XPG EMIX H30 + SOLOX F30: soluţie audio completă pentru gaming [REVIEW]

11.12.2017
XPG EMIX H30 + SOLOX F30: soluţie audio completă pentru gaming [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Seria de căşti de gaming XPG EMIX de la ADATA s-a bucurat de un debut interesant, modelul in-ear I30 oferind un sunet de calitate şi compatibilitate cu o plajă largă de dispozitive, în special portabile. Modelul over-ear H30 este o soluţie audio pentru acasă, pachetul complet fiind livrat cu o interfaţă audio externă numită SOLOX F30, compatibilă la rândul ei cu mai multe dispozitive. Avantajul este că cele două dispozitive nu sunt realizate pentru a fi folosite exclusiv împreună.

Construcţie, design, ergonomie

Pachetul EMIX H30 + SOLOX F30 este voluminos chiar şi pentru o soluţie audio pentru gaming. Cutia este realizată însă pentru a găzdui trei componente importante: căştile H30, interfaţa audio F30 şi suportul metalic pe care cele două vor sta atunci când nu sunt în utilizare. Acesta din urmă este simplu în design şi în afară de faptul că este destul de uşor şi că baza lui include un suport magnetic pentru prinderea plăcii audio SOLOX F30, nu există prea multe caracteristici care merită menţionate. Faptul că suportul este inclus în pachet este un avantaj clar, acesta putând fi folosit şi cu alte perechi de căşti over-ear, în cazul în care aveţi deja un suport montat pe carcasa PC-ului sau pe monitorul de gaming.

Căştile EMIX H30 au un design destul de „clasic” pentru o pereche de căşti de gaming. Acestea sunt echipate cu LED-uri roşii la exterior însă nu ies foarte mult în evidenţă atunci când sunt comparate cu alte modele similare, iar luminile pot fi oprite dacă nu este folosită mufa USB de pe cablu. Cupele sunt realizate din plastic de jur împrejur, iar bureţii sunt acoperiţi cu material sintetic, care imită pielea. Acestea sunt confortabile chiar şi la sesiuni de gaming extinse, însă cel mai mare avantaj al acestor căşti este greutatea, care nu este nici prea mică, nici prea mare. Din păcate, anumite finisaje, precum logo-urile EMIX H30 şi XPG de pe laterale par a fi foarte „ieftine”, din material plastic standard.

Cele două difuzoare sunt legate între ele cu un headband din aluminiu, care pare a fi rezistent în timp, în timp ce ajustarea pe cap se face automat, o suprafaţă moale acoperită cu un material similar cu cel al bureţilor fiind prins între cele două părţi cu fire metalice retractabile. Cablul audio este acoperit cu material textil şi are la capăt trei mufe: un jack audio pentru redarea sunetului, un jack pentru microfon şi un USB. Microfonul este detaşabil şi este acoperit dintr-un material din plastic transparent maleabil, pentru a putea fi poziţionat confortabil în utilizare.

În cele din urmă, interfaţa audio SOLOX F30 vine cu un design care completează suportul metalic, fiind realizată din plastic argintiu. Aceasta se conectează la PC printr-un cablu mini-USB cu doi conectori USB Type-A (ceva ciudat pentru zilele noastre), şi integrează un hub USB cu trei port-uri. Acesta beneficiază şi de mufe audio pentru căştile H30, cât şi un port separat pentru boxe, pentru cei care au şi căşti şi boxe la PC, comutarea între cele două fiind realizată printr-un singur buton. Şi că tot vorbim despre butoane, în centrul interfeţei XPG SOLOX F30 avem un potenţiometru pentru volum, butonul care face trecerea de la căşti la boxe, buton „mute” pentru microfon, un buton pentru sunet surround 7.1 şi în cele din urmă, butonul EQ care face trecerea între patru profile pre-stabilite de sunet: Game, Movie, Voval şi Music.

Pachetul este completat de o husă din material sintetic de tip plasă, util pentru momentele în care ai nevoie să cari căştile dintr-un loc în altul. Husa găzduieşte în buzunarul principal căştile H30, în timp ce buzunarul extern este realizat pentru a căra F30-ul şi cablul său.

Specificaţii

XPG EMIX H30

 • Dimensiuni difuzoare: 53 mm
 • Impedanţă: 32 ohm ±15%
 • Intensitatea sunetului: 110 dB ± 3 db
 • Frecvenţă: 20Hz-20.000Hz
 • Putere: 25mW-100mW
 • Lungime cablu: 2,4m
 • Mufă: 3.5mm
 • Microfon:  -42 ± 3 db / 50Hz-10.000Hz

XPG SOLOX F30

 • Capabilităţi audio: stereo + 7.1 virtual
 • Profile de utilizare: Gaming, Movie, Vocal, Music
 • Conectivitate: 2 x jack 3,5mm out (căşti + boxe), 1 x jack 3,5mm in (microfon), 3 X USB 2.0
 • Butoane: 4 (comutare între boxe şi căşti, mute pentru microfon, EQ, 7.1) + potenţiometru pentru volum
 • Compatibilitate software: Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10, macOS 10.6+
Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Avantajul unui pachet precum XPG EMIX H30 + SOLOX F30 este că totul funcţionează din prima. Ai în pachet tot ceea ce este necesar pentru a punte la punct un sistem audio, componentele noi putând fi integrate chiar şi într-un setup deja existent, care foloseşte boxe cu fir stereo. Interfaţa audio SOLOX F30 nici nu are nevoie de drivere pentru a funcţiona, Windows-ul instalând automat tot ceea ce este necesar.

Astfel, la nivel de configurare, sunt puţine lucruri de făcut. Este necesară selectarea interfeţei audio pentru redarea de sunet din Windows, însă cam asta e tot. Există câteva setări standard precum accentuarea basului, sau activarea sunetului 7.1 virtual direct din software, însă pentru majoritatea utilizatorilor, sunt de ajuns cele câteva profile şi setări accesibile prin apăsarea butoanelor de pe dispozitiv.

Din acest punct de vedere, SOLOX F30 este o soluţie recomandată în special celor care nu sunt foarte familiarizaţi cu termenii tehnici în materie de echipamente audio. Cel mai probabil, interfaţa audio va reuşi să ofere un sunet mai bogat şi acces rapid la setări precum sunet surround virtual sau diverse profile de sunet fără a umbla prin meniuri software încâlcite. Dezamăgitor este însă faptul că alături de căştile H30, doar una dintre cele patru setări de profil a oferit un sunet „corect”. Atât muzica, cât şi filmele şi evident jocurile, oferă cea mai bună calitate audio pe profilul implicit de „gaming”. În cazul redării de conţinut stereo, folosirea virtualizării 7.1 asigură un sunet mai puternic, cu bas mai pronunţat şi înalte mai bine definite, însă nu vor oferi o experienţă „surround” autentică.

Pe modul Gaming, toate frecvenţele sunt echilibrate, pe modul Movie frecvenţele medii sunt accentuate, în timp ce înaltele şi joasele sunt scăzute, modul vocal taie aproape complet basul şi ridică înaltele şi mediile la un nivel superior, în timp ce modul muzică ridică basul la un nivel mai înalt, fără să echilibreze şi restul frecvenţelor.

Când vine vorba despre căştile over-ear pentru gaming, puţine aspecte sunt mai importante decât nivelul de confort pe care acestea îl oferă în utilizare. ADTA s-a asigurat că toate elementele care ating utilizatorul ale căştilor EMIX H30 sunt moi la atingere, în timp ce centrul de greutate este bine balansat, pentru a nu oferi posibilitatea de a cădea într-o parte sau în alta, spre faţă sau spre spate. Căştile nu sunt foarte grele, însă nici atât de uşoare încât să nu le simţi. Din acest punct de vedere, H30 oferă o experienţă premium.

Din păcate, nu totul este la un nivel „premium”. Cum spuneam anterior, finisajele ar putea fi mai calitative. Plasticul folosit nu este tocmai plăcut atingerii, însă este posibil ca ADATA să fi apelat la acesta din motive de confort, acesta fiind foarte uşor. Bureţii cupelor ar putea izola destul de bine sunetul ambiental, însă faptul că avem de a face cu o pereche de căşti „deschise” înseamnă că sunetul din redat de EMIX H30 nu rămâne în căşti, ci se aude la un volum destul de ridicat şi în jur, în timp ce sunetele din exterior pătrund în interior. În cazul în care căutaţi o pereche de căşti de gaming care să asigure confortul celor din jur în timpul sesiunilor de gaming, probabil că nu acestea sunt cele potrivite.

Ce asigură însă EMIX H30 este performanţă bună în gaming. Folosind profilul dedicat jocurilor video, care de altfel este singurul care „sună” bine de pe F30 şi activând profilul Windows Sonic cu virtualizare 7.1, spaţierea sunetelor este într-adevăr corectă. Butonul 7.1 de pe placa de sunet oferă la rândul său puţină putere sunetului, însă nu îmbunătăţeşte şi nici nu afectează performanţa surround din Windows.

Volumul căştilor H30 nu este nici prea ridicat, nici prea scăzut, la volum maxim, acestea oferind un sunet clar şi pronunţat, însă departe de a fi deranjant. Desigur, la volum înalt, peste 70%, sunetul din exterior nu se mai aude deloc, însă astfel te asiguri şi că toţi cei din jur aud sunetul din căşti. Basul este pronunţat însă nu exagerat, iar frecvenţele medii şi înalte sunt balansate, sunetele stridente fiind plăcute, chiar şi la volum maxim. Din păcate, în anumite situaţii, sunetul devine foarte „aglomerat”, multe dintre frecvenţe începând să se amestece între ele. Desigur, aici contează şi foarte mult sursa sunetului, tipul compresiei folosită pentru fişierul audio sau video redat, sau calitatea suntetelor din jocuri. Cert este că procesarea audio oferită de F30 nu reuşeşte să „cureţe” anumite surse, cum o fac alte modele de pe piaţă.

Concluzii

Combo-ul XPG EMIX H30 şi SOLOX F30 de la ADATA oferă o soluţie „la cheie” pentru gamerii care nu se pricep atât de bine la hardware audio, oferind performanţă bună în majoritatea situaţiilor şi configurări minime. ADATA ar fi putut investi puţin mai mult în finisajele căştilor şi într-un software avansat, însă a preferat să ţină totul la un nivel cât mai simplu. Faptul că suportul pentru căşti este inclus în pachet este un bonus plăcut, în timp ce integrarea soluţiei audio externe cu acesta face pachetul să se îmbine armonios. Aşteptăm cu interes şi alte noi produse audio XPG, primele impresii fiind foarte pozitive.

Părţi pozitive

Soluţie completă (căşti, interfaţă audio şi suport)
Cabluri de calitate (îmbrăcate în material textil)
Nu necesită instalarea de software
Sunet bun în majoritatea situaţiilor

Părţi negative

Anumite finisaje sunt cam „ieftine”
Căştile sunt cu incintă deschisă, deci pot deranja persoanele din jur
Virtualizarea 7.1 nu adaugă mare lucru
Mufa USB de pe cablul căştilor este doar pentru alimentarea LED-urilor

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult