Seagate Backup Plus – toate datele tale, în format de buzunar

07.08.2012
Seagate Backup Plus - toate datele tale, în format de buzunar

Seagate Backup Plus Portable Drive este un hard disk extern cu format 3.5 inch, disponibil în versiuni de capacitate 500 GB, 750 GB şi 1 TB. Seria oferă conectivitate USB 3.0 şi dispune de adaptor detaşabil pentru hard disk, ce poate fi înlocuit cu un adaptor FireWire 800 (achiziţionat separat) sau utilizat împreună cu alt hard disk pentru laptop sau SSD.

Seagate Backup Plus Portable Drive

Descriere

Cu dimensiuni 123x81x14.5 mm şi o greutate de 224 grame, Seagate Backup Plus este suficient de compact pentru a încăpea în buzunarul de la îmbrăcăminte sau trece neobservat ca accesoriu în geanta de voiaj.

Carcasa din plastic cu finisaj ce imită metalul şlefuit dă impresia unei construcţii solide şi rezistă bine la murdărire. Cei care consideră plictisitoare nuanţa clasică de negru, pot alege dintre versiuni cu carcasă roşie, argintie sau albastră. Cablul USB 3.0 se inserează într-o mufă poziţionată pe latura detaşabilă a carcasei, fixată de hard disk-ul intern cu ajutorul conectorului SATA. În funcţie de nevoi, adaptorul USB 3.0 detaşabil poate fi substituit cu adaptor FireWire 800 (achiziţionat separat). Un alt beneficiu al construcţiei modulare este şi posibilitatea conectării adaptorului USB/FireWire la un alt hard disk pentru laptop cu interfaţă Serial-ATA, sau dispozitiv SSD, facilitând transferul rapid de fişiere.

Seagate Backup Plus Portable - adaptorul USB detaţabil

Seagate oferă noua serie de hard disk-uri portabile împreună cu software de backup specializat. Acesta realizează în mod automat copii de siguranţă pentru fişierele stocate pe hard disk-ul principal al PC-ului şi actualizează permanent arhiva de backup cu fişierele nou adăugate. Putem alege backup-ul integral al hard disk-ului de sistem, sau selecta doar fişierele importante pe care le vrem protejate: colecţia de documente, pozele de vacanţă sau melodiile preferate.

Dacă alegem să activăm din interfaţa Seagate Dashboard suportul pentru reţelele Facebook, Flickr şi Youtube, vom putea adăuga pe lista sarcinilor de backup şi fişierele încărcate online în contul de utilizator. Astfel, toate pozele încărcate pe pagina de Facebook, sau filmuleţele încărcate în canalul YouTube vor fi copiate automat pe hard disk-ul portabil.

Seagate Backup Plus Portable

Printre altele, software-ul de control permite activarea/dezactivarea LED-ului de activitate şi ajustarea funcţiei Power Saving a hard disk-ului, alegând între maximizarea performanţelor şi reducerea consumului de energie în perioadele lungi de inactivitate.

Performanţe şi impresii

Aşa cum se cuvine pentru un hard disk modern, Seagate Backup Plus Portable Drive este rece la atingere şi foarte silenţios în timpul funcţionării.

Ajutat de conexiunea USB 3.0, versiunea de 1TB a seriei se poate lăuda cu o viteză medie la citire de 106.7 MB/s şi 102.44 MB/s la scriere, în condiţiile transferului unui singur fişier arhivat, cu dimensiunea de 4.37 GB. Pentru testarea performanţelor la lucrul cu fişiere de mici dimensiuni, am ales directorul I386 dintr-un kit de instalare Windows cu peste 7.000 de fişiere. La transferul colecţiei de fişiere am măsurat 20.8 MB/s la operaţia de scriere şi 26 MB/s la cea de citire. În ambele situaţii, performanţele seriei de hard disk-uri Seagate Backup Plus se ridică la un nivel impresionant, interfaţa USB 3.0 unind practic prăpastia ce separa până acum dispozitivele de stocare portabile de cele interne pentru PC sau laptop.

Seagate Backup Plus Portable  - versiunea albă

Continuând cu suita de teste HD Tune Pro, hard disk-ul cu o capacitate de 1 TB şi platane cu viteză de 5400 RPM obţine o viteză medie de transfer la citire de 83.6 MB/s, respectiv 17.3 ms pentru timpul de acces. Ambele rezultate sunt apropiate de nivelul unui hard disk intern pentru laptop, chiar dacă nu unul foarte performant. Totuşi, pentru un dispozitiv extern performanţele sunt remarcabile.

Concluzie

Seagate Backup Plus Portable Drive este o alegere excelentă pentru transport şi backup de fişiere, asistat de software-ul specializat ce automatizează întregul proces.

Dacă din exterior se prezintă cu un design practic şi elegant, în utilizare suntem răsfăţaţi cu performanţe dintre cele mai bune, ce ne fac să uităm că avem de-a face cu o soluţie de stocare externă.

Seagate Backup Plus Portable Drive

Seagate Backup Plus Portable Drive poate fi achiziţionat în versiunea cu 1 TB capacitate de stocare pentru aproximativ 500 Lei. Alternativele de 500 GB şi 750 GB costă 350 Lei, respectiv 450 Lei.

Părţi pozitive

Adaptor USB 3.0 detaşabil, ce poate fi conectat şi la alte hard disk-uri, sau schimbat cu unul FireWire 800
Design compact şi greutate redusă
Carcasă disponibilă în mai multe variante de culoare

Părţi negative

Construcţia modulară, cu adaptor USB detaşabil, sacrifică puţin din soliditatea construcţiei, riscând deteriorarea în timp a conectorului SATA pentru hard disk.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult