Logitech G703: mouse de gaming de top, cu sau fără fir [REVIEW]

14.03.2018
Logitech G703: mouse de gaming de top, cu sau fără fir [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi software

Piaţa de periferice de gaming este probabil cea care a înregistrat cea mai mare creştere în ultimii ani, atunci când vorbim despre PC-uri şi componente pentru acestea, însă în ciuda faptului că jucători noi au început să se ridice, Logitech rămâne unul dintre cei mai populari. Motivul este desigur calitatea produselor sale din gama Logitech G, realizate în urma experienţei de zeci de ani în domeniu. Mouse-ul G703 este modelul mid spre high-end al companiei, care încearcă să ofere majoritatea capabilităţilor unui model de top, precum G903, într-un format ergonomic.

Design, construcţie, ergonomie

G703 nu este un mouse 100% nou. Acesta împarte acelaşi design cu modele G403 şi G603, diferenţele exterioare fiind minore. Vorbim astfel despre o schemă culoare complet neagră şi despre materiale ceva mai calitative, cu suprafeţe cauciucate pe ambele laterale şi un plastic mat, plăcut atingerii, în partea centrală şi pe cele două butoane principale. Scroll-ul este de asemenea realizat dintr-un material cauciucat, despărţit la mijloc de o bandă transparentă, care lasă lumina LED-urilor RGB să lumineze. De altfel, şi logo-ul G din centrul dispozitivului beneficiază de acelaşi sistem de iluminare.

Spuneam că mouse-ul G703 de la Logitech este unul cu design ergonomic, fiind dedicat 100% dreptacilor. Astfel, pe partea din stânga, corpul mouse-ului este uşor curbat, iar două butoane programabile de dimensiuni generoase sunt amplasate aici pentru acces rapid cu degetul mare. Acestea sunt realizate dintr-un plastic lucios, care permite alunecarea rapidă de pe unul pe celălalt. În jocuri, acestea pot fi programate pentru diverse scurtături, însă în Windows, funcţia lor implicită este back şi forward în browser sau în Windows Explorer. Ultimul buton de pe G703 este cel dedicat modificării profilelor DPI, realizat din acelaşi plastic lucios precum butoanele laterale. Acesta este amplasat sub scroll şi nu poate fi apăsat din greşeală, fiind amplasat într-o zonă concavă a mouse-ului.

La capitolul accesorii, G703 este destul de „sărac”, întrucât nu este un model modular, asemeni modelului G903 pe care l-am testat în trecut. Fiind un mouse „Lightspeed”, denumirea Logitech pentru modelele wireless, acesta primeşte în pachet un adaptor pe USB Type-A pentru conectare la PC (nu este compatibil cu Bluetooth), cât şi un cablu de încărcare micro-USB, cu un sistem de prindere proprietar pentru a asigura o conexiune puternică, chiar şi în utilizare. Atunci când cablul este conectat, mouse-ul închide automat conexiunea wireless. De asemenea, o greutate de 10 grame este livrată în pachet, pentru cei care consideră că G703 are nevoie de puţin mai multă greutate.

Greutatea se introduce în capacul circular de pe partea de jos a mouse-ului, acelaşi loc în care poate fi conectat şi un „bănuţ” de conectare la sistemul PowerPlay, G703 fiind al doilea model de mouse compatibil cu acesta.

Din punct de vedere al ergonomiei, G703 reuşeşte să ofere o experienţă de utilizare confortabilă pentru o plajă mare de utilizatori, indiferent de modul în care preferă să ţină mouse-ul. Acesta nu este nici prea plat, nici prea bombat, însă condiţia este ca mâna pe care o foloseşte pentru utilizarea mouse-ului să fie cea dreaptă. Încheietura stă tot timpul într-o poziţie dreaptă, iar mulajul din plastic este realizat în aşa fel încât fiecare deget să stea într-o poziţie relaxată.

Software

Logitech foloseşte aplicaţia Logitech Gaming Software de multă vreme, aceasta fiind practic neschimbată în ultmii ani. Avantajul acesteia este că utilizatorii care au mai multe periferice compatibile pot sincroniza anumite capabilităţi precum iluminarea RGB şi pot activa profile comune pentru jocurile deja salvate.

Întrucât mouse-ul beneficiază de un modul de memorie internă, profilul 1 pentru setările de DPI şi pentru cel de iluminare poate să rămână activ, indiferent dacă mouse-ul este mutat pe un alt computer, sau dacă aplicaţia LGS nu este instalată. Până la cinci niveluri de DPI pot fi salvate pe memoria sa, alături de un singur efect de culoare. Logo-ul G şi scroll-ul pot avea doar aceeaşi culoare, însă fiecare individual poate fi oprit. Pentru utilizarea în mod wireless, probabil că luminiţele ar trebui dezactivate pentru conservarea de energie.

