XPG INFAREX M10 + R10 review: pentru gamerii cu bugete reduse

18.09.2018
XPG INFAREX M10 + R10 review: pentru gamerii cu bugete reduse

De câţiva ani, toţi producătorii de componente pentru PC au şi un brand de gaming, unii poziţionându-se pe piaţă în gama premium, în timp ce majoritatea livrează produse pentru toate buzunarele. ADATA produce sub numele XPG diverse periferice din gama de buget, în general, iar kit-ul INFAREX M10 + R10 este exact în limitele de bază pentru ceea ce trebuie să ofere un astfel de pachet „de gaming”, incluzând un mouse şi un mousepad.

Construcţie, design

ADATA nu a încercat să reinventeze roata atunci când a realizat design-ul mouse-ului M10, aşa că a preferat să se inspire de la alţi producători cu renume pe piaţă, ceea ce nu este un lucru tocmai rău. În loc să vină cu un design care ar putea sau nu să îmbunătăţească experienţa de joc, pentru acest model XPG, compania a preferat formula deja consacrată. Vorbim despre un mouse inspirat de clasicul Razer Mamba, unul dintre cei mai populari mouşi de gaming de pe piaţă.

Desigur, XPG a modificat destule elemente încât să nu existe probleme legale, însă forma şi modul în care mouse-ul este realizat au o inspiraţie clară. Astfel, avem un mouse pentru mâna dreaptă, cu două butoane principale mari, separate printr-un spaţiu în centru. Între ele găsim un scroll realizat dintr-un cauciuc aderent, fără click-uri zgomotoase şi cu două butoane pentru setarea valorilor DPI. La degetul mare, avem încă două butoane de dimensiuni generoase, care în Windows pot fi folosite pentru back şi forward.

Este ciudat însă cablul mouse-ului (învelit în material textil), care se conectează în partea stângă, fix sub butonul „mouse 1”. Design-ul asimetric pentru un astfel de dispozitiv poate părea puţin ciudat, cel puţin atunci când te uiţi la el, însă în utilizare am realizat că nu deranjează cu nimic. Construcţia mouse-ului nu este deloc rea, fiind confecţionat din plastic mat de culoare neagră, pe partea de sus şi lucios pe laterale, care este plăcut în utilizare, oferind o prindere foarte bună.

XPG a echipat acest mouse şi cu luminiţe RGB, altfel cum am fi ştiut că vorbim despre un mouse de gaming? Avem mai multe zone luminate, de la logo-ul de pe partea din spate, până la zonele de sub butoane şi chiar zonele care ating pad-ul. Desigur, iluminarea este la un nivel de bază, singurul efect afişat fiind „curcubeul”. Acest lucru nu ar fi atât de rău dacă ar exista posibilitatea de a opri iluminarea, însă nu este cazul. XPG INFAREX M10 nu oferă control asupra luminiţelor şi nici un buton de „off” pentru acestea.

În cele din urmă, un aspect foarte important pentru orice mouse de gaming este reprezentat de calitatea patinelor şi modul în care acestea sunt realizate. Se pare însă că şi aici au fost tăiate costuri, fiind vorba despre patru patine destul de mici, poziţionate în colţurile mouse-ului, fără o patină intermediară în jurul senzorului.

Despre mousepad-ul R10 avem mai puţine lucruri de zis, însă şi acesta este un produs cu luminiţe RGB. Spre diferenţă de modelul Goliathus Chroma de la Razer, pe care l-am testat anterior, acesta este un model „tare”, din plastic, care este iluminat pe laterale. Din fericire, cutiuţa de control a LED-urilor este poziţionată central, nu pe partea din stânga. Aceasta este acoperită cu metal de culoare roşie, care oferă un plus de robusteţe acestui produs, care deja pare foarte rezistent prin prisma faptului că este o bucată mare din plastic dur.

Pad-ul este de dimensiuni medii, vine cu un cablu învelit în material textil şi oferă mai multe efecte de iluminare, fără un control amănunţit folosind software. Toate efectele sunt prestabilite şi pot fi schimbate apăsând pe suprafaţa pad-ului pe un buton capacitiv cu simbolul unei amprente. Am fi preferat ca acesta să fie un senzor pentru amprentă pentru autentificarea în Windows, dacă tot ocupăm un port USB doar pentru un mousepad, dar nu este cazul. Suprafaţa sa este mai aspră decât cea a pad-urilor textile, lucru care va asigura o alunecare mai rapidă a mouse-ului. Acest lucru nu este obligatoriu un lucru bun pentru jucătorii de FPS-uri, care au nevoie în primul rând de precizie, nu de viteză.

Experienţa de utilizare

În utilizare, la fel ca şi în cazul preţului, kit-ul XPG INFAREX M10 + R10 oferă performanţă „de buget”, adică OK pentru cineva care nu are pretenţii şi greu de utilizat de cineva experimentat. Încă de când pui mâna pe mouse-ul M10 simţi că ceva este în neregulă, iar aici vorbim despre greutate. La 145 de grame, acesta este unul dintre cei mai grei mouşi pe care i-am testat în ultima perioadă. Astfel, mişcările rapide în jocuri online necesită mişcări mai puternice, ducând la obosirea mâinii mult mai rapidă.

Apoi avem de a face cu faptul că acesta beneficiază de un pooling rate de 125 Hz, destul de mic faţă de alte modele concurente care vin cu până la 1.000 Hz sau mai mult (adică mişcarea este raportată către PC de 1000 de ori pe secundă). Desigur, majoritatea jucătorilor, în special cei cu procesoare mai modeste nu pot beneficia de cei 1.000 Hz fără să aibă probleme cu procesorul, însă măcar 500 Hz ar fi un minim în 2018 pentru un mouse de gaming.

În cele din urmă, avem de a face cu faptul că mouse-ul nu este deloc configurabil. Acesta vine cu patru setări deja stabilite pentru DPI: 800/1600/2400 şi 3200 (valoarea maximă fiind rezoluţia maximă a mouse-ului). Acestea nu pot fi modificate, în condiţiile în care mulţi jucători de shootere preferă 400 DPI pentru a asigura o precizie ridicată, iar schimbarea lor se face folosind cele două butoane de sub scroll.

Cel mai probabil, INFAREX M10 va rezista în timp, întrucât pare să fie bine construit, însă nu va oferi un avantaj în jocuri competitive, lucru care pare să fie motivul pentru existenţa unor produse dedicate gamerilor.

Mousepad-ul INFAREX R10 este un produs greu, cu greutate de 800 de grame, greu de mişcat din loc odată ce este pus pe birou. Suprafaţa lui aspră este însă parcă nu tocmai uniformă, lucru care poate părea ciudat în utilizare. Este posibil să fie de vină şi patinele mouse-ului M10, care nu sunt tocmai cele mai potrivite pentru o suprafaţă dură, acesta comportându-se mai bine pe o suprafaţă textilă.

Avem de a face cu două setări „curcubeu” şi şapte culori solide la capitolul iluminare, fără pozibilitatea de sincronizare sau modificare printr-un software. Ciudat însă că aceste periferice nu sunt compatibile cu sistemul de iluminare XPG, memoriile sale SPECTRIX fiind configurabile şi chiar sincronizabile cu alte sisteme precum Aura de la ASUS.

Concluzii

Kit-ul INFAREX M10 + R10 de la ADATA/XPG este un bun punct de pornire pentru cineva care abia acum începe drumul pe calea gaming-ului pe PC, însă acestea vor deveni insuficiente destul de repede pentru un utilizator cu puţină experienţă. Luminiţele îşi fac treaba decent, însă lipsa configurării duce la frustrare în multe cazuri, în special dacă îţi doreşti să realizezi un setup personalizat 100%.

Din fericire, aceste produse par a fi bine construite, deci probabil că ar putea fi luate în seamă de către cei care au buget limitat, dar care şi-ar dori produse care să reziste în timp sau unor abuzuri fizice.

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Solide din punct de vedere al construcţiei
Luminiţe RGB la preţ mic
Preţul kit-ului este avantajos faţă de costul celor două produse luate separat

Părţi negative

Mouse-ul este foarte greu
Luminiţele RGB nu pot fi configurate amănunţit
Setările DPI sunt standard, fără posibilitatea de modificare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult