Logitech G560 review: sistem audio 2.1 „ca pe vremuri”, acum cu luminiţe RGB

10.07.2018
Logitech G560 review: sistem audio 2.1 „ca pe vremuri”, acum cu luminiţe RGB
Construcţie, design, software şi setări

Cândva, boxele pentru PC reprezentau un segment de piaţă foarte competitiv, unde Logitech, Creative şi alţi câţiva producători se luptau în inovaţii şi calitate pentru a atrage atenţia clienţilor. O bună perioadă de timp însă, companiile responsabile pentru soluţii de sunet mainstream au ignorat acest segment de piaţă, orientându-se spre alte categorii de produse. 2018 pare însă să fie anul în care boxele pentru PC se întorc, Logitech lansând modelul 2.1 G560 cu luminiţe RGB LIGHTSYNC, dedicat în special gamerilor.

Construcţie şi design

Sistemul 2.1 Logitech G560 este un soi de succesor spiritual pentru „bătrânele” modele Z2300/Z5500 lansat în urmă cu 13 ani. Între timp, compania a mai avut pe piaţă diverse modele de boxe 5.1 sau 2.1, însă niciunele nu au fost la fel de puternice sau de calitative precum duo-ul „clasic”. Ce face G560 diferit faţă de alternativele de pe piaţă este să integreze tehnologii mai noi, care să fie în ton cu trend-urile din 2018.

În cutia boxelor G560 nu se găsesc foarte multe lucruri. Avem cei doi sateliţi cu carcasă integral din plastic de dimensiuni relativ mici cu formă relativ ciudată, un subwoofer de dimensiuni mari, un cablu USB şi… cam atât. Sateliţii beneficiază de cabluri destul de groase care se termină în mufe serial, satelitul din dreapta fiind echipat cu un cablu puţin mai gros, cu o mufă cu trei rânduri de pini, faţă de mufa cu două rânduri pentru satelitul din stânga. Motivul pentru care cel din dreapta este puţin diferit este pentru că este şi puţin mai complex. Difuzoarele sunt acoperite cu un material textil pe partea din faţă, iar logo-ul Logitech G poate fi observat pe fiecare satelit în parte. Atunci când sunt în funcţiune, un LED alb poate fi observat pe satelitul din dreapta.

Cablurile sunt groase întrucât prin acestea trebuie să treacă atât curentul care alimentează boxele, cât şi transferul de date care controlează luminiţele RGB. Acestea din urmă luminează fiecare satelit în două zone, una în spate şi una laterală, lumina fiind reflectată în bucla care se prelungeşte în laterala difuzorului. Boxa din dreapta beneficiază şi de câteva butoane de control precum butoanele pentru volum (+ şi -) şi un buton programabil G în partea de sus, cât şi câteva butoanele power şi bluetooth pe spatele satelitului, fix lângă jack-ul auxiliar care poate fi folosit pentru conectarea unei perechi de căşti.

Wooferul are o înălţime de 40 cm şi lăţime de 25 cm, cântărind cinci kilograme. Acesta beneficiază de mufe pentru conectarea celor doi sateliţi, un buton pentru funcţionalitatea Bluetooth şi un port micro-USB care asigură conectarea la un PC. Aceasta este singura modalitate de a lega sistemul la un PC pentru a beneficia şi de posibilitatea configurării sistemului de iluminare RGB. Altfel, conexiunea trebuie realizată prin Bluetooth. Cablul folosit de către Logitech are o montură proprietară, cu două excrescenţe din plastic pe laterale, similar cu cel pe care l-am întâlnit pe mouşii săi wireless cu baterie internă sau pe sistemul power-play, acesta de faţă fiind însă îmbrăcat într-un plastic obişnuit, nu în material textil. Acesta este însă mai lung, întrucât ar trebui să ajungă de jos de la woofer până la o mufă USB de pe unitatea de PC.

Galerie foto

Software şi setări

Asemeni tuturor celorlalte periferice de gaming de la Logitech, şi boxele G560 folosesc aplicaţia Logitech Gaming Software. Aceasta oferă atât un control avansat al sistemului de iluminare, cât şi posibilitatea de a modifica parametrii de redare audio, asigurând accesul la câteva profiluri pre-stabilite sau posibilitatea de a realiza profiluri proprii.

Boxele pot fi configurate să lumineze în culori statice pe cele patru zone (două pentru fiecare satelit, sau pot fi configurate să afişeze unul dintre cele câteva efecte disponibile. Color Cycle şi Breathing Effect sunt similare cu cele de pe tastaturi, în timp ce Music Visualiser şi Screen Sample folosesc profiluri foarte avansate pline de setări de configurare, care pot fi sincronizate cu tasatatura G513 (momentan) prin tehnologia LIGHTSYNC.

De asemenea, sunt câteva jocuri precum Assetto Corsa, DOTA 2, Counter Strike: Global Offensive şi Fortnite care beneficiază de profiluri proprii. Fiecare joc poate însă fi configurat pentru a afişa altceva din software-ul LGS la capitolul luminiţe RGB, chiar dacă nu există un profil prestabilit.

La capitolul configuraţii de sunet, boxele G560 au un meniu întreg dedicat sunetului surround virtual 7.1, asemeni căştilor de gaming. Acest efect este atins folosind codecul DTS X Ultra. În gaming, valoarea acestuia este scăzută, întrucât jocurile sunt realizate pentru panoramarea stereo a sunetului, iar jocurile care beneficiază de sunet surround redau diferit efectele în surround virtual faţă de unul real, cu şapte sateliţi. Recomandarea noastră ar fi dezactivarea efectelor surround.

Pe de altă parte, boxele beneficiază de control avansat al sunetului printr-un egalizator. Pe lângă profilurile pentru jocuri competitiv precum MOBA şi FPS care sunt disponbile din software-ul LGS şi opţiunile pentru ascultat de muzică şi entertainment precum FLAT, Drop the Bass şi Cinematic Gaming, utilizatorii îşi pot realiza propriile profiluri personalizate. Unul dintre aceste profiluri poate fi memorat intern de boxe, putând astfel fi mutate de la un computer la altul fără software pentru păstrarea setărilor.

Când vine vorba despre configurarea boxelor G560 pentru o audiţie cât mai „corectă”, am ales profilul „FLAT” şi apoi am scăzut volumul basului cu 2 decibeli şi ridicat înaltele cu 4 decibeli faţă de valoarea implicită „0”. Egalizatorul rămâne astfel neatins, iar întreaga plajă de frecvenţe poate fi auzită foarte bine, fără ca basul excesiv să acopere mediile sau înaltele.

 

Părţi pozitive

Putere foarte mare, ba chiar peste necesităţile unui utilizator normal
Iluminarea RGB este arătoasă şi poate fi chiar utilă pe întuneric
Oferă posibilitatea de conectare a unei perechi de căşti sau a unui dispozitiv Bluetooth
Are butoane fizice pentru volum şi un buton programabil

Părţi negative

Software-ul Logitech încă nu se ridică la nivelul aşteptărilor
Opţiunea surround 7.1 este în mare parte inutilă
Conectarea pe USB limitează cazurile de utilizare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult