Tritton AXPC – sistemul surround de pe urechi

06.10.2008
Tritton AXPC – sistemul surround de pe urechi
Construcţie şi dotări

Sistemele de sunet 5.1 au fost create pentru ca utilizatorul să experimenteze o senzaţie de imersiune în acţiunea filmului pe care-l vizionează. Atunci când sateliţii sunt bine plasaţi şi coloana sonoră este de calitate, spectatorul simte că se află în mijlocul acţiunii, sunetele venind înspre el din toate părţile. Acest lucru nu este posibil cu un sistem 2.0 sau cu o pereche de căşti, în ciuda sistemelor DSP de la ora actuală.

Simularea efectului de surround este posibilă, dar se realizează artificial pe două canale, diferenţa faţă de un sistem 5.1 nativ putând fi sesizată uşor de utilzatorii mai pretenţioşi. Atunci când sistemul de boxe nu mai poate fi folosit, căştile sunt soluţia pentru a ne bucura în continuare, la volumul dorit, de filmul sau jocul nostru. Până acum câţiva ani, singura modalitate de a obţine efect surround prin intermediul căştilor era folosirea DSP-ului integrat sau emularea din placa de sunet. Lucrurile s-au schimbat din 2003.

Lansarea primelor perechi de căşti cu mai multe difuzoare în cască ar fi trebuit să fie foarte bine primită de utilizatori. În schimb, ele nu au ajuns să fie atât de populare, devenind un segment de nişă. În zilele acestea, cei interesaţi au la dispoziţie mai multe modele de la producători diferiţi, majoritatea fiind recomandate aproape exclusiv pasionaţilor de jocuri. Din această categorie face parte şi Tritton AXPC pe care-l vom prezenta în continuare.

Construcţie şi dotări

Tritton AXPC, o pereche de căşti surround pentru gameri

Se poate spune că Tritton AXPC are un aspect clasic pentru o pereche de căşti surround. Ceea ce face ca modelul să iasă în evidenţă este conectarea la calculator prin intermediul portului USB. În acest fel, semnalul audio nu este preluat de la placa de sunet a PC-ului, ci de cea inclusă în unitatea de control de pe fir. Avem astfel de-a face cu o placă de sunet pe USB la care este conectată o pereche de căşti.

Fiecare cască este dotată cu 4 difuzoare, câte unul pentru ieşirile Front, Rear, Center şi Subwoofer. Pentru ieşirea principală (Front) producătorul a folosit difuzoare cu diametru de 40 mm, celelalte având diametrul de 30 mm. În ciuda numărului mare de difuzoare, dimensiunea căştii este normală, iar greutatea se află în limitele acceptabile pentru acest format de căşti. Pe casca stângă se găseşte o mufă jack la care poate fi conectat microfonul inclus în pachet. Aceasta dispune de un suport flexibil şi poate fi rabatat de-a lungul suportului căştilor atunci când nu este folosit.

Tritton AXPC - conţinutul pachetului

Bureţii căştilor sunt acoperiţi cu un material cauciucat moale ce oferă un nivel bun de confort. Suportul căştilor este căptuşit cu acelaşi material. Diametrul perechii de căşti este reglabil, iar fiecare cască în parte poate fi rotită cu 90 de grade. Cablul de conectare la calculator are 2,3 m, pe el aflându-se modulul de control. Acesta permite reglarea volumului general, al fiecărui difuzor din cască, precum şi oprirea microfonului. În pachet mai sunt incluse o husă textilă de protecţie şi CD-ul cu driverele aferente.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News