Primele proiectoare cu laser, aduse în România de BenQ

25.04.2012
Primele proiectoare cu laser, aduse în România de BenQ

Sursa de lumină este considerată consumabil la proiectoare. BenQ, liderul pieţei locale de proiectoare aduce acum primele modele la care lampa nu mai trebuie înlocuită. Vreodată. Şi nu vorbim de proiectoare compacte, cum este Joybee, ci de modele ce pot fi utilizate acasă ori la birou. În plus, sursa de lumină pentru aceste proiectoare este exclusiv de tip laser şi nu hibridă laser + LED. Cele două modele disponibile iniţial pe piaţă vor fi BenQ LW61ST şi BenQ LX60ST.

BenQ LW61ST - proiector cu sursă de lumină laser

Tehnologia iluminării cu sursă laser de la BenQ se numeşte BlueCore Laser Light. Primele modele vor oferi o luminozitate de 2.000 ANSI lumeni, suficientă pentru săli de conferinţe mici sau săli de clasă. Avantajele iluminării laser vin însă de la durata de viaţă a sursei şi de la contrast. BenQ specifică o funcţionare de 20.000 ore pentru sursa de lumină, însă ea este teoretic mai mare. În practică, asta înseamnă o utilizare de aproape 13 ani, timp de şase ore pe zi şi cinci zile pe săptămână. Contrastul specificat de producător pentru modelele cu sursă de lumină laser este de 80.000:1. Acesta nu este contrast dinamic, ci contrast nativ. Aşteptăm proiectorul în teste pentru a putea vedea ce înseamnă această cifră în viaţa reală.

BenQ LX60ST - modelul cu rezoluţie XGA

BenQ LW61ST este un model cu rezoluţie WXGA (1280×800). Ultimele două litere din denumire indică faptul că avem de-a face cu un model short throw. El poate fi folosit de la o distanţă foarte mică de suprafaţa de afişare. Proiectorul BenQ LX60ST este tot de tip short throw, însă rezoluţia sa nativă este XGA (1024×768). El se potriveşte mai bine pentru sălile de clasă şi pentru prezentări, modelul anterior fiind util şi la redarea conţinutului multimedia într-un home cinema.

Avantajele BlueCore Laser Light

Un alt avantaj important al proiectoarelor cu laser este timpul redus pentru pornire şi oprire. Dacă un proiector obişnuit are nevoie de aproximativ 30 secunde pentru fiecare operaţiune, cele două prezentate mai sus pornesc şi se opresc în 5 secunde. Sursa de lumină laser emană căldură, însă răcirea ei nu mai este o problemă atât de vitală ca în cazul lămpilor obişnuite.

Cât înseamnă 20.000 de ore de funcţionare

Proiectoarele BenQ LW61ST şi BenQ LX60ST vor fi disponibile în curând pe piaţa din România. Preţul estimativ pentru modelul LW61ST este de 7.000 lei cu TVA.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News