Logitech Gaming Software este şi cel care ţine evidenţa consumului de energie. La o utilizare normală, bateria lui G703 oferă cam 20-22 de ore de utilizare (cu luminiţe aprinse) şi cam 33 de ore cu luminţele oprite, ceea ce înseamnă că un utilizator normal ar putea să îl încarce doar odată sau de două ori pe săptămână. Alături de un mousepad PowerPlay, acesta nu ar necesita încărcare niciodată. Autonomia poate fi personalizată după nevoi, întrucât modificarea vitezei de raportare la o valoare mai mică (pooling rate) poate îmbunătăţi autonomia până la 37 de ore.

Asemeni G903, G703 beneficiază de un senzor PMW3366, care poate fi ajustat să funcţioneze mai bine în funcţie de suprafaţa pe care este folosit. Trei profile standard Logitech sunt disponibile din fabrică (cele două pad-uri incluse în pachetul PowerPlay şi unul generic), cu posibilitatea de a înregistra pad-ul propriu. Înregistrarea se face prin mişcarea mouse-ului în forma simbolului „infinit” pentru câteva secunde pe suprafaţa de utilizare.

Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Dacă G903 se simte în mână ca un soi de tehnologie extraterestră, cu multe butoane, posibilitatea de a face scroll infinit fără click-uri şi cu butoane pe ambele părţi, G703 este ceva mai apropiat de ceea ce ştim cu toţii că este un mouse. Performanţa celor două modele ar trebui să fie în teorie identică, fiind bazate pe aceleaşi tehnologii, diferenţa fiind făcută de forma exterioară.

Atunci când G703 este folosit fără greutatea din pachet, acesta dă senzaţia unui mouse foarte uşor, ba chiar puţin cam „ieftin”, însă este bine că există posibilitatea de a modifica acească caracteristică, pentru cei care preferă mouşi cât mai uşori. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că există şi un acumulator intern care alimentează mouse-ul. Probabil că majoritatea utilizatorilor va apela la greutatea din pachet sau la „bănuţul” PowerPlay, în cazul în care beneficiază şi de pad-ul cu încărcare.

Am testat G703 alături de un mousepad Logitech G640 v2, un model textil de dimensiuni mari. Patinele mouse-ului, de formă semicirculară alunecă excelent pe acest tip de pad, acelaşi material fiind folosit şi în jurul senzorului. Astfel, cu un pooling rate maxim şi setări DPI joase, fiecare mişcare, oricât de sensibilă este foarte bine transpusă pe ecran, fie că vorbim despre utilizare normală, la birou sau de gaming.

De fapt, acest mouse pare să fie foarte confortabil în jocuri de shooting. Pentru testare am folosit PUBG, un joc ale cărui sesiuni sunt destul de lungi. Folosit în mod wireless, cu luminiţe active, mouse-ul a rezistat în medie la două zile de joc, în fiecare zi fiind folosit pentru aproximativ 3-4 ore în acest scop. În restul zilei, acesta era folosit în medie 8 ore pentru lucru, însă în aceste cazuri nu era mişcat non-stop. De altfel, mouse-ul intră automat în stand-by dacă nu este folosit o perioadă de timp, iar la nevoie, acesta poate fi oprit de la buton pentru a evita pornirea accidentală atunci când este într-o geantă, de exemplu.

Galerie foto

Concluzii

G703 de la Logitech este un mouse dedicat în special celor care vor un model ergonomic dedicat gaming-ului, care vor să beneficieze din plin şi de alte avantaje precum conectivitate wireless, luminiţe RGB şi compatibilitate cu PowerPlay. Preţul său este puţin cam piperat pentru gamerul de rând, care probabil că nu ar folosi şi nici nu ar dori să plătească în plus pentru acestea. Din fericire, G603 vine cu aceeaşi formă, un senzor diferit (dar totuşi performant) şi conectivitate wireless la aproape jumătate de preţ.

Modelul de faţă este însă destinat celor care îşi doresc în general modelul de top. În mod normal, G903 ar trebui să câştige detaşat în această situaţie, însă faptul că cei doi mouşi beneficiază de forme complet diferite le oferă şanse egale pe piaţă, în ciuda diferenţei de preţ de aproximativ 50 de euro.

 

Părţi pozitive

Design ergonomic plăcut
Construit din materiale de calitate
Performanţa wireless comparabilă cu cea pe fir
Este compatibil cu PowerPlay

Părţi negative

Nu oferă conectivitate Bluetooth
Bateria ţine cam puţin, chiar şi fără luminiţe
Preţul foarte ridicat