

Acest capac poate fi înlocuit cu un receiver PowerPlay, la nevoie, pentru a folosi mouse-ul cu mousepad-ul cu încărcare wireless al companiei, asemeni modelelor G703 şi G903. Capacul standard poate fi echipat şi cu o greutate, însă experienţa de utilizare nu ar fi la fel de plăcută astfel. De fapt, nici folosind PowerPlay nu ai putea să foloseşti acest mouse la adevărata lui capacitate. Din câte mi-am putut da seama, Logitech a realizat acest mouse pentru a fi folosit 100% fără fir, cablul din pachet fiind dedicat exclusiv încărcării.

În partea de sus, mouse-ul beneficiază de două butoane principale simetrice şi de un scroll silenţios foarte plăcut în utilizare, cât şi de posibilitatea de a alege cum să foloseşti butoanele laterale. Există câte două pe fiecare parte, care pot fi detaşate la nevoie şi configurate după bunul plac. Butoanele se ataşează magnetic şi nu există riscul de a sări din loc, fiind foarte bine ţinute în locaşurile dedicate.

Desigur, fiind un mouse de gaming, Logitech G PRO Wireless vine echipat şi cu luminiţe. Avem trei beculeţe care indică nivelul bateriei, imediat sub butoanele principale, care sunt invizibile în utilizare normală şi logo-ul „G” care poate fi sincronizat cu alte dispozitive Logitech cu RGB sau personalizat după bunul plac.

Mouse-ul se simte excelent atunci când este folosit de către cineva cu mâini de dimensiuni mici şi medii, însă ar putea da de furcă puţin celor cu mâini mai mari. Din experienţa proprie, aş putea să îl recomand pentru oricare dintre modurile de utilizare obişnuite: claw grip, palm grip şi fingertip grip, fiind destul de uşor şi cu o formă potrivită pentru toate. Construcţia acestuia pare să fie aproape simetrică şi din profil, partea cea mai ridicată fiind undeva pe la mijlocul său.

Experienţa de utilizare

Am ajuns în punctul în care cam orice dispozitiv mai performant are nevoie de o aplicaţie dedicată, iar Logitech oferă acum două soluţii pentru configurarea produselor sale: Logitech Gaming Software şi G Hub. În timp ce primul este pe piaţă de mult timp şi a ajuns la versiunea 9.0, G Hub este încă într-un stadiu incipient. Din acest motiv, nu recomand utilizarea lui. Acesta arată bine la nivel de interfaţă, însă nu include toate funcţiile necesare acestui mouse. Toate setările pe care le faci sunt valabile doar atât timp cât G Hub rulează şi doar pe PC-ul pe care au fost făcute, putând să le accesezi de pe un altul doar după ce instalezi G Hub şi foloseşti acelaşi profil online.

Logitech Gaming Software în schimb oferă şi posibilitatea de a scrie profiluri de setări direct pe memoria mouse-ului (setări de DPI, setări dedicate pentru anumite jocuri, etc.). Astfel, poţi utiliza mouse-ul cu setările „de acasă”  pe oricare alt computer la care este conectat fără a fi necesară instalarea de software dedicat. Odată ce configurarea este pusă la punct, mouse-ul nu va mai avea nevoie de intervenţii pe această parte. DPI-ul poate fi schimbat de la butonul din partea de jos, iar scurtăturile ataşate butoanelor rămân setate indiferent dacă software-ul există sau nu.

Pentru că este un mouse realizat în special pentru jucătorii de shootere competitive, am ales să îl testez în câteva jocuri populare în acest moment precum Call of Duty: Black Ops 4, PUBG şi Quake: Champions, acesta din urmă fiind probabil cel mai „competitiv” dintre toate. Într-adevăr, combinaţia de low DPI (obişnuiesc să joc shootere pe setarea 400) şi greutate foarte mică se dovedeşte a fi de succes, fiecare mişcare fiind precisă şi realizată cu un minim de efort cu acest mouse. Dar Call of Duty şi PUBG nu pot să redea atât de bine performanţa acestui mouse (am uitat să spun că este bazat pe un senzor nou-nouţ, modelul HERO 16k de la Logitech, care poate să atingă până la 16.000 DPI, pentru cei care îşi doresc aşa ceva).

Quake: Champions este însă titlul în care utilizare lui G Pro m-a făcut să cred că trişez cumva. Dacă înainte reuşeam în meciurile publice de Deathmatch şi Instagib să mă plasez pe undeva pe la mijlocul clasamentului (locurile 4-5-6), după ce m-am adaptat la forma şi greutatea lui G Pro am început să ajung în Top 3 cam în fiecare meci, reuşind chiar să şi câştig câteva. Iar Quake este un joc în care fiecare apăsare trebuie să fie precisă, întârzierea cu o milisecundă fiind de ajuns pentru a rata inamicul, întrucât totul este extrem de rapid şi haotic. Acest lucru poate fi observat cel mai bine în modul Instagib, unde este de ajuns un singur foc pentru a elimina un inamic. Chiar şi un foc cu un pixel mai la stânga sau mai la dreapta este de ajuns să te facă să ratezi.

Iar pe toată perioada testării l-am folosit în mod wireless. Acesta oferă cam 30-35 de ore de utilizare la o singură încărcare, care pentru gamerii care mai fac şi altceva în timpul zilei ar putea însemna aproximativ o săptămână de utilizare. Dacă dezactivezi şi logo-ul luminos, probabil că mai prelungeşti autonomia cu încă o zi. Mai mult, mouse-ul intră singur în stand-by şi se „trezeşte” instant, la cea mai mică mişcare, ceva ce alţi mouşi wireless din trecut, chiar şi de la Logitech, nu reuşeau să facă.

Concluzii

Este greu să găseşti ceva negativ de spus despre acest mouse, aşa că aici se încheie acest articol. G Pro Wireless este în acest moment cel mai bun mouse de la Logitech pentru fanii shooterelor la persoana întâi. Este extrem de uşor, bine construit şi are un senzor incredibil de precis. Oferă autonomie decentă, poate fi utilizat şi cu fir şi este compatibil cu tehnologia PowerPlay, ceva ce îi va bucura cu siguranţă pe cei care au investit în această platformă.

Probabil că singurul lucru dezamăgitor pentru mulţi va fi preţul, care este foarte mare, însă acest lucru era de aşteptat: performanţa cere costuri mari, iar Logitech pare să fi investit multe resurse în dezvoltarea unui produs atât de balansat. Chiar dacă nu aveţi bani acum pentru a-l achiziţiona, în cazul în care îl găsiţi la vreo reducere, şi vreţi unul dintre cei mai buni mouşi de pe piaţă, să nu ezitaţi. Merită din plin.

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Formă simetrică extrem de confortabilă
Este foarte uşor, fiecare element de design fiind realizat pentru a reduce greutatea
Are acumulator intern şi oferă autonomie foarte bună
Este compatibil cu sistemul PowerPlay

Părţi negative

Preţul este puţin cam „piperat”
Încărcarea poate fi realizată doar cu un cablu micro-USB proprietar Logitech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult