MediaRange MR990: SSD de buzunar [REVIEW]

25.05.2017
MediaRange MR990: SSD de buzunar [REVIEW]

Cei care au nevoie de o unitate de stocare portabilă mai rapidă decât un stick USB sau un hard disk, însă care să nu fie grea sau voluminoasă, au acum la dispoziţie SSD-uri portabile pe interfaţă USB. Modelul MR990 de la MediaRange promite viteză crescută într-un pachet mic şi elegant, putând fi cărat în orice geantă sau chiar buzunar, fiind o soluţie foarte bună pentru cei care au nevoie să transporte 128 GB de date pe care să îi acceseze la viteze mai mari decât în cazul altor soluţii de stocare.

Construcţie, design

MediaRange produce soluţii pentru segmentul de piaţă business, iar SSD-ul portabil MR990 este unul dintre cele mai elegante modele de pe piaţă. Acesta este acoperit în totalitate cu o carcasă din aluminiu, care pe partea din faţă beneficiază de o textură plăcută atingerii, iar de jur împrejur beneficiază de o ramă şlefuită argintie, care reflectă lumina într-un mod plăcut.

Restul carcasei este negru, iar întregul dispozitiv pare să fie realizat pentru utilizatorii care nu sunt preocupaţi de briz-briz-uri inutile. Fiind un dispozitiv realizat în totalitate din metal, acesta pare să reziste şocurilor uşoare, însă ar fi indicat să nu fie aruncat pur şi simplu în geantă sau scăpat pe ciment. Loviturile ar putea lăsa semne permanente pe carcasă.

În cudia dispozitivului nu se găseşte mare lucru în afară de suportul de plastic care asigură transportul în siguranţă şi un cablu micro-USB 3.0, cu conector mai lat, pentru o lăţime de bandă ridicată în cazul transferurilor de date.

Experienţa de utilizare şi performanţă

MediaRange MR990 este un SSD portabil de 128 GB orientat către munca de birou dar şi pentru consumul de multimedia. Cei care pleacă des în călătorii pot să copieze 120 GB de filme şi seriale foarte rapid pe acest dispozitiv, putând rula direct de pe el filme la rezoluţii înalte (chiar şi 4K) fără probleme.

 În ciuda faptului că specificaţiile oficiale sugerează viteze de scriere de până la 350 MB/s şi citire de 430 MB/s, testele rulate sugerează că acestea nu se ridică la acest nivel, însă sunt destul de apropiate. SSD-ul se conectează la orice port USB 3.0 (sau 2.0, cu viteze considerabil mai mici) şi nu necesită instalarea de driveri sau de software în plus. Windows-ul îl recunoaşte imediat şi este recunoscut ca un drive normal în interfaţa sistemului de operare.

Vitezele de scriere au atins un maximum de 300 MB/s, în timp ce pentru citire am putut atinge în aplicaţiile de test 420 MB/s. În utilizare normală, am copiat de pe SSD-ul intern al laptop-ului un fişier de 3 GB cu o viteză constantă de 230 MB/s. Configuraţia laptop-ului include un procesor Intel Core i7-6700HQ, 8 GB memorie RAM DDR4 la 2400 MHz şi un SSD Liteon CBV3-8D256 de 256 GB pe interfaţă M.2.

Se pare că acest model are probleme mai degrabă cu copierea de fişiere multe şi mici simultan, transferul unor fişiere mari fiind mult mai rapidă, în ciuda dimensiunilor ridicate.

Test Scriere Citire
CrystalDiskMark Seq Q32TI 300,6 0MB/s 401,9 0MB/s
Anvil’s Storage (Seq 4MB) 258,98 MB/s 422,79 MB/s
AS SSD (Seq) 279,30 MB/s 421,55 MB/s
ATTO (64 MB) 292,30 MB/s 356,55 MB/s

Concluzii

Soluţia MediaRange MR990 este foarte utilă celor care îşi doresc un SSD rapid uşor de transportat, care să nu iasă prea mult în evidenţă în public. Vitezele de transfer sunt destul de mari pentru a lăsa în urmă orice hard disk sau stick USB de pe piaţă, însă nu atât de mari pe cât ne-am obişnuit să primim de la SSD-urile pe SATA 3.0 sau PCIe. 

Părţi pozitive

Dimensiuni mici
Design plăcut
Materiale de calitate

Părţi negative

Nu este le fel de portabil precum un stick USB
Viteze bune, dar nu uimitoare
Nu include software pentru criptare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult